Informații turistice generale
"Taramul celor o mie de coline", Rwanda este o tara mica din centrul Africii, cu un peisaj frumos, alcatuit din plantatii de ceai, munti colturosi si vulcani inalti. Astazi Rwanda este dedicata mai ales ecoturismului, adapostind cel mai mare numar de gorile de munte in Parcul National Vulcani. Drumetiile in cautarea gorilelor este principala atractie a tarii. Parcul National Forestier Nyungwe adaposteste un mare numar de maimute si peste 275 de specii de pasari, iar in Parcul National Akagera puteti vedea turme de elefanti si bivoli, lei, hipopotami si animale de campie, prin savana, mlastini si lacuri. Lacul Kivu este marginit de dealuri verzi ce dau spre plaje, insule si statiunile Gisenyi, Kibuye si Cyangugu.
Trecutul acestei tari zugraveste un tablou dur si sangeros, marcat de genocidul a aproximativ 800.000 de locuitori in 1994, declansat de tensiunile etnice dintre populatia Tutsi sicea Hutu. De atunci, Rwanda a muncit mult sa-si faca cunoscuta imaginea de destinatie atractiva, cu o cultura bogata, obiceiuri culinare delicioase si peisaje mirifice. Raspunsurile pozitive nu au intarziat sa apara si acum tara prezinta din nou interes pentru calatori.
Principalele atractii turistice
• Vizitati capitala Kigali, unde se afla Muzeul Genocidului ce documenteaza masacrul de 100 de zile din 1994.
• Kibungu (Umutara), in estul tarii, este centrul unei regiuni cu lacuri si cascade, inclusiv lacul Mungesera si cascadele Rusumo. Gisenyi este principalul centru pentru excursiile in Parc des Volcans. Se pot face excursii cu avionul pentru a vedea craterele. Puteti face sporturi nautice pe lacul Kivu. Pe malurile de sud ale lacului se afla grotele spectaculoase Kaboza si Nyenji, precum si apele termale Nyakabuye.
• Urmariti de aproape viata salbatica spectaculoasa a Rwandei. Parcul National AKagera acopera 2.500 km2 de savana la vest de raul AKagera si este populat cu peste 500 specii de pasari, lei, zebre, antilope, hipopotami, leoparzi, maimute, antilope impala, egrete, cormorani, griafe, elefanti si antilope oryx.
• Faceti o excursie in Parc National des Volcans pentru a urmari gorilele de munte. Office Rwandais du Tourisme et des Parcs Nationaux (ORTPN) si cateva companii private din Kigali organizeaza tururi pentru grupuri mici.
• Descoperiti orasul Butare, la granita cu Burundi. Principala atractie a orasului este Muzeul National ce adaposteste cea mai frumoasa colectie de etnografie din Africa de est. Mai puteti vizita magazinele cu obiecte de mestesug si gradina botanica. La nord se afla orasul Gitarama, ce are un muzeu de arta. In apropiere se afla orasul Kabgayi cu catedrala sa, iar in Mushubati puteti vedea grotele Bihongori.
Gastronomie
Cele mai folosite alimente sunt fasolele si bananele plantain. Acestea se fierb deseori impreuna. Alt aliment de baza sunt boabele de sorg, care se folosesc ca bautura, terci si un fel de faina. Alte produse des intalnite sunt cartofii, manioc si porumb. Doar locuitorii cu dare de mana isi permit sa consume carne mai des. Carnea de vita este cea mai apreciata si, in general, se mananca doar daca se sacrifica un animal pentru un ritual.
Istorie
Primii locuitori ai Burundi se numeau Twa, un popor de pigmei. Desi acestia se considera grupari etnice diferite, oamenii de stiinta spun ca acestia vorbesc aceeasi limba si impartasesc multe asemanari culturale. Diferentele traditionale intre cele doua grupuri tin mai degraba de ocupatii. Hutu erau agricultori, iar Tutsi cresteau vite. De la independenta, violente repetate atat in Rwanda cat si in Burundi a cresct diferentele etnice dintre cele doua grupuri.
Rwanda, care a devenit parte a Africii de Est Germane in 1890, a fost vizitata de europeni pentru prima oara in 1854. In primul razboi mondial a fost ocupata de trupele belgiene. Dupa razboi, a devenit mandat belgian al Ligii Natiunilor, impreuna cu Burundi, sub numele Ruanda-Urundi. Mandatul a devenit teritoriu al trustului ONU in 1946. Pana cand Congo Belgian si-a obtinut independenta, Ruanda-Urundi a fost administrat ca parte a coloniei. Belgia a pastrat dominatia Tutsi la inceput, insa in cele din urma a incurajat impartirea puterii intre Tutsi si Hut. Tensiunile etnice au dus la razboi civil, fortand multi Tutsi sa plece in exil. Cand Rwanda a devenit natiune independenta in 1962, la conducere se aflau Hutu.
In 1990, Frontul Patriotic Rwanda, rebeli Tutsi exilati in Uganda, a invadat in incercarea de a inlatura guvernul Hutu. In 1993 au fost semnate acorduri de pace, care hotarau o coalitie de guvern. Dupa doborarea unui avion in aprilie 1994, in care au murit atat presedintele Rwandei cat si cel al Burundi, violentele etnice au erupt. Garda prezidentiala a inceput sa ucida liderii Tutsi ai opozitiei si curand, politistii si soldatii au inceput o campanie de ucidere a intregii populatii de Tutsi. In 100 de zile, incepand cu 1994, Hutu au cutreierat tara si au ucis aproximativ 800.000 de Tutsi si simpatizanti Hutu. Mare parte din campanie a fost condusa de gruparea Interahamwe a armatei, insa si Hutu obisnuiti si-au ucis vecinii Tutsi, indemnati de propaganda de la radio.
Ca raspuns, fortele rebele Tutsi, Frontul Patriotic Rwanda, a strabatut tara intr-un razboi civil de 14 saptamani, punand pe fuga guvernul majoritar Hutu. In pofida genocidului ingrozitor, nicio tara nu a venit in ajutorul Tutsi. ONU, care se afla in Rwanda in momentul macelului, s-a retras in totalitate dupa ce 10 soldati au fost ucisi.
In perioada rmatoare genocidului aproximativ 1,7 milioane de Hutu au trecut granita in Zair (Republica Democrata Congo). Desi rebelii Tutsi aupreluat controlul guvernului, acestia au permis unui Hutu, Pasteur Bizimungu, sa devina presedinte. Paul Kagame, liderul rebelilor Tutsi, a devenit vice presedinte. Printre refugiati se numarau si militari Hutu care au inceput sa duca lupte de gherila in taberele de refugiati din Zair.
Problemele cu refugiatii, masacrele continue si mostenirea oribila a genocidului au continuat sa bantuie psihicl national. In septembrie 1998, un tribunal ONU l-a condamnat la inchisoare pe viata pe Jean Kambanda, fost prim ministru al Rwandei, pentru rolul pe care l-a avut in genocidul din 1994. Acesta a devenit prima persoana din istorie condamnata de genocid. Pana in 2001 au mai fost condamnate opt persoane.
In 2000, Paul Kagame a devenit primul presedinte Tutsi al tarii. Rwanda a continuat sa lupte impotriva Republicii Democrate congo, de-a lungul razboiului civil de patru ani. In iulie 2002 cele doua tari au semnat un acord de pace - Rwanda a fost de acord sa retraga cele 35.000 de trupe de la graniza congoleza, iar Congo a fost de acord sa dezarmeze miile de militari Hutu de pe teritoriul sau, care amenintau securitatea Rwandei.
Informatii utile
Locuitorii si-au construit case in zonele fertile, insa nu au format sate, ci fiecare familie are casa inconjurata de campurile sale. Majoritate populatiei apartine tribului Hutu. Minoritati importante sunt Tutsi si Twa, o rasa mixta de olari traditionali si vanatori, despre care se spune ca ar fi fost primii locuitori ai tarii.
Capitala: Kigali
Ora locala: GMT +2
Principale limbi vorbite: kinyarwanda (oficiala), franceza (oficiala), engleza (oficiala), swahili
Moneda: 1 franc rwandez = 100 centi