Informații turistice generale
Tuvalu cuprinde un lant de insule de coral la sud de ecuator si cu o economie putin dezvoltata, cu alte cuvinte un paradis tipic pentru Marea Sudului. Nu exista munti, cascade sau izvoare naturale, insa tocmai lipsa acestor trasaturi, impreuna cu teritoriul mic si lagunele spectaculoase, fac din Tuvalu o destinatie deosebit de atragatoare, cu o ambianta unica.
Avand cea mai mare atitudine la 5m deasupra nivelului marii, insulele va ofera marea si cerul albastre, valuri inspumate, recifuri coraliere, nisip si palmieri. Atolii mici nelocuiti care inconjoara lagunele sunt o atractie deosebita. Flora insulelor este restransa, predominand ferigile si "pandanus". Putinele zone cu arbusti sunt un habitat pretios pentru pasari.
Principalele atractii turistice
• Cea mai mare atractie din capitala Funafuti este enorma laguna Funafuti, ce are o latime de 14km si o lungime de 18km. Este excelenta pentru scufundari si inot. Admirati viata marina abundenta din Zona de Conservare Marina Funafuti. Acest parc marin protejat consta in sase insule mici, care adapostesc pesti tropicali, testoase si pasari.
• Stati pe locul ce a adus Tuvalu in centrul atentiei comunitatii stiintifice din lumea intreaga, cu 100 de ani in urma, cand a pornit o expeditie din Londra pentru a sapa adanc si a dovedi teoria lui Darwin de formare a atolilor de coral.
• Funafala este a doua cea mai populata insula. Aici nu exista magazine, asa ca va trebui sa va aprovizionati dinainte. Peste tot pe insula puteti vedea case traditionale, acoperite cu frunze. Puteti practica si multe sporturi de apa, insa va trebui sa aveti si echipament. Datorita curentilor puternici, inotul in largul coastei este foarte periculos.
Gastronomie
Obiceiurile culinare pe cele noua insule variaza, insa toate se bazeaza pe peste, fructe de mare si legume locale precum taro. Desi este o insula foarte mica, bucataria de pe Funafuti este reprezentativa pentru intreaga tara. In Vaiaku se prefera felurile din fructe de mare si carne, iar in zonele rurale se consuma mai mult supe si legume, taro fiind alimentul principal - frunze de taro si supa de cocos, frunze de taro gratinate, chipsuri de taro si dulciuri din taro.
Istorie
Insulele Ellice au devenit protectorat britanic in 1892 si au fost anexate de catre Marea Britanie in 1915–1916, ca parte a Coloniei Insulelor Gilbert si Ellice. Insulele Ellice au fost separate de Gilbert in 1975, au primit autonomie si au fost redenumite Tuvalu. Independenta totala a fost acordata in septembrie 1978, insa Tuvalu a ramas parte a Commonwealth. In 1979 SUA a daruit Tuvalu patru insule foste americane.
In 1997 guvernul a adoptat o pozitie ferma in privinta necesitatii reducerii emisiilor poluante, pentru a asigura supravietuirea insulelor joase, amenintate de ridicarea nivelului marii. Cel mai inalt punct al Tuvalu este la doar 5m deasupra nivelului marii. In 2000 Tuvalu a devenit membra NATO.
Informatii utile
Tuvalu este constituita din noua insule imprastiate pe o suprafata de 500.000 km2 in Pacificul de vest, chiar la sud de ecuator. In sulele sunt Niulakita, Nukulaelae, Funafuti, Nukufetau, Vaitupu, Nui, Niutao, Nanumaga (Nanumanga) si Nanumea.
Cultura tuvaluana este dominata de valorile traditionale. Descaltati-va inainte de a intra in biserica, o casa de intalniri a satului (manepa) sau o casa privata. Religia este o parte foarte importanta in viata de zi cu zi, iar duminica este considerata zi sfanta de odihna si liniste. Femeile sunt sfatuite sa aiba coapsele acoperite.
Daca sunteti invitati la o petrecere sunt anumite reguli pecare trebuie sa le urmati, asa ca luati in seama sfaturile localnicilor sau a ghizilor.
Capitala: Funafuti
Ora locala: GMT +12
Principale limbi vorbite: engleza, tavaluana
Moneda: 1 dolar tuvaluan sau 1 dolar australian = 100 centi