Tangoul - cel mai indragit produs cultural al Argentinei
Ca si in parabola fiului ratacitor - chiar daca tangoul, acest fiu mult iubit al Argentinei a plecat la un moment dat din locurile natale si a peregrinat prin toata Europa, la Londra, Roma, Berlin si mai ales la Paris unde a gasit un loc prielnic de afirmare si stralucire, stand la masa bogatilor, s-a intors apoi in Buenos Aires - cu un cu totul si cu totul alt statut.
In cele cateva zile pe care le-am petrecut la Buenos Aires era musai nu-i asa, sa mergem la un spectacol de tangouri, altfel e ca si cand n-ai fi vizitat acest oras. Am rezervat locuri la un local cu acest specific cu cateva zile inainte. Localul se numeste Café de los Angelitos,
un restaurant cu o superba cafenea
si sala de spectacol unde am servit cina
si am asistat la un show remarcabil. Salonul - restaurant avea o arhitectura frumoasa cu ornamente bogate(poate chiar prea incarcate dupa gustul meu) atat la scena cat si la balcoane iar tavanul deborda de lumini si arabescuri.
Tacamurile, vesela, fetele de masa intr-o armonie desavarsita. Meniul a fost rafinat iar prezentarea impecabila. Ei bine ce era mai important abia acum urma - spectacolul de tangouri. Show-ul a fost de fapt o ilustrare pe scena a evolutiei tangoului de la aparitia acestuia prin a doua jumatate a sec.al XIX-lea si pana azi.
Am notat mai jos cateva etape parcurse de acest dans pana a devenit celebru, ideile au fost preluate dintr-un articol scris de Irina Manea in 2013 in revista Historia
Tangoul a aparut in periferiile din Buenos Aires in baruri, bordeluri etc, unde barbati singuri isi petreceau vremea band, jucand carti, dansand sau apelad la serviciile "celei mai vechi profesii din lume". A dansa tango cu o femeie in acea vreme era considerat obscen - imbratisarea este prea intima, picioarele se ating si se intrepatrund... Asa incat daca barbatii doreau sa incerce un pas nou sau sa invete sa danseze, singura posibilitate era sa danseze cu un alt barbat. Dansatorii de tango repetau intre ei astfel incat sa atraga admiratia doamnelor. Experimentand si dansand unii cu altii, acesti dansatori, multi anonimi, au creat dansul tango.
In acea perioada tango-ul nu era considerat un dans acceptabil in societate pentru ca, avand in vedere unde aparuse tangoul, oamenii il considerau imoral. Treptat insa, clasa de jos din Buenos Aires incepe sa asculte si danseze tango,sambata sau duminica, la nunti, botezuri, unde se mai infiltrau si tineri din inalta societate care au dus muzica si ritmurile tangoului si in casele aristocrate. Cu toate acestea, tangoul era condamnat de politicieni si moralisti si va mai dura destul de multa vreme pana cand sa ajunga "fiul iubit al Buenos Aires-ului".
Argentina s-a dezvoltat enorm intre sfarsitul secolului 19 si 1930. Intregul oras a fost reconstruit. Casele mici si strazile inguste construite de colonistii spanioli au fost inlocuite de bulevarde largi si parcuri spectaculoase dupa modelul francez.
Argentina era la acel moment una dintre primele 10 cele mai bogate tari ale lunii, iar cei mai bogati argentinieni mergeau in Europa cel putin o data pe an. Petrecerile lor fastuoase din Paris si Londra, unde de obicei aveau vile luxoase, au dat nastere expresiei "bogat ca un argentinian". Tangoul, adus in Europa la astfel de petreceri, a devenit brusc moda europeana.
Toata lumea a inceput sa dea petreceri cu orchestre de tango din Argentina. Moda femeilor s-a schimbat pentru a se adapta tangoului. Rochiile infoiate au facut loc altora mai usoare si mai stranse pe trup.
Intors la Buenos Aires si acceptat acum in societate, tangoul a intrat acum in ceea ce se numeste de obicei varsta de aur a tangoului.
Cantaretul Carlos Gardel, vocea de aur a tangoului, este in parte responsabil de transformarea tangoului intr-o muzica "respectabila", iubita si admirata. Carlos Gardel a fost vedeta tangoului - un star idolatrizat si ascultat peste tot in lume. Carlos Gardel inaugureaza varsta de aur a tangoului.
Tangoul modern este dominat de compozitorul Ãstor Piazzolla care in timpul anilor 50 era luat peste picior de traditionalistii tangoului pentru incercarile lui de a face din tango o forma de muzica pop. Piazzolla insa se impune ca unul dintre cei mai complecsi compozitori de tango - despre muzica sa, adesea nedansabila, se spune ca este sunetul vietii din Buenos Aires intr-o forma care amesteca jazzul, tangoul si muzica clasica contemporana.
Pe drumul deschis de Astor Piazzolla au sosit Litto Nebia, Siglo XX, si mai tarziu Gotan Project (Philippe Cohen Solal, Edouardo Makaroff si Christoph H Muller) si Carlos Libedinsky. Tangoul modern amesteca muzica electronica cu tango si este adesea descris ca "tango fusion".
https://youtu.be/v8nSaydD3s8?list=RDnCKzyUfvNiM Forever tango
https://youtu.be/5izEPLJkivA un colaj de la Cafe de los Angelitos