Pentru cei care au timp si chef sa calatoreasca macar virtual in America de Sud pe langa faptul ca as dori sa parcurga si impresiile de calatorie inserate de mine in acest site le-as recomanda un canal pe Youtube costitravel, care la playlisturi are South America cu 78 de minivideoclipuri.(eu am fost asa de incantata probabil, pentru ca, parca ni s-au suprapus pasii)
Si acum s-o luam incetisor catre celelalte cetatii sau fortarete ale incasilor pe care am avut ocazia sa le vad in aceasta calatorie.
Saqsaywaman, o alta fortareata impresionanta, se afla la 3567 metri altitudine deasupra nivelului marii si la mai putin de 2 kilometri nord de Cusco, la 14 grade latitudine sud de ecuator. Ghidul ne-a sugerat pentru pronuntia acestui cuvant expresia "sexy woman", (pronuntia corecta fiind sacsaiuaman)
La Saqsaywaman gasim trei ziduri foarte interesante. Chiar de la prima vedere a acestor ziduri oricine poate ramane socat. Aceste trei ziduri suprapuse cu terase intre ele in forma de zigzag sunt construite din pietre gigantice care se potrivesc perfect fara sa aiba ciment intre ele.
Ce veti putea desigur remarca si in pozele atasate este ca nici o piatra nu se aseamana cu alta. Toate pietrele au suprafata convexa fata de margini unde se potrivesc perfect cu pietrele de alaturi. Unele pietre au puncte care ies in afara (convexe) sau zone dreptunghiulare care intra inauntru (concave). Faptul ca pietrele se potrivesc perfect, fiecare piatra avand o forma unica, si zidurile au forma de zigzag a facut posibil ca aceasta constructie sa ramana intacta in ciuda numeroaselor cutremure puternice din muntii Anzi.
Pukapukara
Pukapukara înseamnă, în Quechua "fortăreaţă roşie". A fost o cetate Pukapukara?
De fapt, Pukapukara este situat pe colţul unui deal cu vedere atât catre Tambomachay, care a fost templul de apă, cat şi catre intrarea de la Pisac in Valea Sacra. Se pare a fi într-adevăr o fortăreaţă si loc de observatie pentru trupele militare care trebuiau sa vegheze asupra Vaii Sacre. Cu toate ca ea nu este o constructie impunatoare si nu impresioneaza ca celelalte cetati, arheologii susţin că Pukapukara a fost folosit în scopuri ceremoniale.
Tambomachay este situat la aproximativ 11 km pe autostrada Cusco - Pisaq, pe partea stângă, chiar în faţa a sitului arheologic de la Pukapukara .
Este cunoscut ca Altarul Incas închinat apei, o zeitate de culturi indigene. Incă mai există trei fântâni arteziene ceremoniale construite pe diferite niveluri care fac parte dintr-un sistem sofisticat de apeducte, canale şi o piscină.
Unii cercetători sugerează ca Tambomachay ar fi putut fi loc de odihnă şi un loc de vânătoare sau chiar un loc de scăldat sacru pentru incaşi şi femeile lor regale.
Numele său provine din cuvintele in limba Quechuana, tanpu, un fel de cabană pentru călători şi mach`ay care înseamnă peşteră.
Q`enko, este un sit arheologic în Valea Sacra la aproximativ 6 km nord-est de Cusco . Situl a fost declarat Patrimoniu Cultural (Patrimonio Cultural) al Regiunii Cusco
Este unul dintre cele mai mari locuri sfinte din regiunea Cusco. Acesta a fost considerat a fi un loc unde au avut loc sacrificii şi ritualuri de mumificare. Q`enqo este un cuvânt care înseamnă in quechuana un fel de labirint, iar cel puţin unul dintre scopurile sale a fost cel observator astronomic. Situat la est de Sacsayhuaman, la o altitudine de aproximativ 3600 m deasupra nivelului mării, la vremea când a fost utilizat de către Inca, Q`enqo ar putut fi văzut din templul de la Qoricancha
Q`enqo a fost construit de catre al optulea rege Inca, Pachacuti Inka Yupanki ca parte a complexului de Sacsayhuaman.