Venetia

Informații turistice generale

Amplasata in laguna sarata a Marii Adriatice, pe aproape 5 km de pamant, Venetia se intinde pe mai mult de 100 de insulite. Principala cale pe apa este Canal Grande, care serpuieste din Piata San Marco spre marginea orasului.

In 1979 intregul oras si intreaga laguna a fost declarata patrimoniu al umanitatii de catre Unesco. Orasul este strabatut de 177 canale dintre care cele mai importante sunt Canal Grande si Canale della Giudecca. Primul imparte in doua orasul trasand un S, al doilea separa centrul vechi de insula Giudecca. Orasul este impartit in 6 cartiere: Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio si Castello, cuprinde 110 insule si peste 350 de poduri. Cele mai importante insule sunt Murano, Torcello, Burano, Lido.

De-a lungul timpului, Venetia a fost supranumita Regina Adriaticii, Orasul Apelor, Orasul Podurilor sau Orasul Luminilor, denumiri binemeritate, de altfel. De-a lungul Marelui Canal pot fi admirate unele dintre cele mai frumoase palate din Europa, ridicate de bogatii negutatori venetieni.

Amenintarea apelor - in prezent datorita unui proces de scufundare, autoritatile locale deruleaza multe proiecte pentru salvarea orasului pentru ca Venetia sa existe si sa incante si generatiile urmatoare, multi ani de acum incolo.Cladirile venetiene au suporti de lemn, importati din Rusia, care nu sunt degradabili in apa. Insa fenomenul "aqua alta” (inundatii) se datoreaza in mare parte ploilor linistite, de cele mai multe ori, dar dese (toamna si primavara).

Principalele atractii ale orasului le constituie, pe langa Canal Grande, Piata si Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor, Ponte Rialto, cartierele centrului istoric: Castello, Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Dorsoduro, cu nenumaratele comori arhitectonice, artistice si culturale. Nu pot fi omise insulele lagunei - Murano, Burano, Mazzorbo, Torcello, Sant`Erasmo sau Pellestrina.

Ponturi... venetiene
O urarare din suflet "Sa aveti o vreme si o petrecere frumoasa” si un sfat prietenesc "Daca mergeti in Venetia in luna februarie, nu uitati umbrela!”.

Sfatul nu e de natura sa va alunge gandurile de la frumoasa Venetie, desi exista un oarecare risc de precipitatii, deoarece in acest anotimp, orasul este mereu pandit de precipitatii. Insa o umbrela va poate feri si de privirile indiscrete ale gondolierilor sau ale turistilor de tip paparazzi. Daca nu vreti sa intrati in agitatia si aglomeratia orasului, de vreme ce abia ati ajuns, preferati Dorsoduro, "cartierul” cel mai calm al Orasului Plutitor, cochet si fermecator.

Piata San Marco este "transformata” intr-un studio foto si oricand riscati sa apareti in pozele de familie ale unor turisti japonezi ori bulgari. Pentru cei care stiu sa cante la pian, nobilul intrument primeste orice turist dornic sa isi demonstreze talentul la Gran Cafe Chioggia.

Puteti sa va delectati cu un vin senzational, cu arome si buchete absolut spectaculoase, la una din cramele aflate in Campo Santa Margherita, Fondamenta dei Ormeisini si Calle de la Bissa.

Cele mai multe biserici au intrare gratis, inclusiv Chiesa San Salvator cu picturile sale din sec. XIV si XV, Chiesa San Rocco care are structura unei scoli tipice si Chiesa San Giacomo di Rialto, cea mai veche. Plimbare cu taxiul pe apa spre insulele vecine precum Burano, cu multe case colorate, sau Murano, faimos pentru confectiile din sticla.

Te poti opri la un atelier de constructie de gondole, la un magazin vegetarian (aflat chiar pe barca) sau la un joc de bocce (un joc cu bile din metal, lemn ori plastic pe un teren nisipos, popular in tarile europene). Cafe Florian din Piata San Marco iti ofera un ceai cald si un loc primitor, printre porumbei, privind calatorii, dupa o zi plina ce iti creeaza o stare de oboseala placuta. Plaja din Insula Lido se afla la 20 minute de mers cu micul vaporetto - un loc de relaxare in cazul in care doriti sa va indepartati pentru un timp de agitatia orasului.

Cumparaturi:
Daca doriti sa luati cu voi ceva din misteriosul venetian puteti opta pentru o serie de suveniruri care sa va redea emotia de a retrai anumite clipe inegalabile in micul unvers de acasa: masti de carnaval sau masti aristice in stil venetian. Cele pictate de mana costa sunt ceva mai costisitoare, aproximativ intre 90 - 100 Euro.

Nu va lasati pacaliti de acele suveniruri pe care ar putea sa le considerati chilipiruri; multe sunt contrafacute. Interesant de mentionat  este ca incepand din 2003 exista un atelier in Romania, mai exact in Buzau, in care un roman realizeza zeci de modele de masti elvetiene: "colombina”, "bauta”, "arlechino”, "volto”, "pulcinella” etc. Unele dintre megazinasele cu astfel de masti si podoabe se deschid abia dupa lasarea intunericului, punand intr-o lumina noua intregul oras.

Pe insula Lido, zona comerciala este reprezentata de Gran Viale Santa Maria Elisabeta, unde se pot gasi atat supermarket-uri cat si magazine de specializate "beauty store" ori pentru suveniruri.

In schimb in Mestre puteti intlani un adevarat shopping centre Centro Le Barche unde puteti gasi firme de prestigiu (imbracaminte H&M, Libraria Feltrinelli, unde puteti gasi si carti in limba engleza). Dinspre acesta spre Piazza Ferretto, pe o zona pietonala ingusta veti avea placerea sa gasit o serie de buticuri mici cu parfumuri (o ramura a lantului international Sephora) sau lenjerie intima, accesorii si alte lucruri marunte, dar simple si de efect.

Districtul Cannaregio este una din putinele parti ale Venetiei in care locuiesc un numar foarte mare de localnici, asta si datorita oportunitatilor pentru afaceri pe care acesta le-a oferit. Este centrul comercial al orasului cu multe piete, baruri, restaurante si Ghetoul Evreiesc. Este locul de inspiratie si de resedinta pentru multi dintre artistii lumii si deci si un furnizor de arta foare valoros.

Cazarea
Cazarea in Venetia poate fi destul de costisitoare, dar noi ne-am gandit la acest impediment si va putem recomanda o optiune accesibila dar cu un aspect nu la fel de legendar ca al Venetiei Tarmul Mestre (pronuntat May-stray), una din insulele principale ale grupului, ofera o serie variata de hoteluri pentru cei care au un buget redus, este conectata cu spactaculoasa Ventie prin poduri rutiere dar si feroviare.

O alta optiune este Insula Lido, fasia ingusta de uscat ce separa centrul venetian de Marea Adriatica, statiune cu plaje intinse ce seamana cu statiunile litorale romanesti. De aici sunt curse regulate, pana noaptea tarziu cu mijlocul de transport cel mai frecvant utilizat printre insulele lagunei, "vaporetto".

Alegerea este a dumneavoastra in functie de ceea ce va asteptati de la aceasta calatorie: daca doriti sa fiti tratati regeste de la inceputul pana la finalul sejurului, va puteti rasfata in hotelurile din Venetia, dar chiar si in acest caz, va puteti feri de centrul orasului pentru a va incadra in buget. O alta optiune este camping-ul. Exista o astfel parcela amenajata numita Fusina, pe Via Moranzani.



Imagini Venetia

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
poza Venetia poza Venetia poza Venetia poza Venetia poza Venetia poza Venetia poza Venetia
Mai multe imagini
Aveți imagini din Venetia? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Impresii de vacanță despre Venetia

Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Venetia, orasul inundat
Venetia, orasul inundat
Autor: Luca (04-03-2009)

Venetia nu este o destinatie, se poate vizita in 2 zile, daca nu ploua. Daca ai ghinion si a inceput ploaia, piata San Marco (cel mai important obiectiv turistic) se inunda, iar apa poate avea chiar si 1,5 m. Cand ploua, majoritatea ...

Venetia-Venetia... orasul romantismului pe paine, al iubirilor supreme si al celor mai crunte tradari in dragoste.
Venetia-Venetia... orasul romantismului pe paine, al iubirilor supreme si al celor mai crunte tradari in dragoste.
Autor: Gabriela (18-03-2009)

Venetia este un oras situat in nordul Italiei, capitala regiunii Veneto. De-a lungul timpului, Venetia a fost supranumita Regina Adriaticii, Orasul Apelor, Orasul Podurilor sau Orasul Luminilor, denumiri binemeritate, de altfel.

Venetia
Venetia
Autor: Carmen_Ene (21-06-2010)

un oras care impresioneaza prin constructiile sale printre atatea canale

Orasul pe apa Venezia
Orasul pe apa Venezia
Autor: sollo84 (30-04-2012)

Si cum toate drumurile catre Romania trec prin Venezia daca vii din sudul Italiei asa s-a intamplat si la mine ca doar nu puteam sa fac nota discordanta si sa ratez asa frumusete desi anterior mai fusesem acum 10 ani, vreo ...

Carnaval Venezia
Carnaval Venezia
Autor: prala.gabriela (05-07-2011)

prima zi de carnaval

Venetia noaptea si invazia nemtilor
Venetia noaptea si invazia nemtilor
Autor: rimotep (21-08-2009)

Poate ca titlu este putin ciudat si confuz dar am sa revin cu lamuriri....promit

Destinatie de vara
Destinatie de vara
Autor: christtine (11-08-2008)

piata san marco e frumoasa, palatul dogilor la fel... va recomand sa le vizitati..iar ca sfat ..aveti grija la ce restaurant luati masa

Murano si istoria sticlei
Murano si istoria sticlei
Autor: Diaura (23-10-2012)

Pe insula Murano, din pacate atmosfera generala este trista din cauza multor fabrici mari inchise si abandonate si din lipsa comenzilor si a masei mari de turisti care altadata veneau valuri, valuri sa cumpere binecunoscutele produse din sticla. ...

Venetia... un vis
Venetia... un vis
Autor: CESSY (21-04-2010)

O zi, in fuga, nereusind sa cuprind cu ochii toata frumusetea din jur, pe o caldura toropitoare si o aglomeratie obositoare...scurta mea vizita in Venetia; un loc pe care visez e mica sa il vizitez...si pe care l-as ...

Carnavalul de la Venetia
Carnavalul de la Venetia
Autor: IRINA E (05-03-2014)

N-am sa scriu mai nimic despre acest eveniment.Este arhicunoscut si s-au scris multe impresii despre carnaval si despre Venetia pe acest site asa ca am sa postez doar cateva poze cu masti din vitrine si mai ales cu masti ...

Toate impresiile (29)
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.