Creta

Creta -insula alba-

1 voturi
Autor: vieru_carmen, 31 Iulie 2015
O experiență de:
Vizualizări: 2442
imagine din palatul Knosss Creta, sau asa cu o denumesc locuitorii sai Kriti, se înscrie in tipicul insulelor greceşti,cu multe magazine, străduţe înguste, case zugravite in alb şi taverne. Insa aceasta insulă se diferenţiază de restul insulelor greceşti nu numai prin dimensiunea sa-cea mai mare insula a Greciei- prin existenţa celui mai mare defileu din Europa-Samaria- dar si prin prezenţa unui important sit arheologic- Knossos.
Este de asemenea, insula lui Zorba Grecul, creatorul acestuia fiind Nikos Kazantzakis, născut pe aceasta insulă.
.Acesta,prin personajul sau redă în mod esenţial spiritul cretan- mandru şi îndrăgostit de viaţă.
Noapte am plecat din Pireu cu feryy-boat iar dimineata, pe la orele 7 ne-am trezit în portul Heraklion, mai puţin aglomerat decat cel din Pireu.Acolo ne-a întampinat ghidul nostru local-Adonis- corespondent al agenţiei de turism din Romania, bun cunoscător al limbii romane - cu studii inginereşti în ţara noastră- care ne-a expus o parte din tradiţiile şi obiceiurile insularilor, incusiv procedura de fabricare a uleiului de măsline. Din spusele dumnealui se pare că denumirea insulei este strans legată de o fiică a lui Zeus concepută cu Europa, devenită apoi o nimfă.
Din punct de vedere administrativ, insula este a noua provincie a Greciei, aflată la paralela 35 iar capitala acesteia este în prezent oraşul Heraklion.
Veniturile acestei provincii sunt aduse de culturile de avocado, cereale, nuci, migdale, stafide, struguri, vişine, citrice, cartofi, de centrele de ceramică şi, desigur de turism.
În prima zi de vizită în Creta ne-am deplasat in interiorul insulei-pe platoul Lasithi- unde, potrivit legendei, s-a nascut Zeus. Acolo , am poposit întru-un mic centru comercial cu magazine de cosmetice, produse din ulei de măsline, ceramică, obiecte de îmbracăminte, condimente şi suveniruri. Cam scumpe, după părerea mea.. De altfel şi ghida noastră din Romania ne-a spus că nu e recomandat să cumperi de la obiectivele turistice pentru că totul e mai scump. Am luat micul dejun la o tavernă. Principalul obiectiv turistic din acea zonă este Peştera lui Zeus, pentru care trebuie să ai o încalţăminte adecvată.
În aceeaşi zi ne-am deplasat la mănăstirea Kera, o oază de linişte cu perspectivă asupra împrejurimilor.Nu pot sa ofer fotografii din interiorul bisericii intrucat fotografiatul este interzis. Mănăstirea a fost construită în secolul XII, avand fresce bizantine care, în parte sunt reconstituite.Aici, din spusele ghidului există o icoană făcătoare de minuni.
Cum distanţele au fost mai mici, înainte de a ajunge la hotel,am poposit şi la Aqvariul din Heraclion. Mi-a placut pentru atmosfera relaxantă. După vizita la aqvariu ne-am deplasat la Hersonissos căci acolo se afla hotelul unde urma să fim cazaţi. Seara, după cină- mulţumitoare de altfel- am văzut marea.
Staţiunea-Hersonissos- este foarte frumoasă. Sunt magazine cu blănuri, proprietatea ruşilor, produse locale şi chinezeşti, bijuterii ,patiserii, gelaterii. Cam tot ce îţi doreşi. În apropirea hotelului- Ilios- se află şi un supermarket. Hotelul este situat cam la vreo 500 de metri de plajă şi pot să spun ca am fost mulţumită atat de cazare cat şi de masa oferită- mic dejun şi cină- Daca ajungeţi la acest hotel trebuie să ştiţi că marea camera regelui din acelasi sit arheologic. este "acoperită" de taverne, aşa că e mai bine să căutaţii plaja înainte de a veni noaptea. Eu m-am ratăcit dar grecii ştiu engleză , aşa că m-am descurcat şi am ajuns cu bine la hotel. Plajele sunt private. Fiecare terasă are plaja sa. Grupul nostru a ales o plajă unde umbrela şi şezlongul costau 4 euro. În preţ era inclusă apa rece, o felie de pepene, 1/2 pahar vin şi alune. Dar orientaţi-va căci alte taverne practică preţuri mai mari la plajă.
Excursia a avut inclusă în preţ şi vizita la alte obiective turistice:
FESTOS- Aici se află ruinele unui fost palat din epoca minoica, situat în campia Messara, descoperit în anul 1900. Aici s-a găsit discul din Phestos, scos la iveală în anul 1903. Acesta a fost confecţionat din lut ars, avand un diametru de 16 cm şi ale cărui însemne nu au fost încă dezlegate. Ambele feţe ale discului sunt acoperite cu simboluri asemănătoare hieroglifelor egiptene în care apar oameni, animale şi flori.
Următoarea destinaţie a fost mănăstirea KALIVIANI, unde am fost întampinaţi cu paine dulce şi apă rece, aflandu-se suntem ortodocşi. Este o mănăstire de măicuţe unde se află şi un aşezămant pentru îngrijirea orfanilor.
Aceeaşi zi a fost dedicată micii aşezări numită MATALA , localitate veche , din epoca minoică, axată în special pe turism. În anii 1960, plaja nisipoasă de la Matala a devenit destinaţia hipioţilor care au locuit în grote, construite în sec. I-II e,n,ca loc de veci pentru cei decedaţi Hipioţii au fost alungaţi pentru că au făcut multă mizerie.Cand am ajuns noi în această locaţie era festivalul hipioţilor, plaja era foarte aglomerată. iar preţurile pe măsură. Peisajul este deşertic şi singurul lucru spectaculos sunt munţii Africii care se vad în zare.
Alta excursie a fost realizata în oraşul AGIOS NICOLAUS, a cărei denumire se trage de la patronul oraşului- Sfantul Nicolae. După părerea mea este unul dintre cele mai încantătoare orăşele din Creta.Are un port interior care de fapt este un lac numit Lumismen-lacul fără fund- cu o adancime de 64 de metri. Ne-am plimbat pe străduţele oraşului şi am băut o cafea.Am vizitat magazinele orăşelului şi am făcut fotografii. Este un oraş liniştit şi relaxant.
Intr-o altă zi, am descoperit în Creta un loc unic-PLAJA CU PALMIERI DE LA VAI. Se spune ca acesta a fost iniţial loc de acostare al piraţilor. Aceştia au consumat curmale şi, din samburii aruncaţi au crescut în mod natural aceşti palmieri. care oferă umbră şi încantare a ochiului. Nisipul este foarte fin iar apa Mediteranei caldă şi cristalină. Fiind mai îndepărtată, plaja nu este aglomerată însă amenajată cu şezlonguri, umbreluţe, duş şi un restaurant. Plaja este situată într-un golfuleţ .M-am simţit bine pe această plajă timp de 2 ore. În apopierea plajei se află două tarabe cu produse locale- miere cu gust de cimbrişor, ulei de măsline şi ouzo. La ieşire din zona plajei se află o tarabă a unui localnic care comercializează banane, din propria plantaţie. Inedit este şi faptul că drumul pană la plajă Knossos şi înapoi este străbătut de un peisaj sălbatic, aproape deşertic, cu plante adaptate zonei, dominat de acel cimbrişor sălbatic.
N-am vrut sa ratez nici o excursie din cele oferite aşa că "` m-am mbarcat"` în autocar , spre HANIA , oraş aflat în vestul insulei Creta, o frumoasă aşezere, care seamană extrem de mult cu oraşul RETHYMO, aflat în imediata apropiere.. Ambele oraşe au fost cucerite de fenicieni, de veneţieni şi de turci. Ambele au ziduri veneţiene si faruri construite de aceeaşi ocupanţi.HANIEI i se spune Veneţia Cretei întrucat zonele de promenadă aflate langă tărm sunt marginite de vile înalte. Aici se află o fostă moschee turceasca denumită moscheea Ienicerilor , situată chiar în port şi considerată una dintre cele mai vechi construcţii otomane din Grecia.Aici ne-am plimbat pe străduţe şi am mancat îngheţată. Atmosfera caldă, liniştită dar iar priveliştea minunată din apropirea mării a făcut să avem o zi minunată.
RETHYMO-Îţi dă senzaţia unei variante mai mici a oraşului Hania, avand de asemenea, un zid de apărare veneţian, şi un far, toate construite în anul 1570. Noi am ajuns în oraşul vechi, unde se află fantana Rimoni, construită în anul 1629 la cererea guvernatorului veneţian, cu guri de apă în formă de capete de lei, care reprezintă simbolul Veneţiei.. În jurul acestei fantani se află magazine cu suveniruri şi produse tradiţionale. Aici se află un port pentru ambarcaţiuni mici, flotă de pescuit locală dar şi faryy-boaturi interinsulare.. Cu toate acestea, fructele de mare şi peştele sunt foarte scumpe, pentru buzunarul nostru. Rethymo este şi un oraş universitar, avand aproximativ 4000 de studenţi.
FODELE -este localitatea unde s-a născut pictorul El Greco. Locuinta unde se presupune că s-a născut şi crescut pictorul nu este cea originală iar din sat pană la respectiva locaţie sunt 3 km de mers pe jos. Satul Fodele este unul în care nu s-a schimbat nimic, de mult timp. Modernismul nu a pătruns aici şi viaţa se desfăşoară ca odinoară. M-am întalnit cu o atmosferă patriharhală. Populaţia este în general îmbătranită. Din ce am văzut aici cele care muncesc sunt femeile, care se ocupa cu broderia,. În centrul localităţii se află o plachetă comemorativă ridicată de oficialităţile din Toledo , în cinstea lui El Greco.
PALATUL KNOSSOS -Acesta a fost construit în anul 1900 inaintea erei noastre şi a fost descoperit în anul 1894 de către sir Evans Arthur, care a dat denumirea civilizaţiei decoperite de el, după legendarul rege cretan -Minos- El este şi cel care a procedat la reconstruirea palatului şi la vopsirea unor scene ale acestuia, lucru pe care unii arheologi l-au considerat un adevărat sacrilegiu. Alţi arheologi au apreciat că a fost o încercare curoajoasă de a readuce la viaţă palatul. Dacă veţi vizita ruinele palatului veţi descoperi că simbolul acestei civilizaţi- minoică- îl reprezinta capul de taur. Materialele folosite la construirea acestui palat au fost dintre cele mai valoroase- marmura şi chiparosul vopsit in roşu- Frescele descoperite relevă existenţa unei civilizaţii paşnice şi plină de optimism. Palatul a avut 1300 de încăperi şi 19 depozite. Din frescele rămase si descoperite au rămas cele cu femei şi bărbaţi aflaţi la pescuit, aflaţi la culesul florilor şi scenele de acrobaţii cu tauri. Toţi cei care ajung la sit se îmbulzesc la sala tronului, realizată din alabastru unde se poate observa şi un vas folosit pentru spălare ritualică. Tot în acest sit arheologic a fost descoperit, în sala regine , prima toaletă cu apă. Preţul unui bilet pentru intrare în sit este de 6 euro pentru adulti si de 3 euro pentru pensionari.
COCLUZII: Creta este o insula care are multe de oferit turiştilor. Important este sa doresti descoperirea atator frumuseti.

imagine din palatul Knosss

imagine din palatul Knosss

camera regelui din acelasi sit arheologic.

camera regelui din acelasi sit arheologic.

Knossos

Knossos

coada la camera regelui

coada la camera regelui

in interiorul  sitului

in interiorul sitului

imagini legate de viata cotidiana

imagini legate de viata cotidiana

idem

idem

idem

idem

Kossos

Kossos

intrarea in sit

intrarea in sit

Knossos

Knossos

136 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (4)

 
1 August 2015

Foarte bine documentata prezentarea. Poate fi un bun ghid pentru cei care vor sa ajunga in Creta.
Dar unde sunt imaginile ?

 
2 August 2015

Din lipsa de timp, la momentul la care am scris articolul nu am putut sa atasez imagini. Acum puteti sa le vedeti. Multumesc de asemenea, pentru apreciere.

 
3 August 2015

Flori si raze de soare ati avut din belsug. Din partea mea "Un zambet" si uite asa se completeaza un vers dintr-un foarte cunoscut slagar. Bonus: Un vot!!

 
3 August 2015

Multumesc, Irina. Ca de obiecei esti foarte draguta. Da , am avut mult soare, mare, relaxare. Aceste lucruri mi le-am dorit in aceasta excursie pe care eu as caracteriza-o "" usoara"" caci a fost si cu sejur. Nu se compara cu ce a fost anul trecut in Anglia si Scotia, din nici un punct de vedere.Grecia e mai accesibila sub aspect material, pentru noi insa cu cat ajungi in vestul continentului cu atat e mai scump.

Ai fost în Creta?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.