Creta

Locul unde legenda se impleteste cu frumusetile naturii - Insula Creta

1 voturi
Autor: sollo84, 4 August 2015
O experiență de:
Vizualizări: 2495
Incep prin a povesti ca am resuit prima data in viata sa ma mint singur ca 10 nopti 11 zile vor fi mega suficiente sa vad insula. Da recunosc ca m-am pacalit amarnic!!!
La cei 8261 km patrati credeti-ma ca numai cele 11 zile nu va ajung! In consecinta voi vorbi de partea estica a insulei Creta, de cea cuprinsa intre Heraklion si vestita plaja Vai!
Si nu m-am pacalit doar o data ci de 2 ori daca ma gandesc mai bine ! Plecasem de acasa cu ideea de a merge cu avionul in Creta gasisem si cum sa ajungem acolo cu Taromul care pleca din Bucuresti pe la 6 dimineata ajungea in Creta pe la 8 jumatate - 9 si pe la 10 decolam din Atena cu destinatia Creta. Si da era zborul perfect pentru ca la dus ajungeam in Creta undeva pe la 11 12 a.m. iar in ziua plecarii daca imi aduc bine aminte undeva dupa 17-18 daca nu si mai tarziu era avionul de inoarcere. Poate va veti intreba de ce cu escala ... pentru ca sejurul meu a fost de 10 nopti cum am mai spus iar charter nu exista decat pentru sejur de 7 nopti cel standard. Ne-ar fi costat biletul circa 200 euro de persoana dar cum socotelile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ la agentie toate bune si frumoase pana sa ne spuna ca pentru inchiriat masina ne solicita suma de doar 7-800 euro garantie pentru autoturism. Va garantez si credeti-ma pe cuvant, mergeti pe incredere este plina Creta de firma care inchiriaza masini pentru noi cei care vizitam si culmea fara nicio garantie. Sumele difera in functie de modelul autoturismului pentru care optezi, de numarul de zile pentru care il inchiriezi si tot asa si normal cat stii sa te targuiesti ca un adevarat romanastfel un Ford Mondeo pentru mai mult de cele 7 zile ajungea undeva la 25-28 euro pe zi masina, iar altele mai ieftine gen citroen c1 sau Peugeot 107 le gaseai la 15-17 euro per zi.
Creta

Deci pana la urma am plecat cu masina trecand cu ferryboat-ul din Atena - Pireu catre Hersonissos- Creta.
Creta

Si acum sa revenim la subiectul de baza adica Creta si cum putem sa incepem povestirea daca nu va voi vorbi putin de lunga istorie a Cretei si din cate am inteles mult mai lunga si bogata chiar si decat a capitalei Greciei - Atena!
Excavatiile de pe insula au aratat evidente ca a existat viata pe insula Creta inca din mileniul 6 i.en. Aceste evidente ne spun ca in Neolitic ( caci astfel se numeste secolul 6 i.e.n) oamenii din Creta foloseau pesterile pe post de locuinte, dar aveau si locuinte permanente, traiau din agricultura, aveau rituri de inmormantare si foloseau inca de pe atunci unelte de piatra faurite in casa.
Perioada Minoica (2600-1100 i.e.n)
Arheologul englez Arthur Evans care a descoperit legendarul palat al regelui Minos din Knossos, a caracterizat aceasta perioada a Cretei dupa numele regelui. Civilizatia Minoica a aparut si a disparut intr-o perioada de circa 1500 ani.
Se vorbeste despre aceasta perioada ca fiind cea mai infloritoare a Cretei astfel prin 1900 i.e.n insula era foarte prospera si tot in aceasta perioada s-au ridicat palate in Knossos, Malia si alte zone.
Perioada de la Dorieni la Romani ( 1100 i.e.n. - 330 d.Hr)
Intre anii 1100-900 i.e.n. dorienii au migrat catre Creta ocupand insula I astfel au fortat pe descendentii civilizatiei minoice sa se mute in munti unde si-au putut pastra traditiile vechi. Noi locuitori au adus cu ei unele indeletniciri cum ar fi folosirea metalului.
Inca de prin anul 900 i.e.n orasele au inceput sa se formeze astfel cam cum apar si in zilele noastre iar viata era organizata in concordanta cu metodele spartane, cu pura disciplina militara.
Perioada bizantina-araba-venetiana
Din anul 330 d.Hr Creta a devenit o provincie a imperiului Bizantin astfel ca guvernatorul provinciei era un general bizantin.
Inainte de aanul 824 Creta a experimentat viata crestina astfel ca s-au ridicat multe biserici crestine.
In 824 arabii au cucerit insula, organizand-o intr-un stat arab independent, cu capitala la Kandaka ( actual Heraklion).
Astfel poprul grec a decazut iar arabii cuceritori au facut averi fabuloase din piraterie in provinciile bizantine si din comertul cu sclavi.
Dar cum Imperiul Bizantin a fost cucerit de cel Latin, atunci si Creta care fusese sub dominatia bizantina a fost data venetienilor la un pret mic.
Astfel prin anul 1210 Creta a fost colonizata masiv de catre venetieni prin venirea nobililor si armatei.
Si dupa cum vedem istoria Cretei n-a fost deloc linistita, ba mai mult fiind o insula mare si bine pozitionata pe harta globului a atras atentia si turcilor care s-au straduit sa puna mana pe ea. Pe la 1645 turcii au acostat in Creta si rand pe rand au ocupat toate fortaretele din insula iar intr-un final au declansat asediul asupra Kandaka ( Heraklion) care a durat nu mai putin de 21 ani deoarece venetienii impreuna cu cretanii au opus rezistenta.
Totusi in 1898 Creta si-a proclamat independenta iar dorinta arzatoare a cretanilor de a fi uniti cu poporul grec a fost realizata mai tarziu cu cativa ani.
Mestesugurile locale
Cretanii sunt faimosi pentru tendintele artistice si indemanarea lor in mestesuguri, majoritatea fiind obiecte de uz zilnic, uz propriu sau pentru vanzare. Femeile se ocupa cu brodatul si impletirea cosurilor de nuiele iar barbatii cu lemnul, confectionarea instrumentelor muzicale si a cutitelor ( din pacate nu cred ca am vreo poza in care sa arat cate cutite sunt expuse spre vanzare).
Mancarea cretana este in principiu ca cea greceasca astfel de pe masa oricarui om nu lipseste pita, uleiul de masline si branza si prea cunooscutul tzatziki.
Lansand aceasta descriere la modul general in urma voi incepe sa vorbesc despre Creta pas cu pas ( partea estica sa nu uitam ca doar atata am vazut).

HERAKLION

Voi incepe cu Heraklion, capitala insulei Creta si a fost construit intr-un mic port care deservea palatal din Knossos.
Creta
Creta

Acest mic port a fost transformat de arabi, mult mai tarziu, intr-un oras fortificat, de-a lungul celor 140 de ani de ocupatie. Pentru a putea apara orasul, arabii au construit ziduri puternice si au sapat santuri ( de unde I s-a si tras numele de Kandaka ceea ce in araba kandak inseamna sant).
Creta

In perioada venetiana ( 1204-1669) orasul s-a numit Candia, nume recunoscut de toata insula, iar in aceasta perioada a fost fortificat cu ziduri extreme de puternice, inauntru construindu-se multe cladiri, fantani, monumente si chiar biserici, de asemenea conscand si o deosebita prosperitate intelectuala.
De ce sa vizitam Heraklion??? Pentru ca este un oras modern, cel mai mare al insulei unde putem vizita mai multe obiective turistice cum ar fi:
1. portul vechi - localizat in stanga portului din ziua de azi, iar in timpul dominatiei venetiene avea o deosebita importanta comerciala si militara
2. zidurile venetiene: cea mai importanta fortificatie in timpul dominatiei venetiene.
3. Castelul - construit la intrarea in portul venetian.
Creta

4. biserica Sf. Titus patronul spiritual al insulei
Creta

5. Venizelou plaza ( nu stiu cum sa o numesc altfel) - centrul centrului
Creta
.. daca vreodata nu stiti unde sa va intalniti cu vreun localnic rostiti acest nume si nu aveti cum sa dati gres. Iar daca mai spuneti si de fantana din mijloc déjà este ca si cum i-ati dat coordonatele GPS.
Creta
L-as putea numi centrul centrului Heraklionului.
Daca va doriti sa vizitati muzeele din Heraklion pai aveti de unde alege :
1. Muzeul arheologic unul dintre cele mai interesante si cele mai bogate muzee din Grecia. Cele 20 de camere pastreaza o comoara care se refera la lunga istorie a Cretei
( din neolitic pana la perioada romana).
2. Muzeul istoric-etnografic : a fost infiintat in 1953 de societatea studentilor cretani. In cele 12 incaperi este prezentata evolutia poporului cretan de la inceputurile sale pana in secolul XX.

KNOSSOS
Creta

Creta


Situl arheologic din Knosssos este situate sud-est de Heraklion. Primul palat din Knossos a fost construit pe la 1900 i.e.n. acest palat a fost distrus pe la 1700 i.en. si in locul sau a fost construit altul. Intre 1700-1450 i.e.n. civilizatia minoica infloreste mai ales datorita Knossosului. In 1600 iHr un cuetremur devastator a cauzat palatului pagube serioase dar imediat s-au efectuat reparatiile.
In timpul invaziei aheilor palatul a fost distrus complet in timpul infruntarilor. Locul palatului dupa ultimul dezastru nu a mai fost folosit dar cu toate acestea Knossos-ul a continuat sa infloreasca si sa fie un important oras pana la inceputurile dominatiei bizantine. Ceea ce este cel mai interesant este ca pare-se ca toate ruinele palatului pe care le putem observa azi apartin neopaleoliticului.
Asa cum spuneam excavatiile arheologice au inceput prin 1900 de arhelologul englez Arthur Evans si au terminat 35 ani mai tarziu cu interminabile pause.
Creta

Putem considera ca situl arhelogic este format din 7 parti importante cum ar fi:

PALATUL MARE
Accesul in marele palat este permis doar prin inconjurarea locuintelor mononiene si a locuintei marelui preot. Intrarea in palat in ziua de azi este prin partea de vest. Aceasta intrare te duce direct la coridorul procesiunii , acesta fiind numit asa dupa picturile de pe peretii inconjuratori , pictura care in ziua de azi este expusa la muzeul Arheologic din Heraklion.
Niste scari va vor duce a un etaj superior si unele mici la curtea centrala. Din acessta curte in partea de nord-vest se poate ajunge la camera tronului
Creta
Creta
, cu o antecamera si tronul insusi[[IMG126634]. Peretii sunt pictati cu grifoni personaje care simbolizeaza puterea regelui din Knossos ( copie a celei originale poate fi vazuta de asemenea in muzeul arhelologic din Heraklion). Aceasta zona servea ca o curte pentru ceremonii ecleziastice. Imediat langa camera tornului se afla niste scari care conduc la nivelul superior care includea camera pentru ceremonii de acest fel. Imediat la baza acestor scari este sanctuarul central al palatului. Acesta include cripa lui Pillar ( sincer nu am inteles prea bine ce este aceasta cripta ... daca era un loc sau un gen de fresca/picture) dar si camera comorilor marelui preot unde au fost gasite niste statuette ce datau din anul 1600 i.Hr. si care normal sunt expuse din nou in Muzeul de Arheologie din Heraklion.
Ar mai fi destul de multe de povestit dar ca sa nu devin plictisitor si ca sa recunosc am mai si uitat din informatii ma voi rezuma la a spune doar despre legenda minotaurului pe care o stie toata lumea si care este prezenta la Knossos pentru a simboliza de asemenea puterea civilizatiei minoice si mai ales a regelui.

Micul Palat
Este localizat la nord-vest de palatul mare si este a 2-a cea mai mare cladire in situl arheologic din Knossos. Intr-una din camerele sale s-a gasit un cap de taur superb ( probabil de la vreun minotaur) si acesta fiind expus la Heraklion.

Vila regala
Este localizata in nord-vestul Marelui Palat, este considerate o cladire-dependenta. Era usual sa aibe un tron, o camera de sacrificiu si o mare scara. Printer ruinele acesteia s-a gasit un borcan de lut decorat cu un papirus in relief.

Casa marelui preot
O cladire pur minoica cu un altar de piatra. Din pacate despre aceasta nu am prea multe informatii.

Caravan Serai - pentru ca nu o pot traduce rulota serai
In partea opusa de marele palat in partea de sud conectata cu acesta printr-un pod se considera a fi o baie publica ( de genul celor romane). Aici exista apa curenta iar peretii erau pictati cu potarnichi si pupeze. De asemenea picture originala se afla la heraklion la muzeu.

Templul regal
Este la circa 1 km sud de palat si se crede ca ar fi apartinut unuia dintre ultimii regi ai Knossosului.

Si ultima dar nu cea din urma Casa lui Dionisos
Aceasta este din perioada dominatiei romane si a fost numita asa deoarece podeaua reprezinta mitul lui Dionisos.

Agios Nikolaos sau Aghios Nikolaos

De la Heraklion se poate ajunge la Agios Nikolaos pe doua cai. Prima ar fi vechiul drum national iar cea de a 2-a un fel de autostrada caci asa ii spun ei, o autostrada care are limitary de viteza la 50 km/h sau daca ai sansa poate 90km/h.
Despre autostrada nu va voi spune decat ca atunci cand vedeti semnul de radar franati ca exista si functioneaza din cate am vazut eu ca ail or franeaza pana la limita care este impusa prin semnele de circulatie. Tot pe drumurile lor veti observa ca acestia circula mult pe dreapta intrand pe asa zisa banda de circulatie ( aici nefiind mereu o banda propriu-zisa de circulatie pentru ca nu are latimea necesara) ceea ce va va indica ca sunteti invitatul aceluia sa il depasiti.
Revenind la subiectul de baza cum sa ajungem in Agios Nikolaos v-as sugera drumul vechi si nu autostrada deoarece aici veti avea mai multe de vizitat si de vazut deoarece acest drum este de-a lungul costei fapt ce va va incanta privirea cu frumoase peisaje cu siguranta.
Dar pana sa ajungem la Agios Nikolaos sa poposim putin la MALIA un important oras minoic care are un castel, similar ca dimensiuni cu cel din Knossos sau Phaistos, dar mai putin impresionant si mai simplu care denota aerul sau provincial.
Si revenind la Agios Nikolaos spun ca este capitala provinciei Lasithi, fiind unul din cele mai dezvoltate orase din insula. Este la est de Heraklion la o distanta de circa 66 km, de Sitia la vest la o distanta de 70 km si la nord de Ierapetra la doar 36 km. este binecunoscuta locatia pentru tineretul care alege zona pentru a se distra.
Agios Nikolaos se bazeaza pe portul sau commercial. Inca din perioada venetiana, portul era unul insemnat putand sa primeasca 25 de vase, un numar impresionant pentru acele vremuri.
Creta

Toti trebuie sa inteleaga ca Agios Nikolaos este un orasel mic, care va fi vazut destul de repede astfel daca doriti sa vizitati mai mult timp alegeti alta zona deoarece aici obiectivele se termina foarte repede.
Ca punct de atractie ar fi centrul oraselului unde este un mic lac care se termina intr-o stanca
Creta
dar de jur imprejurul sau sunt ceva terase
Creta
unde se poate manca bine mai ales peste si fructe de mare.
Creta

As recomanta taverna Evanna cu o mancare delicioasa dar si preturile cam piperate din pacate.
Privelistea de pe stanca care margineste apa este de nota 20 iar la apusul soarelui merita sa va straduiti sa obtineti cele mai bune fotografii pe care sa le aveti amintire o viata intreaga.
Creta


Hersonissos

Situata la o distanta de 26 km de Heraklion, Hersonissos se doreste a fi una dintre statiunile preferate de turistii un pic mai pretentiosi, fiind cea mai dezvoltata statiune turistica din Creta, o zona ce gazduieste numeroase hoteluri de lux, baruri, discoteci, hotelurile dorindu-se a fi de lux pentru clientii cu pretentii. Aici as avea un semn de intrebare propriu avand in vedere hotelul unde am fost cazat eu ... 3 stele si nici macar alea 3 nu erau bune. Dar despre aceasta problema voi reveni intr-o alta postare.
Dupa cum spunem statiune se bucura de o viata de noapte activa, gen Centru vechi al capitalei, dar ceeaa ce m-au uimit si mi-au placut au fost terasele si barurile de pe faleza care intr-adevar prezentau altceva decat restul zonei.
Daca doriti sa va petreceti ceva timp la sfarsit de zi pe plaja la malul marii va recomand Kahlua Beach o plaja pe timp de zi care in maxim o jumatate de ora se va transforma in club/restaurant/bar la asfintitul soarelui.
Creta

Unul din localurile cu pretentii ale zonei dar si preturile pe masura .. un cocktail ajungand la 10-15 euro. Imediat langa Kahlua Beach este un restaurant foarte bun, unde se mananca bine numit Marina Cafe
Creta
unde veti avea niste preturi decente la mancarea comandata dar si o priveliste asupra plajei deosebita la asfintit de soare.
Creta


Ierapetra - supranumita si mireasa marii Libiei

Este o destinatie de vacanta ideala chiar si pe timpul iernii, turismul fiind foarte dezvoltat in aceasta regiune. Pe langa plajele foarte frumoase si varietatea de sporturi nautice ce pot fi practicate aici, Ierapetra se bucura si de cateva obiective turistice ce ii vor fascina pe iubitorii de istorie si vor relata povesti despre trecutul si cultura locala. Ierapetra este de asemenea o baza ideala pentru excursii in orasele si satele de pe coasta de sud-est a Cretei.
Desi destul de mic, fiind al patrulea oras ca numar de locuitori din Creta, Ierapetra se bucura de o viata de noapte activa. De aceea, este deseori o destinatie de vacanta preferata de tineri si cupluri. Cu toate acestea, familiile cu copii se simt extraordinar in timpul unui sejur aici datorita numarului mare de hoteluri mari prevazute cu toate facilitatile necesare unei vacante in familie de neuitat.
Ierapetra este situata in sudul Prefecturii Lassithi, la o distanta de 36 km de Agios Nicolaos si 104 km de Heraklion, capitala insulei. Cei mai multi turisti romani prefera sa ajunga aici cu avionul sau cu masina personala.

Matala

O plaja superba la circa 75 km sud de Heraklion, merita efortul sa va treziti de dimineata sa mergeti acolo la plaja. Stanca care margineste partea dreapta a golfuletului are sapata in ea de pe vremea romanilor morminte care par a fi niste casute.
Creta

Sincer prima data nici nu mi-am dat seama prea bine ca acelea ar fi morminte. Cu mai multe detalii voi reveni in postarea despre plaje. La intrarea pe plaja gasiti un Carrefour daca nu ma insel de unde va puteti cumpara bauturi racoritoare reci la orice ora. Parcarea se plateste cu 2 euro daca imi aduc aminte bine.



240 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (0)

Ai fost în Creta?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.