Cuba

Informații turistice generale

Cuba are un ritm diferit, poate mai greu de prins de la inceput. Parerile asupra efectelor regimuluilui de aproape 50 de ani al lui Castro sunt impartite. Cubanezii au in sfarsit servicii de sanatate si educatie bune si mancare, insa inca nu au libertatea sa spuna ce gandesc. Din fericire, tara s-a schimbat mult de la inceputul anilor 1990, cand si-a deschis portile turismului mondial. Cazandu-va in case particulare puteti patrunde in viata de zi cu zi a locuitorilor si in aspecte care alta data erau inaccesibile. De asemenea, va da posibilitatea de a profita la maxim de viata de noapte faimoasa a Havanei.

Cuba isi revine incetul cu incetul si sunt destul de multe motive pentru care insula merita vizitata. In Cuba nu se afla doar unele dintre cele mai minunate plaje din lume, dar si o bogata mostenire culturala si o traire pasionala care a fascinat vizitatorii de-a lungul anilor. Avand o populatie de 11 milioane locuitori - cea mai mare din Caraibe, 20% dintre cubanezi locuiesc in Havana.

Patrimoniul istoric al tarii se afla pe maini bune - orasele istorice Havana si Trinidad, aflate si pe lista de patrimoniu mondial UNESCO, au fost restaurate si o plimbare pe strazile lor reprezinta o excursie inapoi in timp.

In largul plajelor se afla cel mai splendid recif de corali din Caraibe, alcatuind un habitat natural pentru o minunata viata subacvatica. Daca te indepartezi de mare, vei descoperi o tara fascinanta care ademeneste vizitatorii cu o combinatie ametitoare de influente spaniole, africane si caraibene, prezente la tot pasul. Dar mai ales Cuba ramane pregnant in amintire prin locuitorii sai. Deschisi si prietenosi acestia va asigura cea mai calduroasa primire din Caraibe si o prietenie care va va insoti pe toata sederea.

Principalele atractii turistice

• Mergeti in Plaza de Armas din centrul istoric al Havanei pentru a admira maretia coloniala in Palacio de los Capitanes Generales, fosta resedinta a reprezentantilor coroanei spaniole. Admirati si Museo Nacional de Historia Natural din barul de la ultimul etaj al cladirii. Castillo de la Real Fuerza este cel mai vechi din cele trei forturi din Havana si se mai afla si astazi datorita faptului ca a fost construit intentionat intr-un loc gresit.

• Pentru un context istoric al Cubei moderne, vizitati Museo de la Revolucion. Alaturi se afla iahtul de croaziere Granma, construit pentru 12 persoane. In 1956, 80 de rebeli exilati (printre care Castro si Che) au fost foarte aproape de a scufunda vasul supraaglomerat, incercand sa se intoarca in Cuba.

• Pinar del Rio este printre cele mai frumoase provincii cubaneze, care se remarca prin muntii din calcar (mogotes) cu forme rotunjite ciudate, acoperiti de vegetatie luxurianta. Vizitati pesterile, in special Cueva del Indio, cu stalactite, stalagmite si rauri subterane.

• Vizitati Santa Clara, unde se afla monumentul si mausoleul lui Che Guevara. Corpul sau a fost returnat din Bolivia abia in 1977, la 30 de ani dupa ce a fost prins si executat. In 1959, Che impreuna cu 300 de rebeli au invins aici trupele generalului Bautista, fortandu-l pe dictator sa fuga.

• Simtiti istoria in asezarea coloniala Trinidad, intemeiata in 1514. Localnicii merg calare pe stradutele pietruite, pe langa case vopsite in culori pastelate. Conacele elegante sunt muzee in aceasta localitate aflata pe lista de patrimoniu mondial UNESCO.

• Urmariti cei mai buni muzicieni si dansatori in Santiago de Cuba. Vizitati muzeul Emilio Bacardi ce contine colectiile magnatului de antichitati si arta frumoasa, precum si Baracile Moncada, unde Castro a lansat revolta din 1953. Castillo del Morro este acum un muzeu al pirateriei.

• Incercati sa faceti un trabuc intr-una dintre fabricile de tutun din Cuba, precum Real Fabrica de Tabacos Partagas din Havana, sau altele in Pinar del Rio si Trinidad.

• Reaxati-va pe plajele cubaneze - de la Playas del Este de langa Havana, unde vin localnicii, pana la statiunile exclusiviste precum Cayo Coco, unde singurii cubanezi sunt chelnerii si cameristele. Valdero este o statiune animata, ce combina plaja cu viata de noapte, atat pentru localnici cat si pentru vizitatori.

Gastronomie

Asemeni altor aspecte ale culturii cubaneze, obiceiurile culinare sunt bogate in influente spaniole si africane. Carnea de porc, preferata in mancarurile traditionale, este aproape intotdeauna acompaniata de orez si fasole. Orezul alb gatit impreuna cu fasolea neagra se numeste "aroz con gri", care inseamna "orez cu gri". Fasolele negre preparate in diverse feluri sunt o specialitate cubaneza.

Bananele plantain verzi (tostones sau mariquitas), precum si cele coapte (maduros), completeaza de obicei o masa. La mesele traditionale se mai serveste yuca (cassava), malanga (taro) si boniato (cartofi). Fructele tipice includ avocado, mango, guava si papaya. Bauturile includ guarapo (suc din trestie de zahar) si rom.

Situatia economica dezastruoasa a dus la reducerea ratiilor de mancare – in Perioada Speciala fiecare persoana avea dreptul la o bucata de paine pe zi, trei oua pe saptamana si o bucata de peste sau carne de pui pe luna. Laptele era disponibil doar pentru copiii sub opt ani. Orezul si fasolele se gaseau cu greu si multi cubanezi mai mancasera carne de porc de ani de zile. Pe piata neagra o bucata de carne de vita costa si cat salariul pe o luna.

Istorie

Cand Columb a debarcat in Cuba, in 1492, teritoriul era locuit de trei grupuri native principale. Ciboney si Guanahatabey populau partea de vest a insulei, iar populatia Taino ocupau zona centrala si cea de est, in special coasta. Sclavia si plantatiile mari au aparut aproape imediat dupa colonizara europeana, iar populatia indigena a fost decimata rapid de boli, lupte si maltratari. Cuba a fost folosita si ca baza pentru vasele spaniole si de aici au organizat spaniolii excursii in teritoriile americane. De-a lungul secolului XVII, viata pentru spanioli a fost ingreunata de epidemii persistente, uragane si atentia celorlalte puteri coloniale. Secolul urmator a fost mai bun din punct de vedere economic, avand loc o mare crestere a numarului de locuitori prin importarea sclavilor din Africa.

Refuzul spaniolilor de a da atentie cererilor tot mai mari de autonomie in secolul XIX a dus la doua razboaie de independenta. Primul (1868-1878) s-a terminat cu o remiza, iar al doilea, in care rebelii au fost inspirati de poetul revolutionat Jose Marti, a inceput in 1895 si s-a terminat in 1898, cand au fost implicate si SUA. Desi obtinuse independenta, Cuba a fost ocupata de fortele americane doi ani dupa razboi. Dupa retragerea acestora in 1901, SUA a pastrat controlul politic si economic asupra insulelor, in vreme ce Cuba a fost guvernata de o serie de dictatori corupti precum Fulgencio Batista si Carlos Pro Socarras. In 1959, dupa o campanie clasica de gherila, Fidel Castro a inlaturat guvernul corupt al lui Batista si a intemeiat un stat socialist.

In 1960 au fost expropriate toate afacerile Statelor Unite si relatiile diplomatice dintre cele doua tari au fost rupte de catre SUA. In 1961, Serviciul Secret american au trimis trupe de rebeli anti-Castro pentru a invada insula si a organiza o lovitura de stat pentru a rasturna regimul lui Castro. Aceasta invazie din Golful Porcilor (Playa Giron) a fost un fiasco total - toti invadatorii au fost fie capturati fie ucisi si implicarea Statelor Unite a iesit repede la iveala. Mai tarziu in acelasi an, Castro a declarat Cuba stat marxist-leninist si a accelerat devoltarea relatiilor stranse cu Uniunea Sovietica. Anul urmator, in Cuba au fost instalate rachete sovietice capabile sa bombardeze teritoriu american. Presedintele Kennedy a ordonat un blocaj naval impotriva insulei. Confruntarile au ajuns pana in punctul izbucnirii unui razboi nuclear, inainte de intalnirea pacificatoare dintre Kennedy si Khrushchev. Dupa criza Cuba s-a dovedit a fi un aliat loial al Rusiei si a primit cel mai mare ajutor din partea acesteia.

Alt punct in programul politic al Cubei l-a reprezentat asistenta militara acordata tarilor din Lumea a Treia. Insa de la dizolvarea Uniunii Sovietice si consecintele negative in economia statului, Cuba a fost nevoita sa se concentreze pe problemele domestice si pozitia sa in regiune. S-au inregistrat imbunatatiri remarcabile in relatiile cu statele caraibene vecine si cu Venezuela, Columbia, Peru si Argentina. Toate aceste contacte bilaterale depind insa de atitudinea guvernului american. Cuba beneficiaza de o buna calitate de serviciilor medicale si sociale, insa calitatea vietii continua sa fie proasta si exista intoleranta pentru opozitie.

Dupa atacurile teroriste din septembrie 2001, "razboiul impotriva terorismului" al administratie americane a atras atentia asupra golfului Guantanamo (Guantanamo Bay). Aceasta baza navala puternic fortificata aflata in marginea de est a Cubei este controlata de catre SUA si are un scop legal imprecis. Din acest motiv baza a fost folosita ca inchisoare pentru presupusi teroristi talibani si al-Qaeda. Inchiriat in 1901 Statelor Unite, Guantanamo Bay a ramas pana astazi in folosul SUA, cu acordul lui Castro.

Informatii utile

Aflata intre Jamaica si Bahamas, Cuba are o clima tropicala placuta cu soare pe tot parcursul anului. Ziua temperatura rareori scade sub 26°C. Exista doua sezoane principale - unul ploios (mai - octombrie) si unul secetos (noiembrie – aprilie). Forma de intampinare obisnuita este strangerea mainii si locuitorii se adreseaza de obicei cu "companero". Insa daca sunteti vizitatori, folositi "senor/senora".

Salariul lunar al localnicilor este aproximativ 15$. O modalitate de a-i ajuta este sa va cazati in case particulare si sa mancati in "paladares", restaurante private mici. Afacerile independente au fost interzise, insa guvernul a vandut licente locuitorilor care doreau sa inchirieze turistilor camere din propria casa. Aceste licente au fost foarte scumpe si includ si o taxa lunara, care trebuie platita indiferent de cati bani reuseste sa stranga proprietarul. Astfel incat cei mai putin norocosi au ocazia chiar sa piarda bani. Daca locuiti in astfel de case private aveti ocazia sa observati de aproape cultura si obiceiurile cubaneze.

Evitati discutiile politice si mai ales nu vorbiti de rau guvenarea si conducatorul Fidel Castro. Desi standardul vietii este foarte scazut, Fidel este foarte respectat de majoritatea locuitorilor, in special generatia mai in varsta.

Cuba traditionala este catolica, insa exista si cateva secte religioase. Una dintre acestea se numeste Santeria. Pe preotii acestei secte ii puteti recunoaste dupa robele albe mari si margelele de la gat. Femeile care se pregatesc pentru a deveni preotese nu au voie sa fie atinse de nicio persoana, astfel incat daca cea care va gazduieste este imbracata in alb si este foarte distanta, sa nu vi se para foarte ciudat. Exista multe muzee care descriu istoria si traditiile religiei Santeria, in special in orasele sudice, precum Santiago de Cuba.

Capitala: Havana
Ora locala: GMT -5
Principale limbi vorbite: spaniola
Moneda: 1 peso cubanez = 100 centavos


Obiective turistice și atracții în Cuba

Călătorești în Cuba? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Toate atracțiile (12)

Imagini Cuba

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Cayo Blanca Cayo Blanca Cayo Blanca cu catamaranul in Oceanul Atlantic Cayo Blanca Varadero Varadero
Mai multe imagini
Aveți imagini din Cuba? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Oferte Cuba

Oferte de cazare si vacante in Cuba publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere
Oferte cazare:
mai multe oferte de cazare

Impresii de vacanță despre Cuba

Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Cuba - Golful Porcilor (Bahia de Cochinos)
Cuba - Golful Porcilor (Bahia de Cochinos)
Autor: balauru (06-02-2012)

Ultima ieşire pe care am făcut-o în afara clopotului de cristal Varadero, a fost cea de la Bahia de Cochinos (golful Porcilor), un loc care pe lângă pitorescul peisajului, are şi o deosebită importanţă istorică pentru cubanezi.6...

Havana - El Capitolio
Havana - El Capitolio
Autor: balauru (21-06-2011)

Stateam la un hotel din staţionea turistică Varadero. Într-unu din zile am mers la Havana, cu maşina închiriată de la hotel. Am vizitat El Capitolio, construit intre 1929 si1929 în stil neo-clasic şi art-nouveau, după modelul Capitolului din Washington. ...

Cuba - Havana - La festa dei libri
Cuba - Havana - La festa dei libri
Autor: balauru (14-07-2011)

Într-o alta zi am mers la Havana cu maşina închiriata de la hotel. Am vizitat El Capitolio, destre care am postat deja un review. Am mai vizitat Museo de la Revolucion si Real Fabrica de ...

Plimbare cu maşini de epocă prin Havana
Plimbare cu maşini de epocă prin Havana
Autor: IRINA E (05-04-2017)

În ultima zi a croazierei noastre, din momentul acostării în port şi pâna la deplasarea la aeroport pentru zborul spre casă, am avut la dispozitiei câteva ore pe care am considerat că ar fi foarte plăcut ...

Havana, Cuba, 2000
Havana, Cuba, 2000
Autor: clau60 (22-11-2012)

Havana nu are nevoie de descrieri. Sau mai bine zis ar trebuii prea multe descrieri Io am fost acolo acum 12 ani si era fantastica acum cred ca este mult mai imbunatatita pentruca ...

Pe urmele lui Hemingway şi nu numai!!
Pe urmele lui Hemingway şi nu numai!!
Autor: IRINA E (10-03-2017)

După ce Fidel Castro a cedat puterea fratelui său Raul, s-a tot vorbit de o deschidere spre democratizarea societăţii şi o relaxare a constrângerilor comunismului instaurat în anii *50. În ultimii ani şi mai ales după moartea lui ...

Forfota străzii, oameni, stări şi atitudini
Forfota străzii, oameni, stări şi atitudini
Autor: IRINA E (13-03-2017)

Din multitudinea de fotografii pe care le-am făcut în Havana, am selectat câteva, care sigur o să vă placă. Am pus alături în această selecţie, oameni preocupaţi de activităţile lor cotidiene, tineri ...

Cuba - Varadero - Arena Doradas all-inclusive
Cuba - Varadero - Arena Doradas all-inclusive
Autor: balauru (14-07-2011)

Deşi am făcut această excursie în urmă cu patru ani, m-am hotărât să scriu despre ea văzând că nu a mai postat nimeni de pe site impresii din această destinaţie. Am ...

Cuba - Rio Canimar
Cuba - Rio Canimar
Autor: balauru (14-07-2011)

Deoarece am renunţat la serviciile oferite de agenţia de voiaj ceha de la care am achiziţionat vacanţa în Cuba, a trebuit să ne facem singuri programul. Uneori am apelat la agenţie locală care avea birou î...

Cuba - Ferma  ,, La Arboleda "
Cuba - Ferma ,, La Arboleda "
Autor: balauru (06-08-2011)

Aici am luat taurul de coarne, am muncit ca sclavii pe plantaţiile de trestie de zahăr, am tras de coadă un caiman din Caraiman, m-am spălat pe faţă cu pişat de maimuţă, am mâncat dintr-un ...

Toate impresiile (12)
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.