După ce Fidel Castro a cedat puterea fratelui său Raul, s-a tot vorbit de o deschidere spre democratizarea societăţii şi o relaxare a constrângerilor comunismului instaurat în anii *50. În ultimii ani şi mai ales după moartea lui Fidel, iubitorii de călătorii, cunoscători ai broşurilor turistice în care Havana este prezentat ca un oraş exotic s-au "înghesuit" să mai prindă ceva din farmecul de altădată. Ideea s-a cuibărit şi-n mintea mea aşa că la primirea unei oferte pentru o croazieră în Caraibe am analizat repede cât timp aş avea pentru Havana şi aşa iată-mă hotărâtă, gata de ducă. Croaziera era din 14 până în 28 februarie 2017 şi erau de fapt două croaziere de câte şapte zile în Caraibe legate între ele, cu îmbarcare din Havana. Datorită acestui fapt am avut la dispoziţie vreo cinci zile în Havana, timp în care au reuşit să ne facem o părere despre ceea ce este azi această mare metropolă. Aşa cum ne-am hotărât de acasă, în prima zi am mers într-o excursie organizată, când un autocar cu ghid local ne-a plimbat în toată Havana, de la pieţele din La Habana Vieja
cu muzeele şi obiectivele turistice importante, gen Bodegita del Medio
şi Floridita legate de numele lui Hemingway
, pâna la pieţele şi bulevardele din Centro Habana şi cartierele Vedado şi Miramar.
Ce-am văzut în acest periplu? Un amalgam între un oraş incremenit în secolul trecut şi un oraş dinamic, multicolor, antrenat de ritmul salsei - muzică(uneori asurzitoare) şi dans local care cucereşte aproape pe toată lumea. Ne-am lăsat seduşi de construcţiile coloniale minunat renovate precum cele din Piata Veche dar şi din alte locuri centrale sau nu, unde pe lângă câte o bijuterie aritecturală tronează câte o ruină în toată "splendoarea" sa. Dacă mergi în Havana trebuie să te împaci cu gândul că acolo dai la tot pasul de sărăcie, mizerie, gunoaie neridicate, magazine goale şi mult, foarte mult cenuşiu (nu-i aşa că pentru uni este cunoscută această imagine?)
Desigur, ca mai toţi turişti am mers pe urmele lui Hemingway, mai întâi am trecut pe la Bodegita del Medio, unde personalităţi din toată lumea işi scrijelesc semnăturile de nu mai ai loc să pui un deget, am trecut apoi pe la Floridita cu al său vestit daiquiri şi pe care unii dintre noi l-am gustat într-o altă zi tot acolo iar la final pe la hotelul Ambos Mundos.
Camera cu numărul 511 a acestui hotel din partea veche a oraşului Havana nu mai este folosită pentru cazare, ci doar pentru a primi turiştii veniţi în vizită şi care sunt curioşi să vadă locul în care Hemingway venea să scrie şi să doarmă, adeseori după opriri în barurile cubaneze, înainte de a cumpăra vila Finca Vigia, la periferia capitalei cubaneze, în urmă cu 70 de ani.
Am mai vazut Capitoliul, Grand Theatre, Parcul central cu hoteluri de lux de jur imprejur, forfota masinilor de epoca si mini taxiurilor numite CocoTaxi si a bicicletelor de tip ricsa. Nu te lasa indiferent nici lentoarea actiunilor localnicilor in contrast cu galagia si exuberanta elevilor.