Calatoresti insarcinata? Iata cateva ponturi
O geanta uriasa plina de scutece, sticlute si hainute va fi esentiala atunci cand veti calatori cu copiii mici, insa deocamdata singura greutate suplimentara se afla in burtica. Fie ca faceti o excursie pentru a va relaxa, sunteti nevoita sa mergeti intr-o calatorie de afaceri sau vizitati rude indepartate, trebuie sa va asigurati ca puneti pe primul plan confortul si sanatatea pe drum. Va punem la dispozitie cateva ponturi pentru calatorii atunci cand sunteti insarcinata:
Temporizati bine plecareaPentru majoritatea femeilor sarcina inseamna greata, disconfort si oboseala. Vestea buna este ca de obicei aceste simptome nu se intind pe toate cele noua luni. Profitati de semestrul doi, cand ati depasit faza greturilor, dar inca nu sunteti extrem de obosita. Daca este posibil, planificati calatoria intre saptamanile 20 si 30, ne sfatuieste specialistul in obstetrica-ginecologie
Dr. Aron Schuftan, cofondatorul aplicatiei pentru mobil
Pregnancy Companion de la
EmbraceHer Health. Evitati sa calatoriti dupa saptamanile 36, 38 de sarcina si consultati intotdeauna medicul inainte de a porni la drum. Verificati si politica companiei aeriene cu privire la femeile insarcinate care calatoresc cu avionul.
Alegeti o destinatie nu prea indepartataPoate fi tentant sa faceti acea calatorie visata, inainte de sosirea micutului care va plange tot timpul, insa este posibil sa va alegeti cu mai mult disconfort. Ramaneti aproape de casa si veti scapa de grija virusurilor exotice, mancarurilor contaminate, apei potabile nesigure si asistentei medicale precare. Evitati si localitatile situate la altitudini mari -
Centers for Disease Control and Prevention din America recomanda femeilor insarcinate (in special celor cu sarcina cu complicatii sau riscuri) sa evite sa doarma la altitudini mai mari de 3.700 m. Si mai important decat drumul este activitatea desfasurata in vacanta. „Scufundarile sunt absolut interzise. Evitati activitatile riscante, ca schi, snowboard, parasutism”, spune Schuftan. Acest lucru nu ar trebui sa impiedice femeile insarcinate sa fie active cand sunt plecate in vacanta. Profitati de plimbari alerte, inot relaxant, sau yoga pe plaja. Daca doriti sa plecati intr-o destinatie care necesita vaccinare impotriva unor boli, consultati medicul inainte.
Luati copii dupa analizele si istoricul medical prenatalIndiferent de itinerariu, luati intotdeauna istoricul medical prenatal si asigurati-va ca stiti unde sa gasiti cel mai apropiat spital sau centru medical. Daca se va intampla sa aveti nevoie de ingrijire medicala cat va aflati in afara granitei, fisele medicale vor fi foarte utile pentru medicul care va va ingriji.
Calatoriti cu masinaPoate zborul cu avionul este mai convenabil, insa pentru femeile insarcinate cel mai bun mijloc de transport este automobilul. Asta pentru ca veti avea acces mai rapid la ingrijiri medicale de urgenta, veti pute aopri mai usor la marginea drumului daca aveti greturi sau daca doriti sa va intindeti. Aveti grija la centura de siguranta: aranjati centura sub burta, pe oasele bazinului si peste centrul pieptului. Limitati numarul orelor parcurse cu masina la maximum 6 pe zi. Daca sunteti soferul, pastrati o distanta de minimum 25 cm intre burta si stern, astfel incat perna gonflabila (air bag) sa nu vatameze copilul. Este foarte posibil sa aveti probleme cu greturile, asa ca pastrati la indemana remediile obisnuite.
Evitati scanerele Advanced Imaging Technology (AIT)Daca totusi calatoriti cu avionul, Dr. Schuftan recomanda evitarea scanerelor mai moderne, care se rotesc in jurul persoanei. Puteti solicita in schimb perchezitia corporala obisnuita. Detectoarele de metale sunt in regula, insa nu se cunosc efectele pe termen lung a noilor scanere.
Nu uitati de hidratare si gustarile rapideAerul din aeronave va poate deshidrata. Hidratarea are o importanta deosebita atunci cand calatoriti - sunt recomandate 12 pahare de apa pe zi, pentru a asigura improspatarea lichidului amniotic si productia de lapte, printre altele. Este bine sa aveti la indemana si gustari sanatoase: evitati alimentele sarate si cautati cerealele integrale si legumele.
Intindeti-vaDaca zburati cu avionul, locul de la fereastra nu mai este o idee buna. Cel mai bine este sa stati langa culoar, pentru a ajunge repede la baie si pentru a va putea plimba ca sa evitati formarea cheagurilor de sange. Puteti purta ciorapi compresivi pentru a pastra sangele fluid. Nu uitati si de pantofii confortabili, in caz ca vi se umfla picioarele.
sursa: www.huffingtonpost.com