Este o asezare monastica , constituind cel mai important Centru Monastic Ortodox al teritoriului grecesc, dupa Muntele Athos.
Acest complex monahal se afla in partea de nord-vest a Campiei Tessaliei, in apropiere de Kalambaka, la aproape 300 m deasupra vaii. Ca fenomen fizic si geologic este unic in lume : o formatiune ce a luat nastere datorita unui con in forma de delta, constituit din pietre de rau si namol, ce se varsau in lacul tessalic. In urma separatiei geologice (acum 6000 de ani) a masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossei, apele lacului si-au croit drum prin valea Tembi, catre Marea Egee. Astfel masivul s-a scindat in pietre si uriaşe stanci compacte cu inaltimi de pana la 4000 metri.
Aproape 1000 de stanci foarte inalte, rasar din pamant , precum o padure, geneza lor fiind pusa pe seama unor fenomene petrecute in perioada tertiara acum multe milioane de ani in urma (60. 000.000 ani ).
Traseul de la Kalambaka (orasul de sub stanci) pana la manastiri este fermecator. In dreapta si stanga apar stanci inalte, salbatice. Pentru marturia ei crestina, istorica, arhitectonica, artistica si geografica, Meteora este recunoscuta si ocrotita de UNESCO si de alte organizatii internationale, fiind proclamata din octombrie 1995, “loc sfant, imuabil si inviolabil“, ceea ce-i asigura protectia si-i garanteaza autenticitatea.
Numele Meteora semnifica” roci susupendate” , ” suspendat in mijlocul aerului ” roci suspendate in inaltul cerului”.
Pe aceste stanci golase, fara vegetatie, s-a infiripat viata monahala inca din secolul al IX-lea. Pe varfurile cele mai greu accesibile, calugarii au construit manastiri de o rara frumusete, al carui numar in secolul al XV-lea atingea 24. In prezent mai exista 5 manastiri de calugari (Marele Meteor, Varlam, Sfanta Treime, Sfantul Stefan si Sfantul Nicolae) si una de maici ( Russanou) care inca mai sunt functionabile, in timp ce ruinele celorlate ( Sfantul Duh, Sfantul Dimitrie, Sfantul Nicolae Padova si altele) stau marturie pentru calea dificila aleasa de monahi si predestinata omului spre a atinge fericirea suprema si impacarea.
La baza lor inca se mai pot observa ramasitele pesterilor in care au locuit pustnicii inainte de constructia manastirilor.
La o altitudine de 613 m, pe cel mai inalt platou dintre stancile Meteore, se afla manastirea cea mai reprezentativa din tot ansamblul, unica in lume, ce supravegheaza intreaga campie tessalica METEORA , purtand hramul Schimbarea la Fata. Aflata sub aripa sa ocrotitoare Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsas (“odihnitorul ”) se afla si ea catarata pe o uriasa stanca, in timp ce Manastirea Sfanta Treime se inalta desupra unei stanci singuratice, extrem de abrupta. Manastirea Sfantul Stefan este cea mai veche din complexul monahal. Manastirea Rusannou se afla pe o stanca , accesibila datorita celor 250 de trepte de piatra, in vecinatatea uneia dintre cele mai falnice meteore.
Fondatorul celei mai mari dintre manastiri, de la marginea padurii de stanci, este Sfantul Atanasie Meteoritul care a venit de pe Muntele Athos si a sihastrit aici in jurul anului 1344 impreuna cu 14 calugari. Alungat de pe Muntele Athos din cauza piratilor, calugarul Athansie se adaposteste intre hotarele fostei Vechii Valahii (prima mare asezare politica romaneasca din Sudul Dunarii.) Dupa care impreuna cu cei 14 adepti incepe munca titanica de a construi Marea Meteora. Tot un membru al dinastiei stapanitoare din Marea Valahie, Ioan Cantacuzino, a inaltat si Manastirea “Sfantul Stefan”.
Fresca interioara, de mare calitate artistica, apartine scolii cretane, in prezent interiorul si obiectele bisericesti sunt foarte bine intretinute si restaurate. In secolele XVI-XVIII manastirea numara pina la 300 de monahi si eremiti. 23 de ani a durat doar procesul de urcare a materialelor de constructie, cu ajutorul unui scripete atarnat pe terasa de pe muchia stancii. Biserica Centrala, inchinata Schimbarii la Fata a lui Cristos are 42 de metrii lungime si 24 inaltime.
Tot aici mai poti vizita Muzeul de Arme, Sala de Mese ( una dintre mese dateaza de la inceputurile manastirii ) si Bucataria, Muzeul de Manuscrise, Beciul (ce detine un butoi de 7000 litri) si camera funerara unde sunt adapostite osemintele celor care au contribuit la constructia si mentinerea asezamintelor religioase , si a calugarilor care au locuit in manastire.
Pe varful unei stinci uriase, este agatata cea mai mica manastire de pe Muntele Meteora, numita Sfintul Nicolae Odihnitorul. Urcusul este de 250 metri, iar culoarele sapate in stanca si cele 115 trepte abrupte si neregulate conduc pasii pelerinilor, pana la intrarea in manastire. Turnul cu balcon pentru scripete si plasa-lift, construit in 1520, se zaresc din departare si va intampina dupa urcus.
Pe langa fascintatia geologica si religoasa a locului, Meteora este si un loc perfect pentru desfasurarea a diferite activitati outdoor:
* alpinism pe semetele creste si roci – irezistibile pentru adevaratii pasionati de catarari si aventuri extreme;
* hiking- desi exista masini care te pot aduce pana la poalele stancilor, multi combina aceasta modalitate cu drumetiile, pentru a calca pe urmele calugarilor antici si a patrunde in atmosfera de cuviosenie si smerenie.
* river rafting si caiac canoe - pe raurile Penios si Acheloos.
Micul sat Kastraki este cel mai convenabil pentru a poposi , caci de aici aveti acces usor, pe jos, catre toate manastirile Meteorei. Aici puteti beneficia de cazare in mici hoteluri si zone de camping si cele mai spectaculoase privelisti asupra padurii de stanci.
2 km spre est se afla Kalambaka, cu o oferta ceva mai variata de restaurante, magazine, piete aglomerate, cluburi.
Muntii Pindului ofera numeroase oportunitatii pentru iubitorii de drumetii si catarari, precum si peisaje pitoresti cu ale sale stramtori, defilee si sate traditionale.
Pentru un ambient mai cosmopolit, vizitati oraselul Trikala.
Trasee minunate de parcurs cu masina sunt “ Katara” prin Muntii Pindului spre Ioannina si vestul coastei grecesti pentru o relaxare pe litoralul linstit ale Marii Ionice, ori puteti opta pentru o escapada montana spre est , in Muntii Pelion.
Pentru a admira ramasitele artei bizantine ( biserici si capele) vizitati oraselul Arta sau indreptati-va pasii catre anticul Thessaloniki, gazda a numeroase monumente bizantine si Muzee de Arta Bizantina. Cele mai splendide biserici bizantine se afla in drum spre Muntele Athos ( insa doar barbatii au acces in interior, asemeni perioadei bizantine).m
Evolutia tehnologiei, fluctuatiile economiei si multi alti factori au avut un rol important in performanta industriei hoteliere din ultimii ani. ...
Imaginati-va trei lacuri foarte frumoase cu ape turcoaz si inconjurate de paduri de pin. Un spatiu retras unde puteti inota, ...
Ras Ghamila este un platou lung, acoperit cu corali avand forma plata (Acropora cytherea) si corali moi. Reciful de la ...
Windsurfing-ul este unul dintre cele mai populare sporturi de apa. Multe dintre plajele din Croatia sunt dotate cu centre de ...
Drumetii in muntii Rodnei: Pasul Rotunda (1.284 m) - Saua cu Lac (2.100 m) - Tarnita lui Putredu (1.960 m) - Saua Gargalau (1.900 ...
Considerat "raiul aplin" romanesc, statiunea Busteni este localizata pe Valea Prahovei, la 135 km de Bucuresti si la 37 km de Brasov.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat