Ponturi de eticheta la masa atunci cand calatoresti
Consideri ca ai bune maniere la masa, nu? Doar nu tii coatele pe masa si ceri frumos sarea atunci cand se afla mai departe de tine. Insa atunci cand calatoresti si intalnesti culturi diverse lucrurile se complica putin. Doar un exemplu este pozitionarea gresita a betisoarelor in orez, care poate aminti unui japonez de funeraliile bunicii.
Cunoasterea etichetei la masa te poate salva din situatii jenante, dar te ajuta si sa va faci noi prieteni - spune Dean Allen, autorul unei serii de ghiduri de eticheta pe glob. `Este un indiciu al faptului a esti deschis si constientizezi ca ceilalti pot vedea lumea intr-un mod diferit`, spune acesta. `Pur si simplu te va exclude din stereotipul turistului`. Suna bine ce spune Dean Allen? Atunci iata cateva reguli pe care sa le retii:
In Thailanda nu manca orezul cu furculitaDaca ai un fel de mancare cu orez, poti impinge mancarea cu furculita in lingura. Cateva exceptii sunt zonele din nord si nord-est, unde se mananca cu mana - in aceste cazuri orezul este lipicios. De asemenea, feluri de mancare ce nu includ orez, sau granitura de orez, pot fi mancate cu furculita. Insa, dupa cum spune blogarita Leela Punyaratabandhu, cel mai rau lucru pe care il poti face la o masa traditionala thailandeza cu orez este sa folosesti betisoarele. `In cel mai bun caz este jenant si incomod, iar in cel mai rau caz este de prost gust`, spune aceasta.
In Japonia, nu tine niciodata betisoarele in orez in pozitie verticalaIntre inghitituri, ai grija sa asezi betisoarele in fata ta, paralele cu marginea mesei si in niciun alt loc, spune Mineko Takane Moreno, instructor bucatar japonez si coautor al cartii
`Sushi pentru prosti`. (Daca exista un suport pentru betisoare, aseaza betele cu partea cu care ai mancat pe suport.) O greseala nefasta este infingerea betisoarelor in orez, in pozitie verticala. In cadrul funeraliilor, in Japonia, in fata decedatului se aseaza un bol cu orez, cu betisoarele in picioare. Intrebat ce ar prefera sa intalneasca la o masa - betisoare infipte sau orez mancat cu furculita, Mineko a raspuns fara sa ezite ca ar prefara furculita.
In Orientul Mijlociu, India si zonele musulmane din Africa, nu folosi la masa mana stangaIn sudul Indiei, nici nu ar trebui sa atingi farfuria de mancare cu mana stanga. Aceasta deoarece mana stanga este asociata cu partile `murdare` ale corpului si necesitatile fiziologice. De fapt, e mai bine sa folosesti doar mana dreapta si pentru documentele importante. Daca esti stangaci, este in regula sa folosesti mana stanga, atat timp cat nu folosesti deloc mana dreapta.
In Georgia, la o sarbatoare traditionala este nepoliticos sa sorbi vinIn cadrul sarbatorilor traditionale (
sopra), vinul se bea dar atunci cand se toasteaza. Doar in aceste ocazii poi bea vin - tot paharul odata. Pe de alta parte, dupa cum spune fotograful Paul Stephens, paharele de vin sunt de obicei mici.
In Mexic nu manca `tacos` cu furculita si cutitulTe ingrijorezi sa nu dai pe haine fasole sau sos? Ghinion. Mexicanii cred ca e stupid sa mananci tacos cu furculita si cutitul sau, mai rau, cred ca este o dovada de snobism. Asa ca fii politicos: mananca cu mana.
In Italia se bea capucino inainte de pranzUnii italieni spun ca un capucino dupa-amiaza le deranjeaza stomacul, altii spun ca o ceasca poate inlocui o masa (se obisnuieste sa servesti la micul dejun doar un capucino sau un corn si un capucino). In orice caz, nu vei vedea niciodata nu italian sa bea capucino la ora 15. Daca faci asta vei fi imediat clasificat ca turist - cu tenta peiorativa. Daca ai nevoie de cofeina, mai bine cere un espresso.
In Marea Britanie da mai departe vinul de Porto doar spre stanga si aminteste-ti de episcopul de NorwichNu se stie exact de ce este atat de important sa dai mai departe vinul de Porto spre stanga - unii spun ca are de-a face cu traditia navala (babordul
<engl. port> unui vas se afla in stanga daca privesti spre carma). In orice caz, sa dai mai departe carafa spre dreapta este o mare gafa, ca si cum ai opri-o pentru tine. Daca te afli la o masa si carafa a ramas blocata, atunci intreaba-l pe cel care o tine `prizoniera`: "Il stii pe episcopul de Norwich?" Daca raspunde `nu`, atunci spune-i: "Este un tip foarte de treaba, insa mereu uita sa dea mai departe vinul de porto." Suna ciudat, insa este adevarat - nu e politicos sa ceri pur si simplu.
In Franta nu consuma painea pe post de aperitivPainea se consuma odata cu mancarea sau, mai ales la felurile cu branza, la sfarsitul mesei. Totusi, asezarea painii direct pe masa - un lucru neacceptat in general, este in regula in Franta - fiind chiar de preferat.
In China nu intoarce pesteleChiar daca esti obisnuit sa intorci pestele dupa ce ai consumat o parte, acest lucru nu este recomandat in China, mai ales in sudul tarii si in Hong Kong. Aceasta deoarece intoarcerea pestelui se numeste
`dao yue` in chineza, asemanator cu `ghinion`. In plus, a intoarce pestele e ca si cum ai spune ca barca pescarului se va rasturna. Cei mai superstitiosi lasa partea de dedesubt intacta, iar altii dau la o parte sira spinarii pentru a ajunge la cealalta jumatate.
In Italia nu cere parmezan pentru pizza - sau in orice alta ocazie, daca nu iti este oferitA pune parmezan pe pizza este privit ca un sacrilegiu in Italia. La fel, multe tipuri de paste nu se consuma cu parmezan: Spre exemplu in Roma, branza traditionala este
pecorino, aceasta fiind utilizata la mai multe tipuri de paste traditionale. Tine minte: daca nu ti se ofera, nu cere parmezan.
In Chile nu manca nimic cu mana - nici macar cartofii prajitiEticheta la masa in Chile este ceva mai stricta decat in celelalte tari sud-americane. Acest lucru se datoreaza necesitatii de integrare in cultura europeana; prin urmare, mancarea se consuma cu furculita si cutitul.
In Coreea, daca o persoana mai in varsta iti ofera ceva de baut, ia paharul cu ambele mainiPrimirea cu ambele maini este fundamentala in cultura coreana si reprezinta un semn de respect pentru cei in varsta. Dupa ce ai ridicat vasul cu ambele maini, trebuie sa te intorci capul putin intr-o parte si sa bei discret - spune Stephen Cha-Kim, un militant pentru drepturile muncitorilor originar din Coreea. "Chiar si azi, daca cineva imi da ceva, intind instinctiv ambele maini", spune Cha-Kim. La fel, nu incepe sa mananci inaintea celui mai in varsta barbat de la masa - si nu pleca de la masa inaintea sa.
In Rusia niciodata nu amesteca si nu refuza votcaVotca se bea intotdeauna seaca - nu se pune nici gheata. In caz contrar, se altereaza puritatea bauturii - exceptie face berea, amestecul fiind cunoscut ca yorsh. Insa exista o gafa si mai mare: refuzarea bauturii. Oferirea unei bauturi este un semn de incredere si prietenie, asa ca este bine sa accepti; chiar daca este dimineata.
Daca bei cafea cu beduinii in Orientul Mijlociu, `scutura` putin ceascaDe obicei, beduinii iti toarna cafea in ceasca in continuu, doar daca nu inclini ceasca de doua - trei ori atunci cand o returnezi. Corespondentul in Orient Haley Sweetland Edwards spune ca este un obicei atat de important, incat beduinii din Qatar au pus-o sa exerseze pana cand i-a iesit cum trebuie.
In Brazilia invata cum sa comanziIn Brazilia, la un restaurant unde se serveste carne la gratar -
churrascaria, ospatarii se plimba cu farfurii cu carne, iar mesenii folosesc un tip de jeton pentru a comanda. Daca ospatarul soseste cu ceva ce iti doresti, ai grija ca jetonul de pe masa sa fie cu partea verde in sus. Daca nu mai doresti, intoarce jetonul cu partea rosie in sus. Daca lasi jetonul cu partea verde in sus, chelnerul tot aduce mancare la masa.
sursa: www.eturbonews.com