Istanbul

Istambul, un oras pe care l-as vizita oricand

14 voturi
Autor: gdanutza, 2 Mai 2010
O experiență de:
Vizualizări: 10858
Daca v-ati plimbat prin capitalele europene si aveti nevoie de ceva nou, incercati Istanbul, mai ales partea Europeana. Centrul vechi, gustul oriental, zambetele pe sub mustati aratate de turci europencelor si turcoaicele demne (pe care e mai safe sa le lasati in pace), pestele proaspat si istoria in picioare o sa fie o alternativa.
Ca majoritatea ignorantilor ma asteptam ca odata ajunsa in Istanbul, sa gasesc un oras plin doar de barbati care te agreseaza , femei imbracate in negru si sa li se vada doar ochii, mizerie multa.

Poate tocmai de-aceea, cosmopolismul orasului te uimeste. Strada franceza, cu mici bistro-uri, librarii nemtesti, magazine frantuzesti. Din fericire, restaurantele sunt in general turcesti si asta e unul dintre motivele pentru care merita sa vizitezi orasul de la Bosfor.

Bucataria turceasca este una dintre cele mai savuroase din lume si ei stiu asta. De la micile afaceri de familie din vechi case otomane, cu 4-5 mese, pana la restaurante noi, in care ti se gateste la doi metri de masa, pe plite luxoase, gustul bucatariei turcesti te invaluie pentru 10-20 euro de persoana, cu tot cu bautura.

Bazarul trebuie vazut. Magazinele de bijuterii si cele de condimente stralucesc in jurul tau, sub chemarile la rugaciune din megafoane. Se negociaza daca ai rabdare si-ti place .

Te poti plimba zile intregi, pe marginea Bosforului, prin centrul vechi, poti manca in fiecare zi in alt restaurant bun, (va recomand zona de sub podul mare din partea europeana, o sa intelegeti), poti calca peste piatra pe care ingenunchiau voievozii romani cand mergeau la sultan, la Inalta Poarta (Top Kapi), poti vedea atat minareturi spre cer cat si biserici ortodoxe sau catolice.

Oamenii sunt incredibili. Ni s-au intamplat acele legende: intrebam un mic vanzator de castane prajite ceva, isi lasa toneta si venea cateva stradute cu noi, sa ne arate directia. Aproape toti au in casa sau in magazin poza lui Ataturk, parintele Turciei, cel care a abolit Sharia, aducand in loc un cod civil elvetian, unul penal italian si unul comercial german. A adoptat alfabetul latin, a interzis palariile otomane si barbile si a dat drepturi femeilor.

Preturile sunt romanesti. Poti manca o shaorma pe strada cu 2 euro sau o cina impecabila la 10-20. Hoteluri decente gasesti pe la 100-150 euro camera, dar o cautare pe net va propune si mici pensiuni mult mai ieftine. Din pacate nu va pot da locatii, am locuit la o prietena. Luati-va bani cash pe care sa-i schimbati acolo, bancomatele au comisioane mari.


De stiut:

Putina geografie: Intins pe cele doua maluri ale Stramtorii Bosfor, Istanbul este unicul oras din lume a carui suprafata se intinde pe doua continente, Europa si Asia.
Cu o populatie de peste 11 milioane de locuitori, este nu doar cel mai infloritor oras al Turcei, ci si al zecelea dintre cele mai aglomerate orase de pe Glob.

Putina istorie: Intemeiat in 667 i.Hr, Istanbulul de azi a fost pe rand colonie greceasca, capitala a Imperiului Roman de Apus si centru al Imperiului Otoman, Turcia castigandu-si statutul de republica in 1923, sub presedentia vizionarului Mustafa Kemal "Ataturk" ("tatal Turciei"). Ataturk este slavit si azi pentru curajul sau de a contribui la dizolvarea Imperiului Otoman, schilodit de infragerea suferita in Razboaiele Balcanice, si la alinierea Turciei la standardele de viata ale marilor puteri europene (fara sa inalature elementele religioase si traditionale) in doar 15 ani de conducere (!). Chipul sau este intiparit pe toate monedele si bancnotele turcesti.

Putina religie: Majoritatea locuitorilor sunt musulmani suniti, urmati, in procente mai mici, de catre crestini si evrei. Desi nu e nevoie sa umbli imbrobodita, tinuta decenta (nimic prea stramt, nnimic prea scurt si nimic prea decoltat) este recomandata, cu atat mai mult cu cat vei intra in incinta lacaselor de cult. Un sal este binevenit pentru a-ti acoperi capul si umerii atunci cand intri in moschee.

Alte nimicuri:

Vremea: desi situat mult mai la sud fata de Bucuresti, Istanbulul se conformeaza climatului temperat. Cu alte cuvinte, si ei au parte de iarna, ca si noi, doar ca temperaturile sunt un pic mai crescute. Am aflat destul de tarziu ca februarie la ei este de regula o luna ploioasa.

impresii de calatorie
- Este imposibil cum un oras atat de agitat, strabatut zilnic de milioane de pasi, poate sa fie atat de curat. Pana si cele mai laturalnice stradute! Daca v-as spune ca, in ciuda precipitatilor mocanesti, strazile si trotuarele nu prezentau nici cea mai mica urma de noroi, veti spune ca mint. Culorile Istanbulului, fie cer, iarba sau asfalt, sunt vii si nealterate de praf.

- Comerciantii turci sunt o specie diferita fata de cei din celelalte tari musulmane. Cu alte cuvinte, poti sa te plimbi pe langa vitrinele magazinelor, ba chiar sa te opresti si sa te uiti, fara sa fii "hartuita" de insistenta vanzatorilor. Daca vrei cumperi, daca nu nu. La fel si cu negocierea: nu trebuie sa te simti obligata sa te tocmesti daca nu vrei.

- Preturile sunt pentru toate buzunarele iar marfa, in ciuda preconceptiilor ("turcisme", "imitatii") este in general de buna calitate, fie ca e vorba despre obiecte de artizanat, haine si decoratiuni lucrate confectionate manual, pielarie, marochinarie, blanuri sau bijuterii.

- Nu te feri de mancarea preparata si servita la tonetele din strada sau in bazar. Gustoasa si accesibila, nu are timp sa se altereze sau sa se invecheasca. De la castane coapte la porumb fiert, copt sau boabe rumenite in unt cu condimente, de la vestitul (si absolut delicioasul!) ayran (iaurt de capra, indoit cu apa si imbogatit cu mirodenii) pana la legendarul donner kebab din carne de miel, gasesti de toate...chiar si hamsii tavalite in malai si prajite! In plus, magazinasele alimentare iti ofera, la preturi modice, o mare varietate de salamuri crude autentice, de tipul ghiuden, babik sau sugiuk.

- Transportul in comun este cea mai simpla, comoda si ieftina metoda de deplasare, cu atat mai mult cu cat Istanbulul dispune de mai multe linii de metrou usor (si foarte rapid), care, intre noi fie vorba, nu are nicio treaba cu al nostru tramvai 41. Interesant e ca accesul in statii se face pe baza de jetoane. LAltfel spus, cine nu plateste, nu circula. Fara exceptii! Pretul unei calatorii: 1.5 lire (3 lei).

De vazut (intr-un weekend)

- Palatul Topkapi

Construit in 1459, la initiativa Sultanului Mehmed al II-lea, platul Topkapi a fost resedinta oficiala a sultanilor timp de aproape patru sute de ani, intre 1465 si 1853. Este unul dintre cele mai impresionante si atractive obiective turistice, data fiind fascinanta colectie de bijuterii si pietre pretioase pe care o adaposteste. Ocazie cu care mi-am spus ca "giuvaer" si "giuvaericale" trebuie musai sa fie cuvinte de origine turceasca. Adevaratele comori, expuse la loc de cinste in muzeul palatului, sunt insa altele: toiagul cu care Moise a impartit in doua Marea Rosie, craniul si mana lui Ioan Botezatorul, precum barba si dintele pierdut in lupta de profetul Mahomed.

Orar: 09:00-17:00, martea inchis
Tarif: 20 de Lire (40 lei)

- Moscheea Albastra

Moscheea nationala a Turciei si fost simbol al Imperiului Otoman, construita intre 1609 si 1616 de catre sultanul Ahmed I. Cele sase minarete o fac unica in Istanbul. De-a dreptul colosala, atat din exterior cat si din interior. Culoara albastra este prezenta in mozaicuri si in vitralii.

Orar: de la 09:00 pana la Apus
Intrarea este libera!

- Hagia Sofia

Cunoscuta initial drept Catedrala Sfanta Sofia, lacas de cult crestin construit de catre imparatul Iustinian intre anii 532 si 537, si transformata in moschee in timpul Imperiului Otoman, Hagia Sofia functioneaza azi ca muzeu. Este celebra pentru faptul ca, in interiorul ei a avut, practic, loc Marea Schisma.

Orar: 09:00-17:00, martea inchis
Tarif: 20 de Lire (40 lei)

- Basilica Cisterna (Yerebatan)

De departe cel mai impresionant obiectiv turistic al Istanbulului. Basilica Cisterna a fost construita in subteranele orasului inca din 532, de catre Imparatul Justinian, pentru a alimenta cu apa Marele palat din Constantinopol. Cei care au urmarit Stapanul Inelelor, vor constata oarecare asemanari (mai ales in ceea ce priveste atmosfera) cu lugrubele Mine din Moria, sapate de pitici.

Orar: 09:00-17:30

Tarif: 10 Lire (20 lei)

*In galeria foto de mai sus poti vedea Capul Medusei care sprijina unul dintre coloanele Bazilicii Cisterne (1), parcul Sultanahment, din centrul istoric al orasului (2), interiorul Bazilicii Cisterne(3), exteriorul (4), curtea interioara (5) si detalii din interiorul Moscheei Albastre (6), intrarea (8) si o parte din curtea interoara a palatului Topkapi.

Insula din Cornul de Aur

Insula din Cornul de Aur

Moscheea Dolmabace

Moscheea Dolmabace

Insula din Cornul de Aur

Insula din Cornul de Aur

Moscheea Dolmabace

Moscheea Dolmabace

63 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (12)

 
3 Mai 2010

Foarte frumos...poze super, informatii valoroase, bravo.

 
3 Mai 2010

Doner kebad cu peste proaspat fript pe gratar pe barci plutitoare, cu turci imbracati in salvari rosii sau verzi invitand turistii sa se aseze la masute mici, joase, pe malul Bosforului si sa manance deliciosul kebab, lipiile super bune si minunatul iaurt ayran care iti ia si foamea si setea.... si sus in megafoane chemarea muezinului la rugaciunea de pranz...
E altceva...o alta lume....e frumos si interesant.

 
3 Mai 2010

Am vazut atat de putin...din atata istorie si bogatie de imagini, cladiri, muzee, moschee. Cred ca o saptamana e putin sa vezi totul si sa te bucuri pe indelete de minunatiile de acolo.

 
3 Mai 2010

e un oras frumos fapt pt care in vra asta tot acolo o sa-mi petrec concediul.

 
11 Mai 2010
aaa

merg si eu in iulie

 
7 August 2010
monica

Foarte fumos scris, stil reportericesc, cultivat si fluent ! Felicitari!. Nu in ultimul rand foarte util pentru o vacanta la Istanbul. Multumiri !

 
28 Martie 2011
grama

descrierea e la un niverl foarte inalt. ceva deosebit fata de reportajele tv.

 
24 Septembrie 2011
carmen

multumesc pentru comentariile pertinente. este exact ce cautam. am citit si putina istorie dar mai ales am citit sfaturi practice de la un turist. de cate ori vreau sa vizitez un loc nou am un milion de intrebari despre ce ma va astepta acolo, cum sint oamenii, locurile, trebuie sa fac ceva special ca sa ma simt bine, trebuie sa nu fac ceva ca sa nu supar pe cineva, etc, intrebari pe care nu stiu cui sa le adresez. acum vreau sa vizitez Istanbulul si am tot cautat comentarii de la turisti care s-au intrecut in a demonstra ca au fost foarte atenti la ghizi, dar lucruri mai umane, sa le zic, cu cat poti manca ceva bun, unde poti sa mai mergi si cu ce, cum sa platesti, adica tot felul de nimicuri care te pot ajuta sa ai o vacanta mai frumoasa, sa eviti niste neplaceri, nu am gasit. Inca o data iti multumesc din suflet pentru comentarii. Iti doresc sa ai cat mai multe destinatii frumoase si sa impartasesti cu noi impresii.

 
10 Iulie 2012
Luminita Preda

Eu merg la Istanbul in fiecare an. Imi place foarte mult. Pe 13 07 2012 plec.

 
10 Iulie 2012

te invidiez. calatorie placuta

 
7 August 2012
Diana M

Vorba ta, m-as intoarce oricand! Istanbulul este un oras superb. Chiar se simte diferenta dintre el si alte capitale. Si daca treci pe partea asiatica, vezi si mai mult diferenta. Araboaice traditionaliste, barbati cu harem... E altceva... Palatul Topkapi e magic, dar dupa parerea mea Dolmabahce in depaseste! Avantajul a fost ca am avut ghid in vacanta si chiar ne-a istorisit despre tot ce vorbeam. E cel mai indicat cred sa ai pe cineva care sa iti explice ce vezi. Noi am plecat cu agentia de turism Click Travel si am fost foarte incantati de tratatie si seriozitate.

 
8 August 2012
Teo

M-ati convins ca trebuie sa vad Istanbul. Foarte frumoasa prezentarea!

Ai fost în Istanbul?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.