Informații turistice generale
Republica Macedoniei este o tara aflata in inima Balcanilor, maginita de Bulgaria, Serbia, Grecia si Albania. Din nord si vest, cel mai usor ajungeti in tara prin Serbia, iar din est, prin Grecia si Bulgaria. Aceasta tara a ramas in mare parte o comoara ascunsa - un paradis natural cu munti, lacuri si rauri, cu un ritm de viata diferit in mijlocul maretiei ruinelor istorice si a satelor idilice, care au ramas neschimbate secole intregi. Macedonenii sunt prietenosi si adora petrecerile cu muzica, bautura si mancare.
Mare parte din arhitectura veche a capitalei Skopje a fost avariata in timpul unui cutremur, in 1963, insa orasul a fost reconstruit, astazi fiind o metropola infloritoare. Puteti vizita parti ale centrului istoric, printre care se numara o fortareata medievala si un bazar in stil otoman. Ohrid este o mare atractie a regiunii de sud-vest. Acest oras medieval este situat intr-un peisaj deosebit, pe marginea lacului, inconjurat de munti si are cea mai buna colectie de icoane. Statiunea montana Mavrovo va ofera activitati pe toata durata anului - schi, drumetii, ciclism montan. In satul Galichnik din apropiere, in fiecare vara are loc un festival folcloric, ce pune in scena o nunta traditionala. De asemenea in Vevchani si Strumica au loc carnavaluri.
Principalele atractii turistice
• Explorati Skopje, capitala Macedoniei. Datorita unui cutremur din 1963, cladirile sun in majoritate noi. Centrul istoric este o zona atractiva, plina de magazine si restaurante.
• Vizitati Biserica Sfantului Mantuitor, pentru a vedea iconostasul sculptat. Tot in cartierul istoric se afla caravanseraiurile Kursumli An din secolul XVI si Suli An din secolul XV si baile Daut Pasha, cu cele doua domuri mari si 11 mici. Acum adaposteste o galerie de arta.
• Vizitati moscheele datand din perioada otomana, in special moscheea Mustafa Pasha din secolul XV si fortareata Kale din secolul X. Langa Skopje se afla manastirea Nerezi si biserica Sf Pantelimon din secolul XII, cu fresce magnifice.
• Descoperiti Bitola, al doilea oras ca marime din Macedonia. Aflat la 18km de granita cu Grecia, orasul a fost un centru important in timpul conducerii otomane. In apropiere se afla si runele orasului antic Heraclea.
• Vizitati orasul Ohrid, situat pe lacul Ohrid. Aici Sf Clement a pus fundatiile primei universitati slave. In secolele X si XI Ohrid a devenit capitala tarului macedonean Samuil. Zidurile fortaretei care au supravietuit pana astazi servesc pentru concerte de opera si piese de teatru. Mai puteti vedea si cateva biserici vechi, in special catedrala Sf Sofia ce contine fresce din secolul XI.
Gastronomie
Bucataria Macedoniei este asemanatoare cu cea a Greciei si Turciei. Puteti gasi peste tot sortimente de kebab si feluri precum musacaua, din vinete, cartofi si carne tocata. Specialitati nationale sunt gravce tavce (fasole prajite) si pastrav delicios de Ohrid.
Istorie
Republica Macedoniei ocupa jumatatea de vest a vechiului regat al Macedoniei. Macedonia istoricaa fost aparata de Roma si a devenit romana in 148 IHr. Dupa divizarea imperiului roman in 395, Macedonia a fost condusa de imperiul bizantin, pana Turcia a preluat tara in 1371. Turcii otomaniau dominat Macedonia urmatoarele cinci secole, pana in 1913. In timpul secolelor XIX si XX a existat o lupta continua intre tarile balcanice pentru posesiunea Macedoniei. Prin tratatul de la San Stefano din 1878, care a incheiat razboiul ruso-turc, Bulgaria a primit cea mai mare parte din Macedonia. Cand a fost infranta de greci si sarbi in cel de-al doilea razboi balcanic din 1913, Bulgaria a pierdut mare parte din teritoriile Macedoniei. Dintre aceste teritorii, majoritatea au revenit Serbiei, iar restul s-a impartit intre Grecia si Bulgaria.
In 1918 Serbia s-a alaturat uniunii cu Croatia, Slovenia si Muntenegru, pentru a forma ceea ce avea sa se numeasca Regatul Iugoslav in 1929. Bulgaria s-a alaturat fortelor Axei in cel de-al doilea razboi mondial si a ocupat cateva teritorii ale Iugoslaviei, printre care si ale Macedoniei. Trupele de rezistenta macedoneana au dus un razboi de gherila impotriva invadatorilor. Federatia Iugoslava a fost restaurata in 1945, anul urmator redand autonomie teritoriului Vardar. Mai tarziu, cand presedintele Tito a recunoscut statutul macedonenilor de natiune distincta, cultura si limba Macedoniei au fost libere sa se dezvolte si sa infloreasca.
Macedonia si-a declarat independenta de Iugoslavia in 1991 si a devenit membra a Natiunilor Unite sub numele Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, datorita protestelor Greciei. Tensiunile dintre albanezi si macedoneni au izbucnit in actiuni violente in martie 2001, fapt ce a determinat guvernul sa trimita trupe in partea de vest a tarii, majoritar albaneza. Rebelii cereau mai multa autonomie in Macedonia. Dupa sase luni de lupte s-a semnat un acord de pace care permitea fortelor NATO sa dezarmeze armata de gherila. In 2001 s-a aprobat un amendament al constitutiei care dadea mai multe drepturi albanezilor si limba albaneza a devenit a doua limba oficiala a tarii.
In iunie 2008, o persoana a decedat si alte noua au fost ranite in violentele izbucnite intre doua grupari etnice albaneze din timpul alegerilor parlamentare. Cel putin 17 sectii de votare si-au intrerupt activitatea datorita actelor de violenta. Intreruperea alegerilor au eliminat sansele Macedoniei de a deveni membra a Uniunii Europene.
Informatii utile
In discutiile cu localnicii, subiecte delicate sunt relatiile cu grecii, bulgarii si albanienii. Macedonenii au pareri ferme cu privire la vecinii lor; puneti intrebari insa abtineti-va sa va exprimati parerea. Ora locala este GMT +1.
Obiective turistice și atracții în Macedonia
Călătorești în Macedonia? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Imagini Macedonia
Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Mai multe imagini
Aveți imagini din Macedonia? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik!
Click aici
Oferte Macedonia
Oferte de cazare si vacante in Macedonia publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere
Impresii de vacanță despre Macedonia
Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Ohrid
Autor: lilileonida (01-01-2009)
mi-am propus in 2008 sa vizitez Macedonia. De fapt, mai mult decat atat... Povestea incepe astfel: in mai, pe la inceputul lunii, Alexandra, fiica mea de 17 ani, l-a descoperit pe Tose. Tose Proeski. A fost o zi ...
Macedonia - o tara verde
Autor: lilileonida (11-01-2009)
m-a impresionat drumul... atat de mult verde!
Ohrid - o adevarata perla
Autor: andrey (24-06-2009)
Daca veti calatorii spre Grecia si sunteti iubitori de natura, istorie si cultura va recomand sa va opriti pentru cateva zile in Macedonia,Ohrid. Veti descoperii o destinatie superba si veti traii clipe care nu pot fi descrise in cuvinte. ...
Ohrid - perla Macedoniei
Autor: RADA (25-09-2010)
Am vizitat Macedonia in aceasta vara,au fost prieteni care se uitau mirati la mine cand le-am spus unde imi petrec concediul , altii chiar mi-au spus in mod direct ,,, ce cauti tu acolo???,,, efectiv am dorit sa vad aceasta tara, ...