Biserica Sveti Spas a fost construita in secolul al XVII-lea. Are un iconostas, datand din 1824, cu o minunata sculptura in lemn.
Foarte aproape de zona pietei vechi se afla Muzeul de Arta Contemporana, gazduit intr-o cladire moderna, alba, in spatele Hanului Kursumli, folosit de catre comercianti in timpul perioadei turcesti. In sec. XIX, aici a fost o inchisoare. Zona veche a Skopjei cu bazare turcesti este cea mai mare si cea mai colorata din toata Europa.
Moscheea Mustafa Pasa construita in anul 1492 este cea mai impunatoare moschee din Macedonia. Cupola ei a fost deteriorata de cutremur. Totusi, turistii au posibilitatea, contra plata, sa se ridice pe o scara cu 124 de trepte pe acoperis.
Daca tot ati ajuns la Skopje, merita sa vizitati si Biserica Sf. Pantelimon din Nerezi (o suburbie a Skopjei), un exemplu superb al artei comneniene (de la familia regala Comnenus).
Cea mai noua atractie a orasului Skopje este Crucea Mileniului, situata pe varful muntelui Vodno. Crucea a fost ridicata in 2002, pentru a marca existenta de 2000 de ani a crestinismului in lume si pe pamantul macedonean.
Fortareata Kale se afla pe dealul cel mai inalt al orasului si va ofera privelisti minunate ale orasului. A fost construita de imparatul Iustinian.
Podul a fost construit in secolul VI de catre imparatul bizantin Iustinian. De atunci, a ramas un simbol al orasului, fiacare conducator incercand sa-si lase amprenta asupra sa. Cea mai mare reconstructie a podului a avut loc in secolul XV, de catre sultanul Mehmed II. Podul are 13 arcade si lungimea de 214 m.
Desi unele parti ale vechiului bazar au fost distruse pentru a seconstrui strazi si parcari, acesta inca este cel mai mare bazar din Balcani. Bazarul nu a fost folosit ca zona rezidentiala, ci ca loc pentru cumparaturi si zona de contact intre crestini si musulmani, deoarece acestia locuiau in zone separate ale orasului.
Kapan An este unul dintre cele trei hoteluri medievale care s-au pastrat pana astazi, aflat in vechiul bazar. Parterul era folosit pentru cai si bunurile negustorilor care vizitau bazarul si orasul, iar la primul etaj se aflau spatii de cazare pentru persoane. Hanul a fost construit in secolul XV, iar acum serveste ca restaurant.
Un hotel medieval construit in a doua jumatate a secolului XV. A fost grav avariat in cutremurul din 1963, iar astazi gazduieste o facultate a Universitatii Skopje si Muzeul Vechiului Bazar.
Kurshumli An este cel mai mare dintre cele trei hoteluri medievale si a fost construit in 1550 de Mula Musledin Hodza, fiul lui Abdul Gani, om de stiinta la curtea sultanului Selikm II. Parterul si etajul sunt facute din piatra. Hanul are doua curti, iar acoperisul este acoperit cu plumb. Astazi cladirea adaposteste Muzeul National al Macedoniei.
Daut Pasha a fost mare vizir a Rumeliei de est in a doua jumatate a secolului XV. Se spune a a construit hamam-ul (baie turceasca) pentru haremul sau. Astazi, Daut Pasha Hamam este galerie nationala cu o colectie de arta din secolele XIX - XX.
Cele mai pretioase marfuri precum matasea, condimentele, bijuteriilr si parfumul, erau vandute in bedesten, un loc aflat in bazarul vechi, ce avea porti care se inchideau seara, pentru a proteja bunurile. Din pacate, acest loc din bazar s-a pierdut in incendiul din 1689, un altul mai mic fiind construit ulterior.
Muzeul cuprinde trei departamente - arheologic, istoric si etnologic. Cel din urma are aproximativ 70 de costume originale din diferite parti ale Macedoniei.Sectiunea arheologica are o colectie bogata de obiecte din Neolitic, pana in secolul VII. Galeria contine icoane din secolul X pana in secolul XIX.
Biserica St. Bogorodica a fost construita in 1835 si a fost catedrala principala din Skopje, cunoscuta si ca protectoarea orasului. Iconostasul a fost terminat in 1842. In aprilie 1944 catedrala impreuna cu iconostasul au fost arse de fascisti.
Biserica este micuta si are o curte placuta, in care se afla mormantul celui mai mare erou macedonean, Goce Delchev. In cladirea de langa curte exista si un muzeu dedicat acestuia.
Fiecare bazar din Macedonia are un turn cu ceas, deoarece musulmanii isi inchideau magazinul decinci ori pe zi, pentru a se ruga. Din acest motiv s-au introdus orele de lucru, pentru ca nimeni sa nu aiba ceva de castigat sau de pierdut in plus. Acesta turn cu ceas este primul de acest fel construit in imperiul otoman, in 1566-72.
Moscheea Sultan Murat a fost construita cu banii donati de sultan, in 1436. Forma neobisnuita de bazilica cu 3 naosuri se datoreaza faptului ca a fost construita deasupra manastirii Sf. Gheorghe, principala manastire din Skopje, dinainte de venirea turcilor.
Moscheea a fost construita in 1438 de Ishak beg, un comandant in armata turceasca. Moscheea a fost decorata cu placi ceramice colorate in diferite tonuri de albastru, insa a fost avariata in incendiul din 1689.
Moscheea a fost construita in 1475 de Isa beg si este singura moschee seljuk din Europa.
Moscheea Jahja Pasa este interesanta datorita acoperisului, care este in forma de piramida in loc de forma obisnuita de dom. Minaretul de 50m este cel mai inalt din Skopje.
Piata s-a schimbat mult dupa cutremur, majoritatea cladirilor neo-clasice disparand.
Cladirea Parlamentului a fost construita in 1933 de catre Viktor Hudak.
Dupa ce catedrala Fecioara Maria a fost arsa de fascisti, iar biserica Sf. Dumitru nu era suficienta pentru crestinii din Skopje, in 1970 a inceput constructia unei noi catedrale. Rezultatul este opera arhitectului Slavko Brezovski si a interpretarii sale a arhitecturii ortodoxe.
Nu se stie cand sau in ce scop a fost construit. Probabil a servit la apararea unei proprietatii unui aristocrat turc. Astazi este magazin de suveniruri.
Gara pe jumatate daramata este un momument al cutremurului din 1963. Adaposteste o galerie de expozitii si un mic muzeu.
Muzeul de Stiinte Naturale prezinta expozitii de minerologie, botanica, paleontologie, entomologie, vertebrate, pesti indigeni, amfibieni, reptile, pasari si mamifere.
Construit in 1945, cu zidurile mari si albe, inclinate si aproape fara ferestre, teatrul este cunoscut si ca Trambulina. Teatrul are o sala cu 850 de locuri si una cu 200 de locuri. Aici au loc si spectacole de opera si balet.
Parcul Skopje este o mare zona verde din centrul orasului. O parte din parc este un muzeu cu cateva monumente. Tot in parc se afla gradina zoologica si stadionul. Pe timpul verii, viata de noapte se concentreaza in cluburile din acest parc.
Desi este mai mic decat cel din Skopje, bazarul din Bitola este mai curat si mai ingrijit, fiind cel mai frumos bazar din Macedonia.
Moscheea a fost construita in 1558 de catre Kadi Mahmud Efendi, iar astazi gazduieste o galerie de arta.
Construita in 1508 de catre judecatorul Isak Celebi Ibni Asa, moscheea are un dom cu diametrul de 26m si un minaret cu inaltimea de 45m.
Mandria locuitorilor, turnul a fost construit in 1664, insa infatisarea din prezent dateaza din secolul XIX.
O strada pietonala aliniata de cladiri romantice, frumos colorate. Strada este foarte animata si aici veti gasi cafenele excelente pentru a va relaxa si a privi trecatorii.
Consulatele sunt probabil cele mai frumoase cladiri din Bitola. Acestea sunt asezate intr-un semicerc in jurul primei parti a strazii Shirok Sokak.
Catedrala orasului este cel mai frumos exemplu al periuoadei de revitlizare a bisericilor din Macedonia.
Orasul a fost intemeiat de regele macedonean Philip II la jumatatea secolului IV IHr. Situl arheologic este faimos datorita mozaicurilor bazilicii din secolul V.
Cea mai veche cladire cu finctionalitate publica din Kumanovo.
Un important site megalitic descoperit in 2001. Se crede ca reprezinta un observator astronomic si un loc de ceremonii. Situl are aproximativ 3800 de ani. Kokino contine pietre speciale ce indica pozitia soarelui in solstitiul de vara si de iarna, precum si echinoctiul.
Este inconjurata d earcade si are un interior bogat in galerii, fresce si mobilier. A fost construita in 1851.
Biserica St. Trojca este cunoscuta ca fiind cea mai recenta cladire religioasa, construita in 1902.
Aceasta a fost construita in 1071 si reconstruita in 1318 de regele sarb de la acea vreme, Stefan Milutin. Frescele pictate de Mihailo si Evtihij il infatiseaza pe Stefan Milutin si pe regina sa, Simonida.
O veche manastire si un izvor cu puteri tamaduitoare. Biserica s-a conservat bine, insa perimetrul monahal este aproape distrus.
Catedrala din secolul XI este a patra biserica construita pe acest loc. A fost construita in 1035 de arhiepiscopul Lav, iar fatada cu turnurile si galeriile deschise au fost conatruite in 1317 de arhiepiscopul Grigore. In interior se afla cea mai mare compozitie murala din secolul XI conservata, din lume.
Biserica a fost construita si pictata in 1295. Picturile interioare realizate de Michael si Eutychius arata ca renasterea a inceput in arta bizantina inainte de Gioto. Frescele au elemente renascentiste insa nu si perspectiva.
Biserica din secolul XIII este cunoscuta mai ales pentru locatia sa, pe o stanca deasupra lacului Ohrid.Se remarca influentele armeniene din arhitectura in zig-zag a acoperisului.
A fost un important centru religios inca de la inceputul erei crestine. Este locul in care s-a deschis prima universitate din Europa, in secolul X si locul in care a fost creat alfabetul chirilic. Inainte de a muri, Sf Klement si-a sapat mormantul in biserica.
Aceasta biserica micuta si ascunsa are o importanta istorica - aici au fost ascunse osemintele Sf Klement dupa ce turcii au preluat orasul.
Aceste trei mici biserici construite in jurul St.Bogorodica Perivlepta au fost toate construite in secolul XV.
De vreme ce Ohrid era un important centru religios si cultural, nu a fost niciodata un important punct comercial. Bazarul este simplu si consta in doar o singura strada. Bazarul incepe cu o piata in care se afla un copac de 1000 de ani si o fantana. In trecut bazarul era acoperit cu vita de vie, care proteja comerciantii se ploaie ...
Aceasta asezare se afla chiar deasupra bazarului vechi. Numele sau deriva din meco castrum, adica orasul din afara zidurilor orasului, un loc pentru saraci.
Asezarea Kaneo a fost a pescarilor saraci. Acesta este cel mai pitoresc loc din Ohrid, aflat dedesubtul stancii pe care se afla biserica St Jovan Kaneo. Aici mai exista o mica plaja aglomerata pe timpul verii si catev arestaurante.
Orasul vechi este incercuit de zidurile incoronate de fortareata regelui Samoil. Primele fortificatii au fost construite in secolul V IHr. si au fost reantarite de mai multe ori de-a lungul secolelor. Zidurile aveau patru porti - Poarta de Jos, Poarta de Sus, Poarta din Fata si Poarta Apei.
Acseta este singurul monument vizibil din vremuri antice si singurul teatru elenistic din Macedonia, celelalte trei fiind romane.
Cand au veni aici, turcii si-au ridicat steagul pe malul apei, acel loc devenind partea musulmana a orasului, iar partea de pe deal ramanand crestina. Desi orasul a continuat sa se dezvolte, crestinilor nu li s-a permis sa construiasca in afara zidurilor. Astfel ca a luat nastere o arhitectura speciala, cu stradute inguste si tunele, casele fiind construite deasupra strazilor....
In curtea bisericii St Bogorodica Perivlepta se afla o colectie de icoane, avand unele dintre cele mai bune exemple de arta iconografica din Macedonia.
Bazarul din Prilep este mic dar placut si bine intretinut, cu strazi dispuse octogonal. Turnul cu ceas a fost construit in 1858, iar moscheea Carshi in 1475, singura din europa ce are doua balconase in minaret.
Un exemplu excelent de arhitectura a perioadei de renastere. construita in 1838, are trei naosuri cu galerii si sculpturi elaborate.
La ruinele fortaretei medievale se ajunge dupa un urcus de 30km din satul Varosh. Ruinele se afla intr-un peisaj dezolat, cu stanci uriase de diferite forme. Ruinele par a fi crescute din stancile uriase si va ofera privelisti panoramice ale zonelor din imprejurimi.
Cu biserica din secolul XII si chiliile pe ambele parti, manastirea pare ca face parte din stanca. Pe coloanele terasei veti putea vedea inscriptii chirilice, pe locul doi ca vechime din lume.
Una dintre cele mai pitoresti biserici din Macedonia, construita in 1299.
Cea mai mare biserica din satul Varosh, construita la sfarsitul secolului XIII.
Construita in secolul XIV.
Doua mici biserici din satul Varosh, prima din secolul XIV, a doua din secolul XV.
Basilica cu trei naosuri a fost construita in 1840 de Andrej Damjanov. Inauntru se afla icoane pictate de Dimitar Andonov Papradski, Georgi Zografski si alti artisti.
Acesta a fost construit in ultim adecada a secolului XVIII de catre Pasa Redzep. Este format din mai multe cladiri folosite pentru ceremonii religioase. A fost abandonat in 1945, iar acum este folosit ca muzeu.
O marturie a trecutului otoman.
Moscheea a fost construita in 1459 pe fundatiile unui edificiu mai vechi. Exemplu de arta din Constantinopol, acesta moschee este decorata cu picturi elaborate de interior si exterior.
Aceasta biserica din 1903 este una dintre cele mai mari si mai frumoase din campia Polog.
Baia a fost construita in secolul XV, iar in 1984 a fost transformata in galerie si declarata patrimoniu cultural.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat