Bucuresti

Palatul Primaverii - resedinta tovarasilor Ceausescu

1 voturi
Autor: sollo84, 20 Aprilie 2016
O experiență de:
Vizualizări: 1850
Incep prin a povesti ca DA, mi-am dorit sa vad acest palat!!! De ce?? As numi-o o intrebare pertinenta si foarte la obiect ! si raspunsul ar fi la fel de usor : DE CE NU ???
Pai cine nu ar vrea sa vada cu traia familia Ceausesc in vremurile acelea grele pentru poporul roman !
Si uite asa s-a infiripat ideea de a vizita aceasta resedinta a primei familii a acelor vremuri din Romania !
Zis si facut si in data de 10.04 a.c. mi-am si facut drum catre Bd. Primaverii nr. 50 caci acolo se afla casa avand un program cu publicul de Miercuri pana Duminica inclusiv de la ora 10.00 pana la ora 18.00. Tin sa precizez ca veti avea de platit pe intrare 30 lei si de cum veti pasi in interior veti fi rugati sa va puneti peste incaltaminte acei botosei cum sunt si in spitale pentru a nu degrada covoarele si parchetul/marmura din interior !
Bucuresti

Si astfel incepe expunerea ghidului cu cateva cuvinte despre unicul si inconfundabilul cum ca in anul 1965 devine secretar al Partidului Muncitoresc Roman si tot in acelasi an, dupa cum cei mai invarsta si care au prins acele « minunate » vremuri isi aduc aminte, a schimbat titulatura din P.M.R in P.C.R adica Partidul Comunist Roman. Cu 10 ani mai tarziu, in 1974, devine presedintele Republicii Socialiste Romania unde ramane la conducerea acesteia pana in decembrie 1989 ... cand toata lumea stie prea bine ce s-a intamplat.
Si uite asa intram in prima camera a palatului - biroul lui Nicoale Ceausescu !
Bucuresti
Aici ni se transmite ca tot mobilierul este realizat din lemn de nuc, fabricat in totalitate la intreprinderea de mobilier si decoratii interioare Heliade Bucuresti, aceeasi intreprindere care a mai restaurat si Palatul Pionierilor ( actualul Meuzeu National Cotroceni) ssi de asemenea tot mobilierul de la Palatul Parlamentului a fost fabricat tot la intreprinderea Heliade din comanda lui Ceausescu. Covorul din biruol sau si cel din salonul care urmeaza biroului sunt covoare facute cadou de ultimul dictator oficial al Iranului.
Trecand in salon ... aici Ceausesc se intalnea cu consilierul sau personal Pacepa, care era directorul Ministerului Afacerilor Externe dar si pe partea de spionaj. De asemenea piesele de mobilier sunt fabricate la Heliade Bucuresti si ce ne atrage atentia este o masa impunatoare de sah unde se spune ca juca cate o partida de sah cu fiecare invitat care ii calca pragul casei.
Bucuresti
In vitrina salonului se observa sculpturi din fildes african ( scultura simbolizand un elefant care in cultura africana simbolizeaza norocul), cadouri primite de la fostul dictator al Zairului, Zairul in prezent fiind Republica Democrata Congo.
Bucuresti

Urmatoarea camera este apartamentul lui Valentin Ceausescu,
Bucuresti
unic membru al familiei care inca mai traieste, avand 68 ani. Candelabrul, ca si majoritatea celorlalte din casa este din cristal de Medias,
Bucuresti
un alt brand super cunoscut al perioadei comuniste. De asemenea matasea cu care sunt imbracati peretii este produsa la intreprinderea de la Buzau.
Continuand vizita ajungem la crama [[IMG129437] unde era unul din locurile preferate ale sotilor Ceausescu pentru ocazii speciale, crama fiind compusa din barul principal, aceasta fiind lucrata in totalitate din lemn de nuc si este decorata in stil renascentist.
Bucuresti
Din cate se aude Ceausescu nu era asa un mare bautor de vinuri, el comanda undeva la 2-3 luni sau poate si mai bine cate o sticla de vin pentru el. In salonul cramei avem scaunde de lemn in stil scaune de strana, acestea fiind o copie de pe cele de la Manastirea Horezu din Valcea fiind decorate in stil medieval romanesc.
Bucuresti
La semineul cu care este dotata crama
Bucuresti
putem observa vulturul cu crucea in cioc este simbolul crestinizarii romanilor si totodata simbolul Valahiei.
Bucuresti
Din crama se trece catre cinematograful Palatului, zona cea mai des folosita de catre familie, unde dupa o vizita in China se spune ca Ceausescu si-a dat seama ca modelul de acolo este foarte bine gandit, iar propaganda nationalista cu ajutorul cinematografiei este foarte reusita.
Bucuresti
Bucuresti
De aceea in acea perioada s-a facut foarte multe filme istorice pe care le revedem si astazi cu mult drag. Propaganda s-a extins ulterior catre radio, televiziune, ziare si altele, in cele din urma aceasta devenind obsesiva catre unicul dicator numit Ceausescu ! Datorita proastei administratii de pana de curand tot in crama se poaate observa ca din cauza umezelii unul dintre pereti a fost distrus si care din cate am inteles a fost lasat asa pentru a se putea observa cam cum arata pana de curand resedinta in unele zone ale sale.
Bucuresti

Urcand de la subsol unde avem crama ( ca orice crama) se va urca la etaj, treptele fiind acoperite de un covor facut cadou de presedintele Zairului ( actualul Congo).
Bucuresti

Prima camera vizitata de la etaj a fost living room-ul unde fam. Ceausescu isi primeau invitatii, tot aici tinundu-se sedintele cu usile inchise unde acestia faceau planurile de viitor pentru tarile ai caror conducatori luau parte.
Bucuresti
In living va va atrage atentia semineul facut integral din marmura de ruschita, iar deasupra acestuia din cate imi aduc aminte esste o oglinda din sticla de murano.
Bucuresti

Imediat din living veti trece in sufrageria familiei unde Ceausescu lua masa cu mai marii lumii, unul dintre acestia fiind chiar Richard Nixon in anul 1969 si exact la masa din imagine acesta a baut un ceai cu Ceausescu, Nixon stand in planul indepartat iar Ceausescu in planul apropiat!
Bucuresti
Tot aici ni se spune ca portelanul de pe masa este portelan de rosenthal, paharele sunt Baccarat iar tacamurile sunt christofle.
Bucuresti
Tapiteria din spatele mesei este realizata la Cooperativa Fondului Plastiv ( in afara de cele cateva piese de portelan, covoare, etc de provenienta straina restul dupa cum puteti observa este de provenienta romaneasca ... astfel Ceausescu incercand sa dea dovadaa si restului lumii ca se poate si cu produse de acest fel).
In cazul in care la palat nu erau invitati de marca, atunci familia lua masa intr-o incapere alaturata, undeva la o masa rotunda aflata intr-un colt al camerei.
Bucuresti
Dupa servirea mesei, masa compusa doar din produse romanesti, nimic din import, nu ca nu ar fi avut posibilitatea ci pentru ca in nebunia sa el chiar credea ca ceea ce facem noi este cel mai bun din lume ( si avand in vedere ca in 1989 a reusit sa stinga datoria externa catre FMI si ca mai si avea ceva bani dati cu imprumut pe la tarile arabe ... din cate am inteles .. inseamna ca industria mergea struna iar exporturile erau la mare cautare de catre occident), se retragea in coltul opus al camerei unde se uita la televizor ( ce e adevarat color din cate am inteles).
Bucuresti
Ce mi-a atras atentia au fost niste coloane ale camerei imbracate in aceeasi marmura de ruschita ... superbe.
Bucuresti

Trecem si vizitam si apartamentul lui Nicu Ceausescu, dormitor si biroul de lucru totodata, dupa acesta este apartamentul Zoei Ceausescu.
Bucuresti

Ce va va atrage atentia in camera Zoei este o vaza din jad, foarte pretioasa primita de Ceausesti in timpul vizitei unui dintre multii sai invitati dar spre rusinea mea am uitat care a fost acesta.
Bucuresti

Trecand si catre salonul de zi vom observa mobilierul in stil Ludovic al XIV lea, dar dupa cum stim deja doar in stil pentru ca mobilierul este realizat tot in Romania ca si celelalte piese de mobilier.
Bucuresti

Din salonul de zi se va trece in camera matrimoniala unde cei doi au dormit, pe patul din imagine pe partea galbena mereu dar mereu dormea el iar pe partea albastra dormea ea.
Bucuresti
Aici veti vedea si o mica parte din dressing-ul familei deoarece cel mare se afla un pic mai departe de camera matrimoniala. Foarte interesanta mi s-a parut baia celor doi unde pe tavanul acesteia se afla un mozaic facut de catre mainile de aur in acest domeniul al acelor timpuri Olga Porumbaru si Florin Pirvulescu !
Bucuresti

Dupa vizitarea baii ca sa puteti ajunge la gradina interioara
Bucuresti
aflata la etajul casei veti traversa un culoar destul de lung unde veti observa niste scari inguste ( scari facute special pentru paunii care cresteau in curtea palatului in acele vremuri, pentru ca acestia sa poate urca iarna in casa ... fiind stiut faptul ca paunii sunt niste pasari destul de dificile si ca trebuie sa le oferi anumite conditii !). Tot pe acest culoar se observa si o superba capanea ... canapea speciala pentru cei 2 labardori ai familei ! sincer asemenea canapea nici in zilele noastre nu are multa lume ! va rog sa o admirati in poze !
Bucuresti

Ultima dar nu cea din urma camera de la etaj ( desi nu mai stiu exact unde era amplasata) este garderoba ! Supranumita si camera cu cuci ( din cauza matasii cu care este tapetata camera),
Bucuresti
aceasta prezinta cateva zeci de usi bune de sus pana jos de-a lungul peretilor,
Bucuresti
ne este explicat ca tovarasa a detinut ceva haine daar nu cu miile ci undeva la circa 200 de costume si tot cam atatea posete. De remarcat si aici ca toate hainele sunt fabricatie in Romania, si pentru exemplificare exact in fata ochilor sunt expuse cateva camasi pe a caror cutie scrie Intreprinderea de confectii Birlad !
Bucuresti

Si cam acestea fiind la etaj se va cobori iar la parter, pe o scara destul de ingusta as numi-o eu, a carei pereti sunt placati de asemenea cu mozaic, mozaic ce a luat forma din aceleasi maini de aur ale epocii si semnate Porumbaru si Pirvulesu, intr-o alta zona a palatului, unde veti vedea piscina interioara ( daca ma intrebati pe mine mai mult un fel de bazin de 25 m), piscina aflandu-se intr-o camera placata de jur imprejur pe pereti cu mozaic ( mozaic realizat de aceiasi 2 artisti O. Porumbaru si F. Pirvulescu !
Bucuresti

Tot in aceasta zona va vor fi prezentate spa-ul, frizeria si alte cateva camere !
Ultima dar nu cea din urma ca frumusete ... gradina exterioara
Bucuresti
unde se distinge de la distanta fantana
Bucuresti
dar si terasa palatului unde stateau tovarasii, terasa care se pare ca este o replica a unei terase a unuia dintre palatele lui Fidel Castro,
Bucuresti
palat la care Ceausescu a fost primit in una din vizitele sale de prin anii '70 !
Cu aceasta ultima oprire ni se afara si fazanii iesiti la soare, fazani descendenti ai acelora din anii 80 ,
Bucuresti
iar cu acestea ghidul isi ia la revedere de la noi, ne ureaza un week end placut in continuare si sperand ca ne-a placut expunerea sa ne sugereaza sa scriem ssi o impresie in caietul pentru asa ceva la iesirea din palat.
Acuratetea datelor de care se bucura expunerea ghidului se pare ca este din surse sigure ( 2 dintre angajatele vremii aceleia ... care la acea data aveau o varsta destul de mica ..cca 20 ani ... mai sunt inca in activitate si au putut ajuta la crearea si conturarea cat mai exacta a acestor expuneri pentru a nu se fabula referitor la subiectul fam. Ceausescu).

si da stiu sunt multe poze dar prin aceasta nu urmaresc nici sa fac puncte nici sa plictisesc pe cei care vor cciti si vor dori sa vada pozele! doar ca fiecare mi se pare ca facand parte din intregul palatului!
intrarea in Palat din Bd Primaverii

intrarea in Palat din Bd Primaverii

biroul tovarasului

biroul tovarasului

tabla de sah unde juca o partida cu fiecare dictator care ii calca pragul

tabla de sah unde juca o partida cu fiecare dictator care ii calca pragul

botoseii ce trebuie purtati

botoseii ce trebuie purtati

statuie de fildes sub forma de elefant

statuie de fildes sub forma de elefant

camera lui Valentin Ceaausescu si tot aici se poate observa matasea de pe pereti de o calitate superioara

camera lui Valentin Ceaausescu si tot aici se poate observa matasea de pe pereti de o calitate superioara

o parte a apartamentului lui valentin Ceausescu

o parte a apartamentului lui valentin Ceausescu

139 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (0)

Ai fost în Bucuresti?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.