A doua zi prin Havana a fost o zi mult mai relaxantă. Ne-am odihnit suficient, începuserăm să intrăm oarecum în ritmul noului fus orar aşa că am pornit să descoperim prin această mare metropolă şi altceva decât ce se vede dintr-un tur de oraş, alergând după un ghid care de obicei îşi face conştiincios treaba, dar desigur nu poate mulţumi pe toată lumea. Plimbarea noastră a început chiar din Plaza de San Francisco, chiar la ieşire din Terminalul Maritim care poartă şi el acelaşi nume. Am vizitat biserica(Convento de San Francisco de Asis) din sec.XVIII, am aruncat o privire prin grădină şi în câteva săli de muzeu cu comori religioase şi am urcat în turnul clopotniţei pentru o superbă panoramă spre mare
si spre inima oraşului.
Al doilea obiectiv a fost o galerie de artă modernă cu spaţii expoziţionale la etaj şi parter si o mică grădină unde pe peretele unei construcţii trona maiestuos un mozaic cu un amalgam de elemente zoomorfe a cărui simbolistică sigur este pentru specialişti.
Am mers apoi spre Plaza Vieja, trasată iniţial în 1587, piaţa a cunoscut şi glorie şi decădere iar acum este cea mai frumos restaurată piaţă din Havana, beneficiind de asistenţă financiară consistentă din partea UNESCO. În piaţă sunt amplasate oarecum simetric, o fântână neoclasică de marmură
şi o statuie din bronz
, care parcă nu au nimic de-a face cu ansamblul de construcţii clasice de jur imprejur. În piaţă putem vedea un palat de sec.XVIII La Casona, transformat în centru de artă, de la balconul căruia ai o imagine superbă asupra pieţii, apoi o micro fabrică de bere 100% naturala cu cafenea şi bar iar intr-un colţ al pieţei se poate zări cea mai veche cafenea din oraş.
De aici am luat-o uşor pe strada Brazil pâna la Capitoliu, in Parcul Central şi apoi odihna binemeritată pe terasa Hotelului Telegrafo pentru a savura, unii o bere rece iar alţii un coktail Mojito, Pinacolada sau daiquriul "Papa Hemingway" că doar suntem în Cuba. Desigur unii au amânat plăcerea daiquri-ului pâna la barul El Floridita care era următorul obiectiv in traseul nostru.
În drumul nostru spre Capitoliu am intrat într-un muzeu farmaceutic şi adesea ne-am mai abătut pe câte o străduţă laterală pentru a simţi câte puţin din viaţa cotidiană a localnicilor.