Teritoriul administrativ al orasului Petrila are un bogat fond turistic nu îndeajuns exploatat. La sud se află o salbă de lacuri glaciare, accesibile pe valea Jietului, din DN 7 A, la cca 11 km de localitatea Jiet, trecând printr-o frumoasă zonă peisajeră, prin cheile Jietului, rezervatie naturală de gradul IV. În această zonă există cabana Groapa Seacă (cu locuri de parcare, spatii de cazare si în curs de extindere si modernizare).
Pe valea Tăii, trecând prin cheile Tăii, de asemeni rezervatie naturală de grad IV, apoi pe valea Auselului, pe un drum forestier încă în stare bună, pe cale de catalogare ca drum judetean prin prelungirea acestui drum până la cabana si lacul Sureanu, de asemenea rezervatie naturală pe teritoriul administrativ al orasului Cugir si pe valea Tăii s-au introdus în intravilan teritorii pentru case de vacantă si dotări turistice, teritorii ce cuprind si unele case de vacanta existente si anume :
Cabana Lunca Florii la confluenta Văii Popii cu Auselu. Acesta cabana are o capacitate de cazare pentru 24 persoane iar pitorescul locului este deosebit.
Pornind de la Petrila drumul auto ne conduce pe Valea Taia, strabate Cheile Taii, scurte dar pitoresti, cu pereti prapastiosi, sculpati in bara calcaroasa a Piterei Lesului, ce ofera posibilitati depracticare a alpinismului, fiind strabatute trasee cu grade diferite de dificultate (traseul Hornul cu doua lungimi de coarda si grad de dificultate 4A ; "˜traseul Grotei "˜ cu doua lungimi decoarda si grad de dificultate 3B ; traseul « Piatra Rosie », « Minerul » si « Zetu » cu 4 lungimi de coarda si grad de dificultate 5B) si ajungem la cabana Lunca Florii.
Cabana de vanatoare Auselul situata la 1024 m altitudine, de unde poteca marcata urca inspre Varful Brates, pe sub Varful lui Patru( unde se gasesc urmele unui castru roman)
Cabana Sureanu , principala baza turistica a masivului si punct de plecare inspre Sebes, Oasa si Cugir, Obarsia Lotrului si ansamblul de Cetati Dacice ce altadata aparau Sarmisegetuza Regia.Amplasata pe Valea Jiului
Cabana este alcatuita din :
partea de jos - Sala de mese, bar cu sala de biliard, grupuri sanitare, bucataria cabanei
partea de sus - camere de dormit
Cabana Jiet se afla pe malul drept al Jiului de Vest si accesul se face din DN. 66. Acesta cabana are o capacitate de cazare de 23 persoane, si este situata in marginea unei paduri de fag. Cabana are teren propriu de fotbal , teren de tenis si este cuplata la retea electrica a localitatii
Acesta cabana este formata din doua nivele :la primul etaj se afla sala de mese , barul , bucataria , grupurile sanitare la etajul al doilea se afla camerele pentru dormit.
Cabana Groapa Seaca este situata pe soseaua DN 7A la o altitudine de 1598 m, intr-un cadru pitoresc, inconjurata de paduri adanci de conifere si foioase, cu posibilitati de cazare de 33 locuri. Ea reprezinta ultimul punct de intrare in muntii Parang.Continuand drumul cu masina se poate ajunge la Obarsia lotrului, lacul de acumulare Vidraru si Voineasa si mai deparate in Ramnicu Valcea si Sibiu.
Un alt traseu turistic este din localitatea Tirici, pe valea râului Jiul de Est la cabana Voievodu, apoi pe valea pârâului Voievodu si Bilele, sunt terenuri apte pentru case de vacantă.