La numai sase km distanta de statiune se situeaza Manastirea Govora, care se numara printre cele mai vechi din tara. A fost ridicata partial in secolul al XIV-lea si al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul. Numele manastirii vine de la slavonescul ”gavariti” - a vorbi, a spune, sau izvor, murmur de izvor.
Insa data exacta la care s-a asezat crucea pentru sfintire a acestui frumos asezamant ramane inca tainuita.
Cu certitudine se spune ca in 1440 a fost distrusa de boierul Albu cel Mare, in perioada domniei lui Vlad Tepes, ca dupa aceea, intre anii 1492-1496, sa fie refacuta de Vlad Calugarul si Radu cel Mare.
Intre anii 1640-1645, domnitorul Matei Basarab face manastirii o reparatie totala in vederea instalarii tiparnitei daruite de mitropolitul Petru Movila de la Kiev. In timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, in perioada anilor 1710-1711, manastirea a fost restaurata si extinsa.
Trapeza i-a fost adaugata in 1775, iar clopotnita si cladirile de pe latura stanga, cat si pe cele de pe latura nordica, i-au fost ridicate la inceputul secolului al XVIII-lea, cu unele modificari in secolul urmator.
In interiorul bisericii, pe langa valoroasa pictura se gaseste o frumoasa catapeteasma originala, din lemn, sculptata in stil brancovenesc.
Cutremurele din 1940, 1977 si 1986 au adus mari pierderi acestui lacas. Intregul ansamblu a fost renovat intre anii 1957-1969, ultima reparatie facandu-se in anii 1986-1988.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat