Judetul Botosani reprezinta unul din putinele orase ale tarii care a aparut ca targ, cunoscand o evolutie extrem de rapida si devenind unul dintre cele mai importante ale Moldovei, datorita unor imprejurari extrem de favorabile, cum ar fi infiintarea unui iarmaroc (care a atras numerosi straini, armeni, evrei, greci, polonezi) intr-o zona geografica aflata la rascruce de drumuri comerciale.
Centrul istoric (vechi) al Botosanilor, in actuala sa configuratie s-a construit la mijlocul secolului al XIX-lea, s-a refacut dupa incendiul care a mistuit Botosaniul in 1887, astazi constituind o rezervatie arhitectonica si o prioritate pentru conservarea ei de catre edilii urbei (municipiului).
Teritoriul judetului, cuprins in intregime în zona de dealuri a Moldovei de Nord, prezinta diferente de altitudine relativ reduse: dealurile Siretului, mai inalte la vest si in sectorul nordic al Campiei Moldovei si dealurile scunde la est, cu caracteristici proprii Podisului Moldovei. Ca altitudini absolute, relieful variaza între 587m in zona Dealu Mare Tudora si 54 m in lunca Prutului.
Istoria orasului Botosani incepe din vremuri indepartate, fiind mentionat pentru prima data in documente in anul 1439 (Letopisetul Tarii Moldovei - Grigore Ureche). Totusi, inceputul de viata a Botosaniului dateaza cu mult inaintea atestarii documentare.
Descoperirile arheologice de pe teritoriul judetului (localitatea Cucuteni) confirma faptul ca in aceasta zona au fost prezente asezari omenesti inca din paleolitic. Specifice culturii Cucuteni sunt vasele de ceramica si pamant ars, pictate in 2 sau 3 culori, de un inalt nivel artistic.
Foarte multe asezari din judet sunt atestate documentar in perioada secolelor XIV - XVI. Dorohoiul este atestat documentar la 1407 iar orasul Botosani in 1439.
Dezvoltandu-se atat de timpuriu "Botosanii nu au fost cetate ci targ deschis, fara ziduri" situat la o raspantie de drumuri, ceea ce a dus la un comert infloritor. Se pare ca, incepand cu secolul al XV-lea, dezvoltarea pe care o cunoaste comertul aduce orasului venituri insemnate, iar prima pecete a orasului a fost un paun cu coada rasfirata ce simboliza podoabele doamnei Moldovei, cumparate cu bani din venitul targului.
Marii voievozi ai Tarii Moldovei, Stefan cel Mare si Petru Rares, inscriu numeroase prezente la Botosani.
Monumentele istorice sunt ctitoriile Doamnei Elena, sotia voievodului Petru Rares: Bisericile Sf. Gheorghe (1551) si Uspenia (1552).
Evenimentele istoriei moderne sunt mai putin reprezentate prin monumente. Se poate evidentia monumentul inchinat eroilor primului razboi mondial, opera de proportii a arhitectului H. Miclescu, ridicata in anul 1928, precum si tripticul realizat de sculptorul Gavril Costache, ridicat in memoria Rascoalei de la 1907.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat