Pe drumul care leaga Botosaniul de Suceava, la 8 kilometri de Botosani, se afla manastirea Agafton, cladire veche de aproape trei secole.
Complexul manastiresc de la Vorona situat la 24 km de Botosani, a fost alcatuit initial din patru biserici. Cea mai veche, construita pe la 1600, nu mai exista.
Parcul este amplasat in locul fostei gradini Varnav. In partea centrala a acestuia se gaseste un lac artificial cu 2 poduri, iar pe aleile principale se gasesc statui cu busturile principalilor oameni de cultura botosaneni.
Construita in 1778 a fost initial biserica Breslei Blanarilor. Poseda o clopotnita deosebita despre care Nicolae Iorga spunea ca merita sa serveasca drept model pentru toti care vor sa ridice biserici noi.
Biserica "Sf. Nicolae" este una din ctitoriile lui Stefan cel Mare, ridicata in 1496. Biserica de stil trilobat, cu turla pe naos si acoperis fragmentat, prelucreaza, imbogatindu-le, formele de plan si elementele structurale si plastice ale bisericutei "Sf. Treime" din Siret (jud. Suceava).
Biserica Armeano-Gregoriana Adormirea Maicii Domnului reprezinta o importanta marturie a convieturii comunitatii armene la Botosani.
Actuala cladire a Bisericii Lipovenesti a fost zidita in locul unei vechi capele din lemn, in anul 1853.
Biserica a fost zidita de Doamna Elena Rares, sotia domnitorului Petru Rares, in 1551.
Biserica Uspenia a fost construita din initiativa Doamnei Elena, sotia voievodului Petru Rares, in anul 1552. Aici a fost botezat marele poet roman Mihai Eminescu. Biserica gazduieste picturi de mare valoare artistica, dar si sculptura si colectii de carte veche.
Cladirea muzeului este o casa construita in stilul arhitecturii moldovenesti, care dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ca monument istoric. Cladirea originala, in care marele savant si istoric Nicolae Iorga (1871 - 1940) s-a nascut si a copilarit, cu pereti din paianta, a fost demolata in 1965.
Galeriile de Arta Plastica "Stefan Luchian" poseda obiectul expozitii temporale, muzeale, sau personale de arta plastica si decorativa. La sfarsitul anului 1977 a avut loc deschiderea expozitiei de baza a muzeului.
Muzeul Judetean Botosani se afla in fostul palat Administrativ, construit intre 1906-1914. Fostul palat al Prefecturii, cladirea a fost ridicara in perioada premergatoare primului razboi mondial dupa proiectul arhitectului Petre Antonescu. Muzeul are urmatoarele sectii: arheologie si istorie.
Muzeul a fost infiintat in anul 1989. Este adapostit intr-o cladire din secolul al XVIII-lea care a apartinut lui Manolache Iorga.
Biserica Sfantul Nicolae Popauti, din judetul Botosani, este una din multele ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare si Sfant. Manastirea dateaza din anul 1496, astazi are o mare valoare artistica si istorica, atat pentru picturile sale interioare de mare valoare
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat