Bastionul Croitorilor
Bastionul Croitorilor este unul din putinele monumente care au facut parte din Vechea Cetate a Clujului si care s-a pastrat intact pana in zilele noastre.
Fiecare bastion (turn) al zidului medieval de aparare a fost finantat de alta breasla (Croitori, Cizmari, Tamplari, Sapunari, Rotari, Olari, Zidari, Curelari etc).
Bastionul reprezinta coltul de Sud-Est al cetatii medievale ridicate incepand cu secolul XV (este amintit deja in anul 1475). Intre anii 1627-1629, in perioada principelui Gabriel Bethlen, bastionul a fost reconstruit, ajungand la forma actuala. Este construit din piatra faltuita zidurile masive pastrand inca lacasurile de tragere. Spre nord, lipit de el, se mai pastreaza inca o bucata din zidul de piatra cu creneluri si drumul de straja pe zid.
A fost denumit dupa breasla croitorilor din Cluj care l-a intretinut si a avut obligatia pazei orasului in acel punct, fiind singurul bastion al cetatii vechi care s-a pastrat integral.
Dupa batalia de la Miraslau, Baba Novac si preotul Saski au fost prinsi, torturati si executati in cetatea Clujului de catre nobilii transilvaneni. In apropierea bastionului a fost expus, in 1601, trupul tras in teapa al lui Baba Novac, general al lui Mihai Viteazul.