Biserica din Calvaria
In cartierul Manastur era o puternica abatie benedictina, Monasterium Beatae Mariae de Clus, cu zid de aparare, construita in sec. al IX-lea. Biserica actuala este doar o parte modesta a fostei abatii, din pacate nu poate fi reconstruita configuratia originala.
Calugarii benedectini s-au stabilit in incinta fortificata in perioada 1077-1095). Cu ocazia navalirii tatarilor la Cluj (1241) si manastirea fost pradata si arsa. Regele Bela al IV-lea a refacut-o in anul 1263. Din cauza atitudinii razboinice a abatiei Matei Corvin a hotarat demolarea zidurilor.
In anul 1579 biserica a ajuns la iezuiti. In anul 1787, episcopul Alexandru Rudnai a hotarat demolarea bisericii si a edificiilor din jur, doar altarul a supravietuit, care a fost transformat intr-o capela, si statuia Preacuratei Fecioare Maria cu Pruncul Isus in brate, care este pe un soclu sub un baldachin gotic chiar deasupra usii de la intrare.
In 1896 biserica romano-catolica a construit o nava noua, iar in 1923 a inchiriat-o bisericii greco-catolice.
Dupa expirare s-a scris 1948, deci a ajuns la biserica ortodoxa, si numai in anul 1994, dupa construirea unei biserici noi ortodoxe a ajuns inapoi la biserica romano-catolica. Biserica are o orga construita in 1792, de mesterul Samuel Maetz din Biertan, pentru bisericia evanghelica din Daia Saseasca, de unde dupa descresterea comunitatii a fost mutata la biserica Calvaria.
La biserica se poate ajunge prin coltul de sud-est al dealului Calvaria, printre cele doua dealuri artificiale. Pe unul se afla Capela-Calvaria (construita in 1831), iar pe celalalt o clopotnita proiectata de Károly Kós in 1922. Aleea asfaltata duce la biserica.
La sud de cladirea bisericii sunt morminte din secolul XIX, iar spre nord-vest se pot pot observa ruinele forificatiei.