Manastirea si Biserica Franciscanilor
La inceput in acest loc se afla prima biserica a Clujului, care a fost construita la sfarsitul secolului XI, inceputul sec. XII, si distrusa cu ocazia navalirii tatarilor. In secolul al XIII-lea probabil dominicanii tot aici au construit o biserica noua boltita, care cu timpul a devenit neincapatoare.
Astfel intre anii 1428-1529 cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Matei Corvin si altii, s-a inceput realizarea puternicului complex arhitectonic: biserica gotica si o manastire cu o curte interioara.
Acest complex de-a lungul timpului a avut mai multi stapani. In anul 1600 a ajuns la reformati, de la ei la iezuiti, care au daruit ruinele bisericii arse franciscanilor. Ei in perioada 1728-1745 au reconstruit-o. Ansamblul face parte din cele mai vechi cladiri ale Clujului. Dispune de un patrimoniu care cuprinde diverse obiecte de cult, icoane, o serie de manuscrise vechi si o biblioteca.
Aici a funtionat si o scoala cu renume, la care a invatat Nicolaus de Mirabilibus, ajuns mai tarziu profesor la Universitatea din Florenta.