Palatul Magna Curia
Arhitectura interioara a cladirii este simpla, sobra. O parte dintre incaperi au tavane boltite, iar o parte dintre salile de la etaj au tavane drepte, cu stucatura in stilul baroc.
La etaj, in sala mare de festivitati se afla un camin decorat in acelasi stil baroc. semineul este decorat cu blazoanele familiilor Haller si Daniel (Sofia Daniel a fost sotia lui Ion Haller); pe blazonul familiei Haller se afla un leu, iar pe cel al familiei Daniel o lebada cu gatul strapuns de o sageata. Ion Haller, guvernator al Transilvaniei, a intrat in posesia palatului in 1733 si a folosit Magna Curia ca resedinta.
Lebada cu gatul strapuns de o sageata de pe blazonul familiei Daniel se afla si pe monumentul din fata cladirii. Incaperile de la parter erau destinate personalului de serviciu si de paza; tot aici se aflau si bucatariile si camarile. O scara ducea intr-o pivnita mare, care cuprindea aproape jumatate din subsolul imobilului.
La etaj, in camere luxoase, locuiau stapanii domeniului. De-a lungul istoriei sale, palatul a avut mai multi stapani. A fost resedinta a principilor Transilvaniei. Printre stapanii ei cei mai bogati s-a numarat Maria Széchy, vaduva la 23 de ani, care, pentru frumusetea ei, a fost supranumita Venus de Murany.
Ea i-a vandut domeniul principelui Gheorghe Rákoczy I. In secolul al XVIII-lea, cum am mai spus, Magna Curia ajunge in posesia guvernatorului Transilvaniei. In prezent, cladirea este sediul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva.