Muzeul Vrancei
Muzeul Vrancei cuprinde o gama variata de sectii (istorie si arheologie, etnografie, stiintele naturii), mausolee din Marasesti, Marasti, Soveja, precum si casele memoriale ale unor personalitati precum: Ion Roata si Alexandru Vlahuta.
Totodata, Muzeul Vrancei prezinta publicului 72 de obiective ale Sectiei de Etnografie. Un bogat tezaur de marturii ce probeaza existenta si evolutia comunitatilor umane pe teritoriul judetului Vrancea a fost realizat in urma unor intense cercetari arheologice ce au scos la iveala unelte, ceramica, podoabe, tezaure monetare, marturii ale credintelor si obiceiurilor colectivitatilor umane din epocile neolitica, bronz, geto-dacica, evul mediu.
Obiecte si documente poarta amprenta evenimentelor petrecute in veacul al XIX-lea (1848, Unirea Principatelor, Razboiul de Independenta).
La inceput a fost infiintat ca muzeu al Filialei de vanatoare in 1958, cu un patrimoniu de 334 piese si o tematica axata pe vanatoare.
Din 1989 functioneaza la demisol un acvariu, ce prezinta fauna si flora acvatică vie, exotica si indigena in cele 16 acvarii de sticla si 9 bazine mari.
In acelasi spatiu este organizata expozitia "Vietuitoare acvatice". La parterul cladirii se poate vizita expozitia "Minunata lume a pasarilor", muzeul detinand una din cele mai mari colectii de pasari din tara.
Tot la parter se gaseste expozitia "Vanat si trofee de vanatoare" cu trofee de vanatoare medaliate, precum si piese naturalizate (mamifere mari si mici).
Expozitii temporare se tin intr-o sala alaturata. Aproximativ 53.000 piese se regasesc in patrimoniul muzeului.
Alte obiective turistice și atracții în Focsani