Informații turistice generale
Este o localitate atestata la sfarsitul secolului al XIII-lea, sub numele de "Gherlahida" insemand "Podul Gherla". De-a lungul timpului, va aparea mentionata sub mai multe nume, chiar si in anul 1540 cand se ridica cetatea Gherlei.
Gherla este singurul oras din Romania care a fost construit in secolul al XVIII-lea dupa un plan prestabilit si a carui constructie s-a pastrat pana in prezent. Faptul ca stilul baroc domina se datoreaza patrunderii stilului baroc in Transilvania o data cu fondarea Gherlei de catre colonistii armeni, veniti din Moldova la initiativa si cu permisiunea Curtii Imperiale de la Viena. Alte orase din Transilvania au suferit de asemenea transformari radicale in secolul al XVIII-lea, fiind marcate profund de stilul baroc, dar in toate aceste cazuri, a fost prezent un fond arhitectural anterior, care a fost doar particularizat sau transformat.
In cazul Gherlei, orasul este nou in intregime, fiind dezvoltat pe terenul ce apartinea candva cetatii Gherlei (locul pe care astazi este situat penitenciarul Gherla) si langa care se afla vechiul sat romanesc. Orasul baroc s-a edificat pe un teren agricol, fara a fi conditionat de nici o alta constructie premergatoare.
Municipiul Gherla (Cluj) este amplasat in nord-vestul Podisului Transilvaniei, la intersectia Campiei Transilvaniei cu Podisul Somesan, pe malul drept al raului Somesul Mic. Majoritatea orasului se intinde pe cea de-a doua terasa a Somesului Mic, pana sub Dealul Corobaii (denumit si Dealul Becleanului).
Obiective turistice și atracții în Gherla
Călătorești în Gherla? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.