Istoricii au caracterizat Maramuresul ca "tara clasica a cnejilor si mai ales a voievozilor", care n-a putut fi organizat ca si comitat decat in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, fiind printre ultimele teritorii cucerite de regalitatea maghiara.
Este asezat in extremitatea nord vestica a Romaniei, la granita cu Ucraina, in apropierea paralelei 47`55" latitudine nordica si a meridianului 23`55" longitudine estica, deci foarte aproape de centrul geografic al Europei.
Poseda un relief muntos, in general accidentat, inaltimile variind intre 200 m in depresiuni si 2.300 m pe culmile muntilor (care reprezinta prin excelenta 3/4 din teritoriu). Are aspectul unui larg amfiteatru natural.
Judetul Maramures are un patrimoniu natural deosebit de valoros care cuprinde 35 de arii naturale protejate, din care un parc national-Parcul National Muntii Rodnei-Rezervatie a Biosferei, precum si un parc natural - Parcul Natural Muntii Maramuresului.
"Tarile" Maramuresului, Lapusului, Chioarului si Codrului au impartasit de-a lungul istoriei un destin comun. Munti in jur, bogati in metale, au favorizat dezvoltarea metalurgiei bronzului si fierului. Descoperirile arheologice de la Oarta de Sus, Lapus, Sighet, Sarasau, Lapusel, Tisa si din multe alte asezari au pus in valoare numeroase depozite de bronz si tezaure de aur, specifice "culturilor" Witenberg (Sighisoara) si Suciu de Sus, unele piese fiind dintre cele mai vechi din Europa.
Date istorice:
Primele atestari documentare despre Maramures dateaza din anii 1199 si 1231, cand, in diplomele maghiare de danie, tinutul este amintit fie ca Maramurus, Maramorisio, ca in 1299 sa apara "terra Maramorus" - "tara Maramuresului".
Dupa batalia de la Baia (1467) si tinutul Lapusului a fost donat regelui maghiar Matei Corvin, infrant, stralucitului domn al Moldovei, Stefan cel Mare, tinut mostenit de urmasii sai aproape un secol. In epoca feudala, Chioarul a avut cei mai multi nobili romani din Transilvania, dupa Fagaras, reusind impreuna cu codrenii sa-si pastreze privilegiile pana in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
Maramuresul a dat neamului romanesc ilustri voievozi, oameni luminati si fruntasi politici de marca. Remarcat pentru vitejie in bataliile contra tatarilor, lui Dragos Voda I s-a incredintat de catre Ludovic I de Anjou conducerea teritoriului eliberat din Moldova, organizat intr-o "marca militara" (1352 - 1353), considerata ca "primul descalecat" al Moldovei.
Actul istoric al primei uniri a tarilor romane, savarsit de Mihai Viteazul la 1600, a gasit o zona cu puternic sprijin, Cetatea Chioarului devenind punct de aparare si exercitare a puterii sale. In semn de recunostinta pentru anularea unor datorii, baronul Herberstein a batut, in 1600, la Monetaria din Baia Mare o moneda omagiala de aur cu efigia Unificatorului.
Remarcabile fapte de istorie au savarsit maramuresenii, lapusenii, chiorenii si codrenii in revolutia romana de la 1848-1849, in razboiul de independenta din 1877, dar mai cu seama in realizarea Marii Uniri de la 1918.
Printre initiatorii miscarii memorandiste din 1892 si a mobilizarii romanilor la infaptuirea idealului de veacuri s-au aflat George Pop de Basesti (1835 - 1919), fost presedinte al Partidului National Roman si al Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, numit "batranul Natiei" (Nicolae Iorga), parintele greco-catolic dr. Vasile Lucaciu (1852 - 1922) supranumit "Leul de la Sisesti" pentru darzenia sa in sustinerea drepturilor romanilor de a se uni cu tara.
Si in perioadele de dupa Unirea cea Mare din 1918, in timpul ocupatiei hortyste de dupa 1940, in anii de razboi si de reconstructie postbelica, de comunizare fortata si dictatura ceausista, de tranzitie acum la o societate democratica, oamenii acestor locuri nu s-au lasat biruiti de greutati si dificultati, asigurand din dragoste de neam continuitatea creatiei istorice.
Un zbor deasupra Maramuresului istoric il puteti vedea aici http://www.youtube.com/watch?v=aOfxqADage0
un mic paradis al transilvaniei
Manastirea Barsana, asezata pe Valea Izei, este o icoana a sufletului crestin ortodox maramuresean, o speranta pentru un viitor binecuvantat, este un loc sfant unde natura se uneste cu Biserica . [[IMG127579]] Apartinand de Episcopia Ortodoxa Romana ...
Exista Raiul pe Pamant? Da,exista.O bucatica din el o puteti vedea la manastirea Barsana, care poarta hramul "Soborul Sfinţilor 12 Apostoli",situata in localitatea Barsana din judetul Maramures asezata pe malul drept al raului Iza,la o distanta ...
Avem o ţară spectaculoasă care de abia ne aşteaptă să-i descoperim (dar mai ales să-i apreciem), locurile spectaculoase. ŞTIU aveţi perfectă dreptate sună a slogan de agenţie de turism şi Ministerul Turismului, dar permiteţi-mi ...
Am profitat de cele cateva zile libere de 1mai pentru o scurta vizita in Maramures. Am plecat de vineri dupaamiaza si ne-am intors luni seara. Inceputul lunii mai este o perioada ideala de a vizita Maramuresul pentru ca: 1. ...
"Lemn" şi "apă" sunt două cuvinte care definesc cel mai bine Maramureşul. Istoria, tradiţia şi viaţa maramureşenilor sunt cioplite în lemnul bisericilor şi al porţilor, iar numeroase ape curgătoare sunt întinse pe toată zona, ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat