Casa Paharnicului
De pe bulevardul Mihai Eminescu, in spatele blocurilor, o cladire cu ziduri masive si aspect arhaic contrasteaza izbitor cu noile constructii. Casa Paharnicului este tot ce a mai ramas din vechea piata a orasului, marturie a unui trecut economic in care negotul ocupa un loc de prima importanta.
Construit la inceputul secolului al XIX-lea de catre aga Dimitrie Gheorghiadis, paharnicul, pe malul Sipotelor, monumentul a fost destinat inca de la zidirea sa depozitarii marfurilor ce urmau sa se desfaca la Piatra-Neamt si in imprejurimi.
Planul constructiei are elemente comune cu cel al casei Semaca dar este conceput cu o mare predilectie pentru formele masive, pur utilitare. Parterul prezinta forma de portic din stâlpi greoi si arcade plate de zidarie, fiind - ca si beciul de altfel - in intregime boltit. La etaj regasim cerdacul, sprijinit pe stâlpi grosi de caramida, dar mai larg si mai solid, capabil sa serveasca, la nevoie, ca spatiu de depozitare.
Temelia de piatra si zidaria de o grosime impresionanta nu au prea avut de suferit de-a lungul anilor. S-au facut doar compartimentari interioare pentru o noua distribuire a spatiului, ele fiind inlaturate cu ocazia ultimelor lucrari de restaurare, in urma carora edificiul a fost transformat in unitate de alimentatie publica.