Informații turistice generale
Orasul este resedinta judetului Neamt si datorita frumusetii arhitectonice cat si a reliefului a capatat denumirea de Perla Moldovei. Piatra Neamt este un oras de munte situat in nord-estul Romaniei, fiind unul din cele mai vechi orase din Moldova avand o varsta de peste 2000 de ani (fosta asezare geto-dacica).
Piatra Neamt este un oras de munte situat in nord estul Romaniei. Orasul de 135.842 de locuitori in 1992, 105.000 in 2006, este resedinta judetului Neamt si datorita frumusetii arhitectonice cat si a reliefului a capatat denumirea de Perla Moldovei. Din punct de vedere industrial este al doilea centru industrial al judetului dupa Municipiul Roman. Orasul a cunoscut o dezvoltare economica remarcabila in ultimul timp, fiind declarat si resedinta Regiunii de dezvoltare nord - est.
Date istorice:
Regiunea Piatra-Neamt a fost locuita din cele mai vechi timpuri datorita unui mediu natural favorabil, care a contribuit la dezvoltarea unei civilizatii prospere.Descoperiri arheologice de o inestimabila valoare redau imaginea completa a unei populatii cu un ridicat standard de viata si cu un rafinament artistic exceptional, care a dat nastere, cu milenii an urma Culturii Cucuteni.
Cea mai veche asezare descoperita pe raza orasului Piatra-Neamt este cea de la Poiana Ciresului si care apartine mezoliticului (cca. 12.000 i.e.n.).
Primele mentiuni scrise despre aceasta asezare sunt datorate Cronicii rusesti (cca.1387-1392) si documentelor ocazionate de expeditia regelui Sigismund de Luxemburg in Moldova an anul 1395. Dintre documentele interne, este mentionat actul din 31 iulie 1431, prin care Alexandru cel Bun a daruit Manastirii Bistrita doua prisaci si o "casa a lui Craciun de la Piatra".
Orasul Piatra Neamt este mentionat documentar pentru prima data in 1387 sub numele de Kamena (Piatra) intr-o lista a oraselor mentinuta de rusi. In anul 1431 apare sub denumirea de Targul de la Piatra lui Craciun dar statutul de targ domnesc il primeste doar in anul 1453. Curtea domneasca de aici construita de Stefan Cel Mare este mentionata in mai multe randuri (1552, 1570, 1594).
Asezarea a purtat numele de Piatra pana in anul 1859 cand se adauga cuvantul Neamt, devenind astfel Piatra Neamt. Aceasta masura a fost necesara pentru a deosebi orasul de alte localitati care purtau numele de Piatra si care erau destul de numeroase la aceea vreme.
La 1 ianuarie 1877, prin noua organizare a armatei, ia fiinta si al XV-lea regiment de Dorobanti, cu zona de recrutare judetele Neamt si Suceava si resedinta la Piatra. Era compus din 2 batalioane de dorobanti, primul comandant fiind Lt. col. Fotea Alexandru.
Izbucnirea celui de al II-lea razboi mondial a stopat avantul economic anregistrat pana atunci. Pierderilor si distrugerilor suferite an timpul razboiului li se adauga jafurile si teroarea practicata de catre "Armata Rosie eliberatoare" dupa momentul august `44. Abia odata cu sfarsitul anilor 1950 si mai ales dupa 1968 cand, in urma reformei administrativ-teritoriale orasul redevine resedinta de judet, Piatra-Neamt ancepe sa cunoasca o dezvoltare din ce an ce mai dinamica, ajungand sa-si formeze fata pe care o cunoastem astazi.
Obiective turistice și atracții în Piatra Neamt
Călătorești în Piatra Neamt? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Toate atracțiile (23)
Imagini Piatra Neamt
Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Mai multe imagini
Aveți imagini din Piatra Neamt? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik!
Click aici
Oferte Piatra Neamt
Oferte de cazare si vacante in Piatra Neamt publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere