Este ridicata din barne fasonate peste care s-au aplicat ulterior straturi succesive de tencuiala. Temelia inalta, din piatra de rau, este fixata cu mortar.
Localizata la adresa str. Stefan cel Mare, nr. 44, Casa Lalu adaposteste astazi Palatul Copiilor. Cladirea a fost ridicata in anul 1912 de arhitectul Carol Zane.
De pe bulevardul Mihai Eminescu, in spatele blocurilor, o cladire cu ziduri masive si aspect arhaic contrasteaza izbitor cu noile constructii. Casa Paharnicului este tot ce a mai ramas din vechea piata a orasului, marturie a unui trecut economic in care negotul ocupa un loc de prima importanta.
Este situat in centrul orasului si, potrivit izvoarelor istorice, acest ansamblu arhitectural alcatuit din Curtea Domneasca, Biserica "Sf. Ioan Botezatorul" si Turnul-clopotnita isi are inceputurile in perioada 1468-1475 fiind ctitorit de Stefan cel Mare.
La 4 km de centrul orasului Piatra-Neamt, spre vest, dincolo de Schitul si cartierul Doamna, pe o prelungire nordica a muntelui eponim, se inalta ca o straja a lacului de acumulare construit prin amenajarea hidroelectrica a vaii Bistritei, Batca Doamnei.
Muzeul de Etnografie fost infiintat in 1980. In prezent, muzeul expune obiecte de etnografie si arta populara (textile, ceramica, mobilier), care ilustreaza ocupatii, obiceiuri, port din zona Neamt.
Parcul Zoologic reuneste specii reprezentative din fauna locala si unde ursii, lupii, vulpile, caprioarele, pasarile si un leu, toate constituind o adevarata delectare pentru vizitatorii de toate varstele.
Prima expozitie a fost deschisa publicului in anul 1993 si momentan gazduieste expozitii ale artistilor contemporani.
A luat fiinta in anul 1960 prin donatii, transferuri de la Muzeul arheologic regional sau prin achizitii. Muzeul are o suprafata de 695 mp si cuprinde 4 sali: Specific national si interferente europene, Metafora si culoare, Sectia maestrilor si Repere contemporane.
Muzeul de Stiinte Naturale s-a deschis pentru marele public in 1969, devenind in scurt timp unul din muzeele de referinta din Romania.
Muzeul Judetean de Istorie si-a inceput activitatea arheologica in anul 1928; initiatorul fiind preotul Constantin Matasa, impreuna cu profesorii Radu Vulpe si Vladimir Dumitrescu.
Arhitectul Carol Zane construieste aceasta cladire in anul 1958, iar din 1961 si-a deschis portile publicului. Mitul Teatrului Tineretului a fost acreditat prin viteza cu care producea vedete.
Telegondola Piatra Neamt face legatura intre Gara municipiului si muntele Cozla. Este prima instalatie de acest gen din Moldova si contine o flota de 22 de cabine a cate 8 locuri, putand transporta 176 de persoane pe tura.
Construita in anul 1885, casa-muzeu mai cuprindea alte doua locuinte si o anexa - acestea din urma constituind zestrea sotiei, completata cu o livada foarte bine ingrijita si productiva.
Unic in Europa, Muzeul de arta neolitica Cucuteni a fost deschis in iunie 2005 si detine cea mai variata si bogata colectie Precucuteni-Cucuteni.
Sinagoga Catedrala din Piatra Neamt, constructie din lemn (1766) a fost reparata de mai multe ori pana in 1928. Sinagoga combina o arhitectura inspirata din traditia arhitectonica locala, precum si o inrudire cu Intreaga arhitectura a sinagogilor din lemn din Polonia si Boemia.
Amplasat pe malul drept al Bistritei, in zona numita "Peste vale", schitul Doamna impresioneaza pe orice trecator de la prima vedere, prin dimensiunile sale reduse si prin simplitatea sa.
Este o biserica de mici proportii, din zidarie de piatra cu grosimea de peste un metru, cu plan treflat si cu sanuri laterale usor proeminente fara a prezenta compartimentarea traditionala.
Este o ctitorie din anul 1740 a spatarului Iordache Darie Darmanescul. Are plan triconc, avand sanurile laterale bine conturate.
In perioada 1468 si 1475 sunt mentionate in izvoarele vremii Biserica "Sf. Ioan" si Turnul-clopotnita ca si ctitorie a lui Stefan cel Mare.
La baza hipica "Col. Virgil Barbuceanu" puteti practica calaria de agrement, pe traseele puse la dipozitie de personalul bazei, care va va indruma spre o plimbare cu trasura
Lacul Batca Doamnei este situat in orasul Piatra Neamt, el s-a format in anul 1962, prin bararea raului Bistrita si indiguirea laterala, pe partea stanga, a unui perimetru din albia majora a raului.
Partia de ski de pe dealul Cozla se caracterizeaza printr-o inclinare constanta pe toata lungimea ei. Partia este deservita de un telescaun si din 2008 de o telegondola.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat