Muzeul National al Petrolului
Este un muzeu unic ce prezinta exponate si documente referitoare la istoria si evolutia industriei petroliere din Romania dar si din lume.
Hotararea infiintarii muzeului a fost motivata de sarbatorirea centenarului industriei petroliere romanesti in 1957. Patrimoniul muzeului a crescut de la 800 piese in 1961, la peste 8.000 in 1994.
Muzeul valorifica documente privind istoria petrolului din tara noastra si aspecte legate de geologia zacamintelor si de petrochimie: unelte si lampi de miner din secolul al XIX-lea; felinare cu petrol din Bucuresti - primul oras din lume luminat cu petrol in 1859.
In plus, se mai gasesc: utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea; utilaje de foraj rotativ; machete de distilerii si rafinarii (prima distilerie romaneasca, din 1859, de la Ploiesti, a lui Teodor Mehedinteanu); panouri exemplificand sistemul de solventare selectiva cu dioxid de sulf inventat de Lazar Edeleanu si aplicat in intreaga lume; istoricul fabricarii parafinei, uleiului, benzinelor; harti geologice, mostre mineralogice, produse finite din petrochimie, diplome, medalii, fotografii.