Poarta sarutului
Amplasata pe aleea de la intrarea din parcul orasului, Poarta Sarutului este daltuita din piatra poroasa, extrasa din carierele aflate in imprejurimi. Este alcatuita din coloane groase, paralelipipedice, care sprijina o arhitrava cu dimensiuni mai mari decat ale coloanelor, avand latimea de 6,45 m, inaltimea de 5,13 m si grosimea de 1,69 m.
Pe fetele fiecarei coloane se regaseste simbolul sarutului, doua jumatati ale unui cerc, atat de caracteristic operei lui Brancusi. Arhitrava are de asemenea incrustat acest simbol, ca un fel de filigran. In plus, tot in filigran se afla incrustatii ce aduc cu un fel acoperis al portii, ca si cand poarta ar fi acoperita cu sindrila.
Bolta portii are un ornament liniar delicat: este o continuitate de arcuri mici, iar mai sus, pe trei linii orizontale, intalnim continuarea unor forme ovale identice, de parca ar fi conturul fetei si al umerilor.
Se spune ca este Arcul de Triumf al Iubirii. De fapt, in spatele intregii povesti este altceva. Constantin Bracusi era foarte preocupat (in tinerete) sa realizeze opera “Saratul” din Montparnase, care prezinta viziunea “iubirii fara moarte”, prin reprezentarea grafica a formelor bratelor, buzelor si picioarelor.
Astazi, in urma crearii “Portii Saratului” – Templul Sarutului, saratul mai este evidentiat doar prin configurarea ochilor indragostitilor, ca doua emisfere. Pe fiecare fata de pe coloana se poate observa simbolul sarutului; doua jumatati ale unui cerc.
Trecand pe sub poarta, drumul se desparte in doua alei stramtorate, una care coteste spre dreapta si una care coteste spre stanga.
Alte obiective turistice și atracții în Targu Jiu