Informații turistice generale
Localitatea Tismana (Gorj) a fost mereu resedinta uneia dintre cele mai mari comune ale acestui judet si a fost declarata oras abia in 5 aprilie 2004.
Manastirea Tismana reprezinta simbolul istoriei, covorul popular reprezinta simbolul artei traditionale mestesugaresti, cerbul este simbolul bogatiei padurilor si muntilor nostri iar stalpul de inalta tensiune reprezinta simbolul principalei activitati economice de importanta nationala, productia de energie electrica prin hidrocentralele Sistemului Hidroenergetic Cerna-Motru-Tismana.
Din punct de vedere istoric, localitatea Tismana este atestata prin Hrisovul din anul 1385 octombrie 3 de catre domnitorul Dan I, iar in documentele veacurilor al XV-lea si al XVI-lea (3 sept. 1841 si 11 ian. 1585) este consemnat ca fiind"orasul de la Tismana", ceea ce denota o dezvoltare timpurie a unora dintre elementele constitutive ale societatii urbane in acest perimetru.
Ca dovada a anvergurii localitatii o reprezinta faptul ca dupa anul 1831, Tismana a fost aproape un secol resedinta de "plasa", si ca dupa anul 1879 numele ei a fost atribuit Judecatoriei de pace din zona.
In vilele din Tismana ale lui George Sfetea si Nicu Milosescu s-au adunat ani de-a randul scriitori, oameni de stiinta, actori, muzicieni si artisti plastici, adica toti aceia pentru care frumusetea locurilor Tismanei a fost si ramane un punct de atractie.
In anul 1916 tipograful Milosescu si poetul George Cosbuc pun bazele societatii culturale "Dorna" Tismana, in al carui statut se regasesc actiuni de restaurare a monumentelor religioase, infiintarea unui muzeu religios, biblioteca, si recunoasterea localitatii ca statiune climaterica, actiuni duse la capat, inclusiv recunoasterea in 1938, a statutului de statiune climaterica in Regatul Roman.
Tismana este situata la 30 km fata de municipiul Targu-Jiu (resedinta judetului Gorj) si este strabatuta de la est la vest de drumul national 67D, Targu-Jiu – Pestisani - Baia de Arama, drum in intregime modernizat ce are pe raza orasului o lungime de 13,5 km, strabatand localitatile Vanata, Tismana si Celei.
Obiective turistice și atracții în Tismana
Călătorești în Tismana? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Imagini Tismana
Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Mai multe imagini
Aveți imagini din Tismana? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik!
Click aici
Oferte Tismana
Oferte de cazare si vacante in Tismana publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere