Muzeul de Arta Religioasa "Nicolae Iorga"
In cladirea actualului muzeu a functionat Scoala de Misionare Nationale "Regina Maria", inaugurata in august 1922 in prezenta reginei Mari. Scoala a functionat in "niste case vechi boieresti, puse la dispozitie pentru acest scop de banca Almasanu, careia Undesin (arhitectul) s-a cladit alaturi, un alt sediu" (N. Iorga "O viata de om").
Cladirea dateaza din secolul al XIX-lea. Fondurile banesti au fost stranse datorita unui apel lansat in cursul anului 1921 si a unei liste de subscriptie; de la romanii din America au venit 2.000 de dolari.
Astazi cladirea adaposteste o expozitie de arta religioasa care continua ideea unui alt asezamant cultural.
Expozitia de baza a muzeului cuprinde in doua sali obiecte de o certa valoare incepand cu icoane pe lemn din secolele al XVII-lea al XIX-lea, ferecaturi, sfesnice din argint si alama, cruci din lemn si metal, vesminte preotesti (mitra, vesminte, brau, epitralul, badernita), acoperitoare de potir din secolul al XIX-lea, potire din argint aurit, calimari de brau, carti vechi bisericesti, scoarte din lana, candele.
Obiceiurile expuse in expozitia permanenta a muzeului au fost realizate in ateliere autolitone ca influenta greceasca (icoane pe lemn si ferecaturi) ruseasca (icoane pe lemn si cruci de mana), occidentala si orientala (candele).
Cateva icoane pe lemn au fost realizate de mesteri populari oameni transilvaneni in secolul al XVIII -lea, ("Sfantul Arhanghel Mihail", "Adormirea Maicii Domnului", "Pomelnic"), de un rafinament cromatic deosebit.
Figurarea grafica a acestora lucrari este sumara, linia fiind trasata cu negru in duct continuu diferentiat, tratare artistica proprie icoanelor copte.
Salile de expozitie prezinta patrimoniul local cu obiecte din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea cu prinzand: icoane pe lemn, ferecaturi, usi de altar, chivot de manastire.
Alte obiective turistice și atracții în Valenii de Munte