Muzeul de Etnografie al Vaii Teleajenului
In toamna anului 2001, dupa mai multi ani de la elaborarea proiectului tematic, au inceput lucrarile de organizare a Muzeului de Etnografie al Vaii Teleajenului, iar din octombrie 2002 a avut loc inaugurarea expozitiei permanente. Muzeul functioneaza in sediul refacut al cladirii anexe a "Scolii de misionare", institutie infiintata de Nicolae Iorga in anul 1922.
Expozitia de baza a muzeului este consacrata ocupatiilor si mestesugurilor traditionale de pe Valea Teleajenului si este conceputa sub semnul restituirii, al reevaluarii si afirmarii spiritualitatii romanesti, ofera publicului posibilitatea de a cunoaste un patrimoniu deosebit de valoros. Titlul generos al expozitiei "Ocupatii si mestesugaresti traditionale" ofera prilejul unei interpretarii etnografice moderne aplicate subiectului observat, reusind sa descifreze secretele vechilor mestesuguri, un intreg dictionar de semne si simboluri, transmise din generatie in generatie.
In societatea traditionala locuitorii comunitatilor rurale au avut si au inca doua tipuri de ocupatii: primare (agricultura, cresterea animalelor, pomicultura si viticultura) si secundare (vanatoarea, pescuitul, albinaritul exploatarea padurilor, mineritul, mestesugurile traditionale). Pentru a avea o reprezentare cat mai obiectiva a structurii ocupationale in zona Vaii Teleajenului, Muzeu de etnografie are in structura sa reprezentate majoritatea acestor ocupatii in cele trei sali de expunere.
Pastoritul din zonele inalte ale Vaii Teleajenului sau a format obiectul unor cercetari ample si amanuntite dar avem totusi suficiente date pentru a afirma ca pastoritul a fost practicat intens in aceasta zona: specialistii muzeului au realizat o parte importanta a unei stane si anume, fierbatoarea in care statea baciul si prepararea casul si gurile gurile strungii prin care intrau oile la muls.
Creatoare a unor bunuri de cultura materiala ce imbina utilul cu frumosul, mestesugurile populare au pastrat in tehnica, in forma si ornamentica elementele dintre cele mai arhaice, carora li s-au adaugat cu timpul elemente noi specifice fiecarei etape.
Expozitia prezinta deopotriva mestesuguri artistice (cu doua reconstituiri, atelier de fierarie si atelier de tamplarie). Industria casnica textila cu tesaturile si broderiile pentru piesele de interior: stergare, scoarte tesute cu suflet si aplecare plina de respect, fete de masa, etc.
Exponatele, uneltele si produsele finite, datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea, sunt esantioane ale productiei traditionale ce releva creativitatea, inventivitatea si maiestria mesterilor populari de odinioara. Aceasta mostenire culturala, transmisa de sute de ani, generatie dupa generatie, confera legitimitate istorica si noblete culturii populare romanesti.
Alte obiective turistice și atracții în Valenii de Munte