Informații turistice generale
Judetul Vaslui este situat in partea de Est a tarii; se invecineaza la Sud cu judetul Galati, la Vest si Sud-Vest cu judetul Neamt, Bacau si Vrancea, iar la Nord cu judetul lasi. Limita estica este marcata de catre Valea Prutului care este in acelasi timp si granita naturala cu Republica Moldova.
Existenta celor mai vechi asezari pe teritoriul judetului Vaslui este demonstrata de descoperirile arheologice din perioada neolitica, dar primele atestari documentare ale unor localitati au aparut in 1375 si in documente interne din 1423. In perioada 1435-1442, Vaslui a fost rezidenta Ţarii de Jos si era considerat a doua citadela a Moldovei. In 1440, Bogdan al II-lea castiga in padurea de la Crasna o importanta batalie impotriva otomanilor, dar eroismul si patriotismul locuitorilor acestor meleaguri a fost dovedit in marea batalie castigata de Stefan cel Mare in 1475 la Podul Inalt, batalie cunoscuta in istorie ca fiind cea mai stralucita victorie din istoria militara a Romaniei si cea mai mare victorie europeana impotriva otomanilor, pana la asediul Vienei.
Intre secolele XVII - XVIII, mai multe asezari vasluiene, au fost pradate si incendiate de invaziile tatare si otomane, unele dintre ele fiind complet distruse, cum a fost si cazul actualei resedinte, Vaslui. In secolele care au urmat, locuitorii judetului au participat activ la bataliile pentru independenta si libertate din 1848, 1858, 1877 si 1918 fiind recunoscuti pentru vitejia si curajul lor, lasand eroi legendari, precum Penes Curcanul. In secolul al XX-lea, alaturi de judetul Botosani, pe teritoriul judetului a izbucnit Rascoala taraneasca din 1907, care a antrenat mai multe localitati printre care Husi, Vaslui, Barlad, Stanilesti, Muntenii de Jos, etc.
Obiective turistice și atracții în Vaslui
Călătorești în Vaslui? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.