Muzeul Etnografic
Expozitia de etnografie cu caracter permanent se afla in incinta impunatoarei cladiri a Palatului Primariei si ofera o imagine retrospectiva, complexa si convingatoare asupra bogatei civilizatii traditionale montane, bucovinene (in general) si a zonei Dornelor.
Aici se reuneste creatiile populare din zonele etnografice de munte, expozitia prezenta isi propune reconstituirea acelui mirific univers in care omul si natura se contopeau intr-o profunda si vibranta traire. Din punct de vedere tematic, expozitia este generoasa, abordand aproape toate genurile creatiei populare incepand cu arhitectura, continuind cu ceramica, tesaturile din interior, portul, nefiind date uitarii nici datinile si obiceiurile legate de sarbatorile de peste an si cele legate de nunta.
Arhitectura este reprezentata prin macheta unei case traditionale specifice zonei Dornelor, plasandu-se ca vechime la inceputul secolului al XIX-lea. Modelul a fost adus din satul Cosna. Macheta casei traditionale este sustinuta de cateva elemente arhitecturale autentice: stalpi si portite de cerdac, cuie din lemn de tisa pentru fixat dranitele pe acoperis. Portita de cerdac este realizata si ornamentata cu foarte multa migala prin traforare, folosindu-se ca elemente de decor vechi simboluri astrale.
Ceramica este bogat reprezentata prin realizarile specifice ale celor doua importante centre: Radauti si Marginea dar si a unui centru mai putin cunoscut cel de la Paltinoasa. Divers reprezentata atat ca forma cat si ca realizare artistica, ceramica neagra de la Marginea se impune prin sobrietate dar si prin eleganta formelor.
Tesaturile din interior - laicere, cergi, stergare realizate din lana , canepa si bumbac ofera un spectacol de un mare rafinament cromatic dar si de forme ornamentale maiestuos imbinate. In acest sector sunt expuse atat creatii vechi, de peste o suta de ani cat si creatii de data recenta. Sobrietatea aparenta a laicerului bucovinean contrasteaza cu nota de veselie a stergarului realizat intotdeauna pe fond alb. Plocazile servind pentru acoperitul patului dar si al oamenilor, tesute din fir gros de lana, povestesc despre urgia cumplitelor ierni de la munte. Spre mandria zonei etnografice, majoritatea tesaturilor noi laicere si stergare, poarta caldura mainii harnicelor dornene si printre acestea, ca o nota distincta se inpun stergarele din Neagra Sarului recunoscute pe plan national.
Creatia in lemn este riguros reprezentata intrucat, in zona de munte, majoritatea barbatilor stiu sa manuiasca barda si celelalte unelte specifice acestui mestesug. Astfel, doua "scafaie" (covatele), achizitionate din comuna brosteni pot fi considerate adevarate unicate, fiind realizate din asa-numitele "galme", anomalii ale paltinului si fagului. Un budai-vas pentru pus laptele la prins din Gura Negrii, impresioneaza nu prin ornamente sau forme spectaculoase ci prin cercurile de lemn realizate din cep de arin. Taietura de mare ingeniozitate si precizie, practicata la capetele cepului face din acest budai un unicat.
Reusite ornamente pirogravate ne ofera pascaritele - vase pentru sfintit pasca si ouale incondeiate (actualmente la Ciocanesti, Poiana Stampei si Panaci). Tot in acest sector se mai gasesc si unele obiecte din corn de cerb-cornece pentru pastrat praf de pusca.
Portul este clasificat pe cele patru zone etnografice abordate. Hainele groase, confectionate din suman, cum ar fi: mantalele, cioarecii, atele lungi de la opinci etc., ne sugereaza ca suntem in plina zona de munte.