Rezervatia Tinovul Mare
Rezervatia Tinovul Mare de la Poiana Stampei, aflat sub administratia ocolului silvic Dorna Candrenilor, strajuit de dealurile Smiz, Casoi, Ciungii Chiperenilor si avand o suprafata de 612 ha, este cea mai mare din tara.
Arboretul de pin, cu consistenta rara vegeteaza in conditii grele, stationare, intr-o mlastina de turba la o altitudine de 910 m. Apa musteste in stratul muschial, usor bombat, muschiul de turba fiind higroscopic.
Flora microbiana aproape lipseste, polenul este conservat in stratele de turba. Fondul tinovului il formeaza un strat foarte dens de muschi cel mai important fiind relictul arctic - Sphagnum wulffianum. Fauna contine relicte din Groenlanda, Sotia, Extremul Orient, de exemplu Dinocharis intermedia, Lecone plaunensis, Macrobiotus dubis.
Forme rare de vegetatie se gasesc pe dealul de la Gara Mare de la Vatra Dornei unde se gaseste patlogina mare. Pe Muntele Barnarel gasim o ruscuta de primavara (Ardonis vernalis). Prin turbariile dornene dar mai ales la Poiana Stampei, intalnim roua cerului (Drosera rotundifolia). Pe Munceii din comuna Dorna Candrenilor intalnim crinul de padure (Lilium martagou). In Muntii Calimani dar si pe Culmea Suhardului, intalnim smirdarul care este declarat monument al naturii.