Una dintre cele 14 insule pe care se intinde Stockholm-ul este Djurgarden - o insula in intregime verde, un parc natural in mijlocul orasului (foarte aproape de centru, la numai cateva statii de autobuz/tramvai de acesta). Aici se afla Skansen - primul muzeu in aer liber din lume in mijlocul unui oras, muzeul Nordiska si muzeul Vasa.
Poti sta linistit o zi intreaga aici, nu te plictisesti, ba, din contra, te relaxezi si te incarci de energie. Skansen - un imens muzeu in aer liber al taranului suedez (un soi de Muzeul taranului roman) aduna la un loc traditii, arhitectura si obiceiuri . Peste 100 de cladiri, de la bordeie si pana la ferme mari, populate de oameni imbracati in costume populare ne arata cum era viata la tara in Suedia. Deschis pe la sfarsitul anilor 1800, muzeul strange tot ce e specific Suediei, reproducand nu numai case dar si un mic sat suedez, cu moara, farmacie, han , case si mod de viata . Punctul de originalitate este dat de ingemanarea acestora cu zone de gradina zoologica. In felul acesta parca toate sunt de-acolo, caci parcul cuprinde si un deal si lacuri, astfel incat se re-creeaza aproape perfect habitatul natural al animalelor expuse. Puteti vedea ursi, lupi, dar evident si reni, fazani, pauni, porci mistreti si alte vietuitoare care traiesc acolo parca nu in captivitate ci mai degraba ca intr-un fel de safari, in care , insa, nu aveti acces. O biserica, in care se fac si nunti, dar si serpi imensi intr-un acvariu, o scena cu dansuri populare dar si case de camuflaj din timpul razboiului, o foca ce scoate curioasa capul prin gheata dar si o moara de vant din care lipseste Don Quijote, toate sunt acolo, in Skansen! Obosesti plimbandu-te, asa ca poti lua picnicul chiar pe iarba, cu ce ai adus de-acasa sau poti incerca specialitati suedeze la cele cateva restaurante rurale de acolo!
Revenind la celelalte obiective ale insulei, Muzeul Nordiska pastreaza aceeasi tema a istoriei culturale a Suediei. O monografie a stilului de viata suedez cu scene din viata de zi cu zi, de la diverse sarbatori sau ritualuri , pana la vesminte obisnuite, mobile, decoratiuni interioare. Tinute speciale de nunta, decorarea mesei cu vesela, aspectul unei case suedeze din diverse epoci, evocarea obiceiurilor corespunzatoare diverselor moment ale anului sau ale vietii, stilul folk sau extrem de fascinanta prezenta a culturii suomi, cred ca am retinut exact, daca gresesc, imi cer scuze. Este vorba despre o populatie din nordul extrem al tarii, care practic ocupa si nordul Norvegiei, Finlandei si Rusiei si al carei stadiu de dezvoltare se afla undeva pe la 1700. Ei nu au electricitate ci opaite, vesmintele sunt asemanatoare celor din evul mediu, cu un fel de opinci, evident mai adaptate frigului. Dintre acestia, o mica parte a venit in contact cu civilizatia si s-a integrat ; rusii se pare ca au vrut sa-i modernizeze global si fortat, dar acum se fac eforturi de a se pastra aceasta comunitate ca o rezervatie internationala, neingradind nici dreptul acelora dintre ei care vor sa vina in lumea civilizata.
Interesanta este si cladirea Nordiska Museum: pare o fortareata, un castel, dar a fost construita la inceputul lui 1800 special pentru muzeu, deci aspectul inseala si pastreaza traditia arhitecturala . In holul de la intrare, o statuie imensa va intampina: regele Vasa, care a trait undeva pe la 1500.
Tot de la el se trage si numele corabiei Vasa, careia ii este datorat al treilea punct de interes a insulei: Muzeul Vasa. Aceasta corabie, cu o soarta asemanatoare Titanicului, a fost construita pe la 1600 si ceva, fiind de departe o corabie foarte luxoasa pentru acele vremuri. Cu sculpturi pe exterior, cu statui pictate, cu ornamentatii multe si frumoase, a plecat la vremea aceea din port sub privirile unei multimi de oameni veniti special sa vada minunea cum strabate apele. Numai ca nici n-a iesit bine din port si s-a scufundat! Nu stiu daca au fost victime, dar a fost o mare uimire pentru intreaga asistenta. Dupa 300 de ani, la 1961 au inceput operatiile de cautare si eventual recuperare. Si spre bucuria lor, au gasit-o in stare buna, astfel incat au putut-o reconstitui aproape in intregimea si frumusetea ei. Epava partial reconstituita si cu intreaga ei poveste le puteti vedea in Muzeul Vasa!
Iata o zi de agrement si relaxare in mijlocul Stockholm-ului! Pana ajungeti pe viu acolo, va las sa va delectati cu pozele!
Nota: Sintagma "primul muzeu in aer liber din lume" e preluata din ghidurile lor, daca e adevarat sau nu, eu nu stiu!