Suedia

Informații turistice generale

Suedia este un taram al contrastelor, de la influentele daneze din sud-vest pana la laponii nomazi de la Cercul Arctic. In vreme ce zonele urbane sunt stilate, moderne si sofisticate, zonele rurale ofera placeri simple celor care cauta linistea. Peisajul Suediei este mai "linistit" decat cel al Norvegiei. Mare parte din teritoriu este impadurit si sute de lacuri si intinderi de apa se intind in special intre Goteborg si capitala Stockholm. Statiunea Ostersund din centrul Suediei este populara printre scandinavi, insa multi vizitatori aleg insulele Baltice - principala atractie este insula cea mai mare, Gotland, pe care se afla biserici medievale in ruine.

Suedia este locul in care puteti explora teritoriul pe snow scooter sau intr-o sanie trasa de caini, puteti vedea relicve din epoca vikingilor si Epoca de Bronz. Avand o suprafata de 450.000 km2, Suedia este cea mai mare tara scandinava, iar peisajul sau s-a format din activitati glaciare. Printre suedezii faimosi in lumea intreaga se numara dramatistul Strindberg si scriitoarea Astrid Lindgren, autoarea lui Pippi Ciorapilungi. Alt suedez faimos este inginerul si chimistul Alfred Nobel, primul patron al institutului Nobel.

Capitala Suediei, Stockholm, este un oras maret, situat pe 24.000 de insule si detine primul parc national din interiorul unui oras. Este un oras cu traditii si o istorie cu radacini adanci, pasaje inguste, strazi pietruite, muzee, locuri splendide, o viata de noapte animata si multe restaurante selecte. Centrele de schi se afla in Vastmanland si Stockholm, alte sporturi populare fiind drumetiile, scufundarile si caiac/canoe. Aurora boreala este un fenomen natural caracterizat de aparitia firisoarelor de lumina colorata pe cer, datorata interactiunii dintre particulele incarcate de la soare si atomii din atmosfera superioara. Pentru o experienta completa, incercati bautura aquavit si hering marinat.

Principalele atractii turistice

• Explorati centrul istoric al orasului Stockholm, ce contine o colectie de cladiri istorice si stradute pietruite. Strazile principale, Osterlanggatan and Vasterlanggatan, sunt zone pietonale cu o multime de magazine si ateliere.

• Mergeti cu feribotul spre insula Djurgarden, pentru a vizita Muzeul Nordic, Casa Waldemarsudde, in care a locuit artistul Prince Eugen pana in 1947 si Liljevalchs Konsthall.

• Explorati Muzeul de Istorie, ce contine colectii preistorice si arta medievala. Muzeul National adaposteste colectiile nationale de arta frumoasa.

• Muzeul Vasa contine un vas de razboi vechi de 360 de ani, recuperat din portul Stockholm in 1961.

• Vizitati al doilea oras al Suediei, Goteborg, patria masinilor Volvo. Descoperiti traditia marinareasca a orasului la Muzeul Maritim (Sjofartsmuseet) si in zona Nordstaden Kronhuset, unde se afla Muzeul Orasului.

• Nu ratati Malmo. Atractiile includ Castelul Malmohus si biserica St Petri. Mai vizitati muzeele Konsthallen si Rooseum, care adapostesc colectii de arta, si cladirea zgarie-nori Turning Torso.

• In largul Suediei, Gotland si Oland sunt cele mai mari insule ale tarii. Pe Gotland se afla pesterile Lummelunda si un oras medieval, Kattlundsgard.

• Aflati mai multe despre mestesugul sticlarilor - imigrantii germani au pus bazele industriei de sticla si cristal a Suedie, in provincia sudica Smaland. 16 ateliere sunt deschise pentru vizite, cel mai vechi fiind Kosta.

• Mergeti in Skane, unde veti gasi orasul medieval Lund, cu catedrala din secolul XII si ceasul astronomic din secolul XIV. Aproape de Malmo, intre Danemarca si Suedia, se afla cel mai lung pod din lume cu o singura travee - podul Orsund.

• Regiunea lacurilor consta in mai multe lacuri intinse, campii spatii mari abundand de viata salbatica.

• Serviti o bautura la Barul de Gheata Absolut si dormiti in paturile de gheata din Hotelul de Gheata din satul Jukkasjarvi, Laponia. Acest hotel se reconstruieste in fiecare iarna.

• In Jokkmokk ii puteti intalni pe localnicii laponi, puteti admira colectiile de arta si cultura ale acestui popor. Si in Arjeplog se afla un muzeu lapon interesant.

• Faceti o excursie cu barca din Stockholm spre Palatul Drottningholm, unde Teatrul a fost pastrat in forma sa originala din secolul XVIII.  Spectacolele care au loc aici folosesc costume si instrumente vechi, autentice.

• Pe timpul verii profitati de sutele de kilometri de plaja ale Suediei, in special pe coasta de vest. Aici si in zona lacurilor, exista numeroase centre de schi nautic si windsurfing.

• Suedia are peste 400 de terenuri de golf. Unul dintre acestea, situat la nord de Cercul Arctic, beneficiaza de lumina solara non-stop pe timpul lunilor de vara.

• Duceti-va copiii in Mora, inima regiunii lacurilor suedeze. Aici il pot intalni pe Mos Craciun si se pot distra in parcul tematic Lumea lui Mos Craciun.

• Explorati istoria Suediei - provincia Bohuslan este unul dintre cele mai importante centre ale civilizatiei antice suedeze si contine multe relicve arheologice datand din Epoca de Bronz sau de pe vremea vikingilor.

Gastronomie

Bucataria suedeza are feluri consistente, din carne, peste sau cartofi, lucru care se trage de la zilele in care barbatii munceau din greu, taind lemne toata ziua. Pe langa cartofi, bucataria moderna se bazeaza foarte mult pe paine. Felurile traditionale se numesc husmanskost si includ: chiftele servite cu cartofi, sos brun sau dulceata, rasol (pytt i panna) din carne, ceapa si cartofi tocati si prajiti, supa de mazare (artsoppa), hering marinat (sill), gravlax, un aperitiv rece din somon sarat, zahar si marar. Suedia are mai multe sortimente de paine decat orice alta tara - tunnbrod, knackerbrod (o paine mai tare), chifle cu diverse arome. Restaurantele "gourmet" servesc friptura asezonata cu ierburi aromate si legume.

Istorie

Prima mentiune a Suediei se afla in opera lui Tacitus, Germania, in care se spune despre puternicul rege si flota puternica a svionilor. In secolul XI, Olaf Skottkonung a fost primul rege suedez care s-a convertit la Crstinism. In jurul anului 1400 s-a incercat unirea Suediei, Norvegiei si a Danemarcei intr-un singur regat, insa acest fapt a rezultat in neantelegeri intre Suedia si Danemarca. In 1520, regele danez Cristian II a cucerit Suedia si i-a ucis pe conducatorii acesteia. Gustavus Vasa (1523-1560) s-a separat de Danemarca, punand bazele statului suedez modern. Acesta a confiscat proprietatile bisericii romano-catolice pentru a plati datoriile de razboi ale Suediei. Regele si-a justificat actiunile prin doctrina lui Martin Luther, care a inceput sa fie acceptata la nivel national. In final, biserica luterana suedeza a fost adoptata ca religie nationala.

Suedia a avut un rol major in a doua parte a Razboiului de Treizeci de ani. Prin tratatul dela Westphalia (1648) Suedia a obtinut Pomerania de vest si cateva teritorii invecinate din Marea Baltica. In 1700, Rusia, Polonia si Danemarca au format o coalitie impotriva Suediei si, dupa Pacea de la Nystad (1712), au fortat-o sa renunte la Livonia, Ingria, Estonia si parti ale Finlandei. In urma Razboaielor Napoleonice Suedia a achizitionat Norvegia de la Danemarca si a capatat o noua dinastie regala cu radacinile in Marshal Jean Bernadotte din Franta, care a devenit regele Carol XIV (1818-1844). Uniunea artificiala dintre Suedia si Norvegia a dat nastere la conflicte si, in final, la despartire. Suedia si-a mentinut pozitia neutra in ambele razboaie mondiale.

Informatii utile

Caracterul suedezilor este influentat de clima aspra. In timpul lunilor calde de vara suedezii iubesc natura si petrec foarte mult timp afara, la picnick cu prietenii sau la terasele cafenelelor. Iarna, stau mai mult in casa, asteptand sa treaca sezonul intunecat si lung. Suedezii au tendinta sa fie mai rezervati in public si in relatiile interpersonale. De obicei nu se ating atunci cand comunica, fapt ce este considerat ca o lipsa de educatie.

In privinta alcoolului la volan exista legi severe de pedepsire a soferilor aflati in stare de ebrietate. Pe de alta parte insa toate sarbatorile suedezilor sunt ocazii in care acestia fac exces de alcool. Unii suedezi chiar se supara pe cei care sunt trezi la petreceri, singura scuza fiind sarcina sau faptul ca trebuie sa conduci dupa.

Suedezii tin foarte mult ca toate minoritatile sa aiba drepturi egale - asa ca glumele pe seama slabiciunii femeilor sau homosexualilor nu vor fi gustate. Suedia este singura tara in care violenta verbala impotriva homosexualilor este pedepsita prin lege. Nu exista obiceiul ca barbatul sa plateasca la restaurant sau sa deschida usa/portiera doamnelor. Insa daca veti proceda in felul acesta, este posibil sa fiti apreciati de catre doamne, care nu sunt obisnuite cu un astfel de comportament.

Vanzatorii, chelnerii si alti angajati nu au obiceiul sa ii intrebe pe clienti ce doresc. Pentru a respecta intimitatea, clientii sunt cei care solicita serviciile. Societatea suedeza respecta foarte mult intimitatea si spatiul personal. Nu intrebati lucruri intime si nu initiati o discutie in public cu persoane pe care nu le cunoasteti.


Obiective turistice și atracții în Suedia

Călătorești în Suedia? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.

Imagini Suedia

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
poza Suedia poza Suedia poza Suedia poza Suedia poza Suedia poza Suedia poza Suedia
Mai multe imagini
Aveți imagini din Suedia? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Impresii de vacanță despre Suedia

Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
De la Turku (Finlanda) la Stockholm cu Wiking Line
De la Turku (Finlanda) la Stockholm cu Wiking Line
Autor: balauru (05-08-2011)

Vaporul era ca un oraş plutitor. Avea 11 niveluri. Am avut cabină la ultimul nivel, foarte aproape de rechinii scandinavi. Chiar şi cabinele pentru animale erau deasupra noastră. Asta da, ierarhizare, în funcţie de poziţia fiecăruia pe scara ...

Skansen - primul muzeu in aer liber din lume
Skansen - primul muzeu in aer liber din lume
Autor: adrian1972 (12-10-2010)

Una dintre cele 14 insule pe care se intinde Stockholm-ul este Djurgarden - o insula in intregime verde, un parc natural in mijlocul orasului (foarte aproape de centru, la numai cateva statii de autobuz/tramvai de acesta). Aici se afla Skansen ...

Drottningholm - Versailles-ul suedez
Drottningholm - Versailles-ul suedez
Autor: adrian1972 (04-11-2010)

Resedinta de vara a regalitatii suedeze, construit pe locul unui castel mai vechi, actualul palat s-a vrut inca de la constructie (in jurul anilor 1700) o copie a celebrului Versailles. Drottning inseamna regina in suedeza, palatul fiind construit pentru regina Katarina, ...

Stockholm - poezia nordului
Stockholm - poezia nordului
Autor: adrian1972 (06-10-2010)

Mi-am dorit mult sa ajung la Stockholm, am avut un feeling ca imi va placea, si nu m-am inselat! La idea unui prieten am completat vacanta cu Helsinki (3 zile) si Tallin (3 zile). A meritat! Transferul din Stockholm la ...

Vacanta din Suedia
Vacanta din Suedia
Autor: Draghici_Delia (17-07-2012)

In septembrie 2009 ne-am petrecut luna de miere in Suedia, mai exact in Vasteras. De asemenea am vizitat Uppsala si Stocholm. Ne-am indragostit de aceasta tara, o iubim, este superba, oamenii sunt draguti, rezervati, amabili. In Vasteras am vizitat ...

Orasul Premiilor Nobel
Orasul Premiilor Nobel
Autor: IRINA E (11-10-2014)

In aceasta saptamana au fost anuntati castigatorii premiilor Nobel pe acest an si cum in aceasta vara am avut ocazia sa vizitez cateva obiective legate de Alfred Nobel sau de locul de desfasurare a decernarii acestor premii m-am gandit sa ...

Stockholm - Venetia Nordului
Stockholm - Venetia Nordului
Autor: balauru (08-07-2011)

După ,,o noapte furtunoasa" la propriu şi la figurat, pe care am petrecut-o pe un vas al companiei ,,Viking Line", ce face legătura între portul Turku (Finlanda) şi oraşul Stockholm, debarcăm în port, rupţi ...

Aveti ce vedea in Helsingbord...
Aveti ce vedea in Helsingbord...
Autor: grecu (11-02-2009)

Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.