Informații turistice generale
Multumita cinematografiei si televizorului cu totii avem diverse impresii despre Statele Unite ale Americii. Totusi nimic din acestea nu va poate pregati pentru orizontul de neuitat al Manhatan-ului, prima calatorie intr-un taxi galben, tarabele cu hamburgeri omniprezente, vasta intindere a preeriei, acordurile dulci ale jazzului din New Orleans sau excesul de neoane al Las Vegasului.
SUA este o tara enorma, cu 50 de state dintre care puteti alege, flancate de doua oceane si acoperind un teren incredibil de variat. In cele cinci secole de cand Lumea Noua a fost descoperita de Cristofor Columb, oameni din toate colturile lumii au venit aici in cautarea „Visului Americii” (the American Dream). Acestia au creat tara cea mai bogata si mai puternica din lume, un loc de impletire a tuturor culturilor lumii.
Principalele atractii turistice
• Muzeul Metropolitan de Arta (Metropolitan Museum of Art) are colectii diverse, ce cuprind peste doua milioane de lucrari de arta. Aici se afla colectii impresionante ale lui Monet, Cezanne, Vermeer si Giovanni Battista Tiepolo. Sectia de arta moderna include lucrari de Modigliani, Picasso, Braque si Charles Rennie Mackintosh. The Cloisters este o ramura separata a muzeului aflata in Parcul Ford Tryon din Manhattan si detine una dintre cele mai mari colectii de arta medievala din lume.
• Memorialul National Muntele Rushmore (Mount Rushmore National Memorial) este unul dintre cele mai renumite monumente ale Americii si se afla in South Dakota. Monumentul consta in figurile sculptate, inalte de 18m, a patru presedinti americani: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt si Abraham Lincoln, cocotate la 152m inaltime.
• Parcul National Yellowstone a fost intemeiat in 1872 si este cel mai vechi parc national din lume. Renumit pentru fenomenele geotermale, parcul are mai multe gheizere si izvoare termale decat in tot restul lumii. Alte atractii sunt Marele Canion al Raului Yellowstone, padurea de fosile si Lacul Yellowstone. In parc se afla vietuitoare salbatice precum ursi, lupi, bizoni, elani si pastravi.
• Statuia Libertatii este un dar din partea Frantei pentru SUA, in 1886, pentru a sarbatori 100 de ani de la independenta. Statuia a devenit un simbol american pentru libertate si democratie. Statuia este inalta de 45m si doar un numar limitat de vizitatori pe zi pot intra in monument.
• Central Parc este un parc de 341 ha aflat in centrul orasului New York, intre strazile 59th si 110th. Pe langa faptul ca este o zona de verdeata in mijlocul unui oras foarte aglomerat, Central Park este si un centru cultural si are o mica gradina zoologica, o laptarie, fantani si un patinoar.
• Universal Studios Hollywood este cel mai mare platou de filmare si parc tematic din lume, precum si una dintre cele mai populare atractii a Los Angeles. Parcul s-a deschis in 1964, permitand vizitatorilor sa patrunda in lumea din spatele camerelor de filmare de pe platouri.
• Fasia Las Vegas sau Las Vegas Boulevard este simbolul excesului american. In fiecare an, milioane de oameni vin in acest oras doar pentru jocurile de noroc. Nevada este singurul stat american unde jocurile de noroc sunt legale, iar in Las Vegas sunt mai multe sloturi si rulete decat oriunde in lume. Intreg orasul s-a transformat intr-un cabaret non-stop, cu firme luminoase stralucitoare si extravagante. Orasul este si un loc faimos pentru casatorii - aproximativ 200.000 de cupluri se casatoresc in Las Vegas in fiecare an.
• Alcatraz sau Stanca este faimoasa inchisoare americana aflata pe Insula Alcatraz, o stanca izolata in largul golfului San Francisco Bay. Inchisoarea a fost creata pentru a tine departe de lume criminali inraiti si a avut detinuti faimosi precum Al Capone, George "Mitraliera" Kelly si Robert "Pasararul" Stroud.
• Hollywood Walk of Fame reprezinta un mijloc de a imortaliza marii artisti de la Hollywood, prima stea apartinand actritei Joanne Woodward, in 1960. Astazi, strada cu stele este definitorie pentru Los Angeles si una dintre cele mai populare atractii.
• Parcul National Valea Mortii (Death Valley National Park) acopera 13.500 km2 si este o zona faimoasa pentru frumusetea salbaticiei naturii.
• Times Square se afla la nord de strada 42nd si este o locatie asociata cu teatrul, viata de noapte si atmosfera glamuroasa a New York City. Aici se afla faimoasa zona Broadway cu peste 50 de teatre, 30 de hoteluri, cinematografe, magazine, restaurante si baruri.
• Casa Alba (White House) este resedinta presedintelui Statelor Unite si locul unde acesta isi desfasoara activitatea ca sef de stat. Casa Alba este cea mai faimoasa cladire din Washington, DC si a fost construita intre 1792 si 1800 de catre arhitectul irlandez James Hoban. Exista tururi ghidate in anumite parti ale Casei Albe.
• Parcul National Yosemite se intinde pe partea de est a Californiei si acopera 3.108 km2 de pasuni alpine, rauri, lacuri, stanci si cascade in centrul lantului muntos Sierra Nevada. Parcul este faimos pentru copacii secvoia uriasi care au pana la 3000 de ani vechime si pana la 80m inaltime. Parcul este habitat natural pentru aproximativ 250 specii de pasari, 80 specii de mamifere si 24 specii de amfibieni si reptile.
• Debarcaderul Pescarului (Fishermans Wharf) este o zona aglomerata din San Francisco creata pentru a atrage turisti, dar fost port pentru pescari. Astazi vizitatorii se pot plimba prin cele 29 de dane pentru a cumpara suveniruri, a servi masa in restaurantele de pe malul golfului si a vizita numeroase atractii. Dana 39 (Pier 39) s-a deschis in 1978 si este principala atractie din San Francisco. Gazduieste spectacole zilnic si are multe atractii.
• Graceland reprezinta ofranda Americii adusa unuia dintre muzicienii sai preferati, Elvis Presley. "Regele" a cumparat vila in stil colonial in 1957 si a locuit aici pana la moartea sa, in 1977. Casa a fost deschisa publicului in 1982 si este un altar al muzicii si patrimoniului cantaretului.
• Complexul Turistic Centrul Spatial Kennedy (Kennedy Space Center Visitor Complex) din Cape Canaveral in Florida este un amestec de tehnologie spatiala si natura. Aici putei vedea cum decoleaza navetele spatiale si puteti vizita Centrul Apollo/Saturn, Gradina cu Rachete si cinematograful IMAX. Centrul Spatial Kennedy se afla in Refugiul National pentru Viata Salbatica Insula Merritt, care adaposteste vulturi cu capul alb, aligatori, vidre si testoase.
• SeaWorld Orlando este cel mai popular parc tematic din lume si atrage peste 80 milioane de vizitatori in fiecare an, de cand s-a deschis in 1978. Parcul va ofera spectacole si atractii cu tematica marina.
• Disneyland s-a deschis in 1955 si este una dintre cele mai faimoase atractii ale Americii, aflata in California. Lumea Walt disney este cel mai mare parc tematic din lume si contine patru parcuri tematice, parcuri acvatice, restaurante, teatre si hoteluri.
• Parcul National Marele Canion (Grand Canyon National Park) se afla in inima Americii de vest, iar Marele Canion este una dintre cele sapte minuni naturale ale lumii. Canionul are o lungime de 365km, inaltimile verticale ajung pana la 1.829m si latimea este de 29km. Aici va asteapta drumetii, alpinism, ciclism, rafting cros de schi si pescuit.
• Podul Golden Gate (Golden Gate Bridge) a fost completat in 1937, se intinde pe 2.737km de-a lungul golfului San Francisco Bay.
Gastronomie
In marile orase restaurantele sunt moderne si va ofera o gama foarte variata de specificuri culinar, preturi si facilitati. Restaurantul "the diner" este o parte integranta a stilului de viata american si reprezinta un local aflat pe autostrada si semnalizat cu o firma luminoasa, unde se servesc feluri simple de mancare.
Exista si multe tipuri de baruri, de la saloane elegante si cafenele pana la carciume si pub-uri englezesti. In general, in barurile unde sunteti serviti de un chelner bauturile sunt mai scumpe. Legile privind alcoolul variaza in fiecare stat, municipalitate si oras. Varsta legala de asemeni variaza intre 18 si 21 de ani, in functie de stat.
Specialitatile nationale americane sunt friptura de pui, hamburgerii si placinta cu mere. Bauturile nationale sunt Coca-Cola, Espresso, vinurile regionale si berea.
Istorie
Inainte de sosirea lui Cristofor Columb in 1492, continentul Americii de Nord era locuit de descendenti ai triburilor mongole care au calatorit peste Marea Berent. Primele valuri de emigranti europeni au traversat Atlanticul in secolul XVII si au colonizat tarmul de est. Restrictiile privind drepturile politice si taxele mari impuse de guvernul britanic au dus la izbucnirea Razboiului American de Independenta (1775–1783) si la semnarea Declaratiei de Independenta in 1776. Regele englez George III a suferit o infrangere rusinoasa.
In 1853 granitele Statelor Unite, cu exceptia Hawaii si Alaska, erau la fel ca si astazi. Activitatea economica in partea de sud era centrata pe agricultura de plantatii sustinuta de sclavi. Incercarile republicanilor liberali, condusi de Abraham Lincoln, de a pune capat sclaviei au intampinat opozitii aprige. Alegerea lui Lincoln ca presedinte in 1861 a precipitat o criza politica in care statele sudice s-au separat de Uniune, conducand America in razboi civil. Dotate mai bine, fortele unioniste au invins Confederatia rebela dupa patru ani de lupte. Dupa razboi tara a intrat intr-o perioada de consolidare, construind o economie industriala si colonizand regiunea vasta centrala numita Midwest.
In a doua parte a secolului XIX America si-a dezvoltat politica externa - s-au stabilit legaturi diplomatice si comerciale cu vechile puteri coloniale, Statele Unite cautand sa se afirme ca puterea dominanta pe continentul American, o politica imbratisata de Doctrina Monroe care a pus bazele interventiilor in sprijinul intereselor nationale ale SUA. Aceasta trasatura caracterizeaza politica Statelor Unite de atunci incoace. S-au realizat legaturi diplomatice si comerciale cu Japonia, pavandu-se drumul cresterii puterii americane in Pacific. In Europa, interventia Statelor Unite in 1917 s-a dovedit a fi decisiva pentru Aliati si a semnalat nasterea SUA ca putere globala.
Cu ajutorul economiei libere de piata si a dezvoltarilor inovative in tehnologie si metode de productie, SUA detinea principala economie mondiala. Statul a intratin cel de-al doilea razboi mondial dupa atacul japonezilor de la Pearl Harbour.
Politica domestica postbelica s-a rotit in jurul luptei intre republicani si democrati, singurele partide importante. Partidul Republican (GOP sau Grand Old Party) este finantat de indivizi bogati, in vreme ce Partidul Democrat este sprijinit de grupuri de interes precum muncitori, negri, evrei, etc si are opinii politice si sociale mai liberale. De-a lungul istoriei, presedintii Americii au provenit din ambele partide, in procente aproximativ egale.
Al doilea razboi mondial a adus nasterea armelor nucleare si a conflictului dintre super-puteri. Esenta politicii postbelice americane a fost stoparea influentei comunismului. Razboiul din Coreea din anii 1950, razboiul din Vietnam si conflictele din Orientul Mijlociu sunt exemple de interventie militara a Statelor Unite.
Administratia presedintelui Reagan din 1980 a improspatat ideologia impotriva comunismului, insa dupa 1985 relatiile dintre SUA si fosta URSS s-au imbunatatit considerabil. In 1988 a fost ales la Casa Alba fostul vice-presedinte, George Bush. Acesta a lansat cu succes doua campanii militare, impotriva Panama si Irak, insa a neglijat problemele interne, in special economia. Urmatorul presedinte Bill Clinton, a lasat in urma o economie sanatoasa si doua acorduri cheie ce au pus bazele "globalizarii" - Zona Comertului Liber din America de Nord (North American Free Trade Agreement) sau NAFTA si Runda Uruguay a GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) care s-a transformat in OMC (Organizarea Mondiala a Comertului). Al doilea mandat al lui Clinton a ramas in istorie cu aventura Monica Lewinsky, anchetata de procurorul Kenneth Starr.
Alegerile din 2000 au fost castigate de George W Bush, sub conducerea caruia politica externa a capatat o trasatura mai nationalista si mai agresiva - dusmanul a fost definit ca "axa diavolului" si a inclus tari ca Iran, Libia, Irak si Coreea de Nord. Apoi a venit "9-11".
Atacurile teroriste de la World Trade Center si Pentagon din 11 septembrie 2001 a curmat viata a 3.000 de persoane si a reprezentat un punct de cotitura in istoria Statelor Unite. Impactul asupra populatiei a fost enorm si Bush a trimis imediat forte armate pentru a distruge inamicul - miscarea al-Qaeda condusa de Osama bin laden si gazda acestuia, regimul taliban din Afganistan. Bush a convocat o coalitie diplomatica de 40 de state pentru a porni Razboiul International Impotriva Terorismului. In cateva saptamani talibanii au fost invinsi si unii lideri al-Qaeda au fost capturati, apoi Bush si-a indreptat atentia asupra regimului lui Saddam Hussein in Irak. Invazia in Irak a fost justificata de existenta unor arme de distrugere in masa, dar dupa trei saptamani de razboi aceste arme nu au fost gasite. Campania din Irak a fost un succes militar, majoritatea liderilor politici fiind capturati sau ucisi, inclusiv Saddam Hussein.
Una dintre problemele politicii lui Bush este neglijarea mediului si refuzul de a semna Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor poluante.
Informatii utile
Americanii sunt renumiti pentru sinceritatea lor si prietenia fata de vizitatori. In marile orase, oamenii apartinand aceleiasi etnii si culturi locuiesc in comunitati bine definite. Forma de intimpinare obisnuita este strangerea mainii. Atmosfera predominanta este relaxata si informala. Fumatul este tot mai blamat in Statele Unite si este foaret important sa cereti permisiunea celorlalti inainte a aprinde o tigara. Un numar tot mai mare de state a interzis fumatul in baruri, resturante si multe locuri publice.
Bacsisul este foarte obisnuit in America si venitul chelnerilor depinde foarte mult de "aprecierea" clientilor, care variaza intre 15 si 20% (la fel ca si pentru taximetristi si coafeze).
Capitala: Washington DC
Ora locala: Multipla, de la GMT -5 la GMT -10
Principale limbi vorbite: engleza, spaniola
Moneda: Dolar american
Obiective turistice și atracții în SUA
Călătorești în SUA? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Imagini SUA
Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Mai multe imagini
Aveți imagini din SUA? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik!
Click aici
Oferte SUA
Oferte de cazare si vacante in SUA publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere
Impresii de vacanță despre SUA
Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Sin City
Autor: musash1 (29-11-2008)
What happens in Vegas, stays in Vegas! Foarte adevarat! A fost cea mai tare excursie pentru mine si restul de 15 prieteni cu care am fost in vara 2008 in Vegas pentru a juca holdem la ...
Plaja Waikiki, Honolulu
Autor: Dinu_Grigoras (06-05-2010)
O plaja minunata cu nisip fin,timp insorit,apa calda,decaor de vis.
Doar cateva imagini din Alaska...
Autor: coolsharky3 (14-08-2008)
Am ramas fascinat de Alaska si tot ce reprezinta cel mai mare stat al SUA: 3,5 mil lacuri, 100.000 ghetzari, flora,fauna,multa liniste,verdeatza si locuri de vis... Mai multe impresii puteti gasi pe blogul meu personal: www.tonyboncev....
Picnic în Yosemite National Park
Autor: IRINA E (28-09-2019)
Episodul 2 Picnic în Yosemite National Park La acesta postare încep cu o paranteza. Înainte de începerea excursiei, agentia de turism organizatoare, ne-a comunicat pe lânga informatii utile pentru calatoria noastra si un ...
Monterey-Mile 17 Drive-Carmel by the See
Autor: IRINA E (26-09-2019)
Episodul 1 Dupa postarea anterioara pe care as numi-o Episod pilot, continuu periplul meu prin SUA în ordine cronologica. Duminica, 1 septembrie 2019, ora 8, San Francisco. În fata hotelului Parc 55 by Hilton ne astepta un autocar tipic american de culoare ...
Coasta de Vest a S.U.A
Autor: IRINA E (26-09-2019)
Au trecut câteva zile de când m-am întors din calatoria în SUA. Cred ca ar mai fi de asteptat pâna sa se ordoneze si sa se sedimenteze multitudinea de imagini, î...