La inceputul acestei veri am facut o vacanta in Zakynthos cu o mica escala in nord: Amsterdam, Bruges, Ghent.
A fost a doua oara cand am vazut Amsterdam-ul. Intocmai ca si prima data (cu 7 ani in urma) am avut la dispozitie o seara si o jumatate din a doua zi. E putin pentru a vizita un oras ca Amsterdam, dar suficient ca sa-ti faci o idee asupra unicitatii lui.
Am ajuns seara, la 22:30, in campingul situat la marginea orasului. Dupa ce ne-am luat micuta casuta in primire, fara sa mai pierdem timp, am mers sa vedem orasul noaptea. Era frig tare, iar noi nu aveam haine groase. Si ne-am frustrat cu parcarea pentru ca, pe langa faptul ca e f scumpa, aparatele de taxat nu acceptau cardurile noastre. Am auzit apoi ca ar fi niste carduri speciale care se cumpara din anumite locuri pt parcarile de la suprafata, dar nu ne-am lamurit complet. Singura parcare posibila pentru turisti parea cea din subteran ( costa 6 sau 8 euro ora ).
Am facut o plimbare prin centru, pe marginea canalelor, putin prin Red District. Ne-am tinut departe de cafenelele lor duhnind a marihuana. Fiind vineri noapte spre sambata, desi tarziu, era plin de oameni. M-au frapat magazinele de fastfood - cu pizza si sandwishuri in vitrine. N-am mai vazut in alte orase atat de multe! Era prea frig si eram prea obositi ca sa o lungim prea mult, asa ca ne-am intors la camping.
Am patit-o tura asta cu cazarea. Am ajuns prea tarziu (22:30) si receptia era inchisa. Trebuia sa sunam sa spunem ca intarziem! Initial ne-am cutremurat ca nu avem unde dormi, dar apoi am vazut ca numele nostru era pe o lista de intarziati lipita pe usa receptiei. In dreptul nostru era trecut numarul casutei. In casuta 3x3m ne asteptau 4 paturi dezgolite si un frig teribil. Accesul la aeroterma costa 5 euro, la fel si asternuturile, insa noi nu le-am comandat dinainte, iar la ora aia nu mai aveai cui sa i le ceri. Paturile aveau buretele invelit in plastic, o perna si o patura. Am dormit imbracati cu tot ce aveam pe noi in acea noapte, si am tremurat de frig in continuu. Nu exagerez, a fost cea mai rece noapte din viata mea! Devine o regula sa patesc ceva funny de cate ori ajung in Amsterdam...
Nu as vrea sa intelegeti gresit: acel camping e super si il recomand: casutele arata bine, baile la fel, au chiar o bucatarie cu tot ce trebuie si sala de mese. Poti inchiria o bicicleta si biciclesti pana in centrul Amsterdamului - sunt doar 8 km.
Cazarea a costat 50 euro / casuta cu 4 paturi , la care mai pui un 5-10 euro suplimentul pentru caldura si cearsafuri.
A doua zi de dimineata, tremurand efectiv de frig, am parasit campingul. Ne-am luat masina inchiriata si ne-am reintors in centrul orasului. Am parcat din nou intr-o parcare subterana si am pornit la pas prin oras.
Recunosc cu regret si rusine ca stiam un singur obiectiv turistic care nu trebuia ratat: Muzeul Van Gogh si cu toate astea nu l-am vizitat! Era aglomerat si scump si aveam putin timp la dispozitie...scuze...
Am reluat traseul prin Cartierul Rosu si, pentru ca era sambata, doamnele se afisau la geam. Retineti o informatie importanta: doar sambata puteti vedea ziua fetele in vitrine, asa ca daca ati ajuns in alta zi si vreti musai sa le vedeti - trebuie sa asteptati noaptea.
Am facut din nou plimbarea cu vaporasul pe canale. Spun "din nou" pentru ca exact acelasi itinerar l-am parcurs si cu 5 ani in urma, la prima vizita a Amsterdamului. De fapt atunci am avut 2 plusuri: Muzeul Sexului si experienta cu fumatul...:) Tura asta m-am simtit nevoit sa zic pass la ambele.
Definitia orasului Amsterdam, dupa mine, suna cam asa:
Cladiri funny
Cladiri de locuinte cu fatade de caramida vopsita, inalte, inguste si lipite intre ele, cu acoperisurile tuguiate si cu un corn pentru ridicat mobila, ferestre mari si cu perdelele in laturi (dezinvoltura sau placerea de a fi privit?). Mai toate sunt inclinate, parca sprijinindu-se pe vecina sau in echilibru instabil catre in fata. Se pare ca in Amsterdam pamantul e cam mlastinos si ca urmare aceste constructii sufera in timp. Te duce cu gandul la Venetia...
Canale, poduri si apartamente plutitoare
Intr-un stil pur amsterdanian, ce poate fi mai chic decat sa locuiesti pe o barca, chiar daca e imobila si racordata la reteaua electrica si de canalizare? Aceste locuinte nu reprezinta un compromis, ci o alegere si costa sute de mii de euro, spunea capitanul ambarcatiunii ce ne purta pe langa ele.
Toata lumea e pe bicicleta in Amsterdam
Mama, tata, bunica... cu catei si copii - toti pe o bicicleta. E impresionant! Masinile sunt pe cale de disparitie, iar parcarile sunt cele mai scumpe din lume. Un localnic plateste in jur de 400 euro/luna abonamentul pt parcarea in oras. Noi am platit 32 euro pt cateva ore, mai mult decat masina inchiriata. Aer curat, miscare, liniste...bravo lor!
Droguri legale in cafenea
Aceste cafenele ce iti ofera tigari si preparate cu cannabis in meniu sunt probabil destinate turistilor. Localnicii isi construiesc propriile tigari, asa cum facea si capitanul nostru, dupa ce ne-a readus in port. Amsterdamezii sunt relaxati, si un rol cred ca il are si canabisul.
Red District
Doamne in tinuta indecenta ce se expun la geam, in micile lor camarute cu vedere la strada. Trecatorul placut impresionat e liber, si incurajat, sa solicite o oferta.
Cam atat despre Amsterdam, dupa o vizita superficiala.