In Sardinia se gaseste o insula cu intinderi de plaje neatinse si ape foarte curate. Aceasta insula numita Asinara este a doua ca marime din Sardinia si era cunoscuta si ca Insula Diavolului pentru ca a fost folosita ca loc de carantina, ca tabara in Primul Razboi Mondial si apoi ca o inchisoare de mare securitate in anii 1970 si 1980.
In prezent insula si flora si fauna sa diversa fac parte din Parcul National Asinara fondat in 1997 pentru a proteja habitatul natural, speciile aflate in pericol de disparitie si portiunile salbatice ale insulei. Insula are un climat tipic mediteranean cu mute stanci pe coasta de vest si plaje mici si golfuri largi la est si este plina de spatii deschise si elemente naturale nealterate.
Nu se stiu prea multe lucruri despre istoria acestui loc deoarece insula a fost de-a lungul anilor mai mult izolata. O mare parte din istoria zonei a fost transmisa pe cale orala si nu este inscrisa nicaieri. Recent autoritatile locale au inceput o campanie arheologica pentru a descoperi detalii din istoria insulei. Desi s-au gasit cateva documente scrise si istoricii au reusit sa reconstruiasca o parte din evenimentele istorice petrecute aici, mai trebuie descoperite multe lucruri pentru a umple perioadele lipsa.
Mormintele din neoliticul tarziu, numite domus de janas, descoperite aici ne dau o idee cat de departe se intinde istoria acestui loc. Mormintele au fost sapate in piatra ceea ce demonstreaza ca oamenii au trait pe insula inca din neolitic. Monumente precum Manastirea Sant`Andrea si Castellaccio din Punta Maestro din Fornelli dateaza din perioada medievala. Dovezi ale locuitorilor insulei din secolul 17 se pot gasi in comunitatea de pastori si pescari aflata in apropiere de orasul Fornelli. Mult mai tarziu in timpul Primului Razboi Mondial insula a fost folosita ca un lagar de unca si apoi ca o inchisoare de maxima securitate.
In Asinara se gasesc multe specii de plante importante si un studiu major condus de Bocchieri in 1988 a dus la descoperirea a peste 700 de specii botanice in interiorul parcului. Din pacate in anii din urma, exploatarea insulei a afectat destul de mult peisajul natural. Mai mult de jumatate din flora insulei este formata din Scrophulariacae, Umbelliferae, Graminae, Leguminosae si Compositae.
Documentele istorice ne arata ca pe insula au trait cerbul corsican, uliganul pescar, foci calugar si mufloni. In prezent mai mult de 80 de specii de amfibiene, mamifere si reptile pot fi observate pe insula. Reputatia internationala a parcului a crescut si datorita faptului ca gazduieste animale rare precum asinul albinos, cucuveaua pigmeu si bufnite sardiniene. Unele dintre aceste specii sunt atat de aproape de extinctie incat majoritatea vizitatorilor nici nu au ocazia sa le vada.
In afara de frumusetea uimitoare a insulei mai sunt si alte lucruri de vazut daca vizitati Parcul National Asinara. In zona Fornelli se poate ajunge atat de pe apa cat si de pe uscat. Unul din locurile pe care le puteti vizita este inchisoarea construita in secolul 19 si care are o gradina foarte frumoasa la intrare creata de detinuti in anii 1980. Puteti vizita si La Reale, cunoscut in trecut sub numele Lazzaretto, centrul folosit de ambarcatiuni pentru a tine in carantina membrii ai echipajelor bolnavi. Aceasta era zona pe care o vizitau si familia regala Savoia cand veneau pe insula. Frumosul Palazzo Reale cunoscut pentru arhitectura sa uimitoare este considerat si sediul parcului national.
Cala d`Oliva este un mic sat fermecator cu strazi pietruite si cladiri de inaltime mica mai ales in partea veche a acestuia. Partea mai noua a satului are cladiri mai mari si mai frumoase incluzandu-le si pe cele oficiale. In centrul satului se gaseste si o mica piata marcata de o biserica veche. Vizitarea orasului este si modul ideal de a va familiariza cu modul de viata al localnicilor de pe aceasta coasta a insulei.
Turismul de croaziere se refera la timpul petrecut pe un vas cum ar fi navigarea cu flota, croaziere lungi, croaziere ...
O vacanta de toamna, absolut superba: vreme calduta, aglomeratia lipseste, costurile mai mici...insa ce sa facem in vacanta de ...
Unele dintre cele mai accesibile tipuri de vacante, pentru perioada estivala, sunt ofertele charter. Printre destinatiile promovate de operatorii turistici ...
Fosta resedinta a guvernatorului Transilvaniei Gyorgy Banffy impresioneaza prin stiulul baroc tarziu si rococo. Este un palat cu o fatada ...
Orasele mari sunt pline de blocaje rutiere, smog si oameni foarte stresati in timp ce orasele mici sunt pline de ...
Africa ofera nenumarate oportunitati de calatorii, vizite si educatie. Marea diversitate de culturi, muzica si arte face ca acest continent ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat