Muzeul de Istorie
Inceputurile muzeului sunt legate de asa numitul Raritatvm Et Rervm Natvralivm Mvsevm fondat in anul 1796 pe langa Colegiul academic Bethlen, colegiu transferat la Aiud de la Alba Iulia (1622). La aceasta data in "Muzeul raritatilor si lucrurilor naturale" sau "Casa colectiilor", alaturi de esantioanele din domeniul stiintelor naturale se aflau si piese istorice. "Raritatile" din domeniul istoriei erau adunate in grupa numita "lithophilocicum" si in aceea a obiectelor rare "executate cu mana". Aceste categorii de obiecte muzeale s-au inmultit in anii urmatori, un accent deosebit fiind pus pe adunarea de piese numismatice, care in anul 1822 insumau 595 de monede si medalii din aur si argint, iar in anul 1868 colectia a ajuns sa numere aproximativ 2000 de piese.
In anul 1862 profesorul P. Szathmary Károly a pus bazele unei colectii propriu - zise de antichitati, ce insuma peste o suta de obiecte din piatra si bronz denumite "antichitati indigene si romane". Pana la finele secolului al XIX-lea colectia a fost imbogatita substantial gratie stradaniilor custodelui acestuia, Herepei Karol (1881 - 1896). Un colaborator al acestuia a fost tanarul aiudean Fenichel Samuel, care va deveni pentru cativa ani unul dintre subalternii arheologului Grigore Tocilescu, la Muzeul de antichitati din Bucuresti, apoi fiind primul transilvanean care a ajuns in Noua Guinee, unde a cercetat si colectionat obiecte privind etnografia si arta papuasilor (1891 - 1893); circa patruzeci de obiecte au ajuns in colectia muzeului aiudean. Colectia numismatica in anul 1914 insuma 3621 monede si medalii, iar la sfarsitul anului scolar 1917/1918, potrivit Buletinului Colegiului, existau 9057 obiecte "antice" si 836 istorice, iar colectia etnografica avea 1424 piese.
Muzeul de istorie este amplasat inca din 1950 in Palatul Princiar, parte componenta a complexului de arhitectura medievala biserica fortificata, numita si Cetatea Aiudului. Edificiul pastreaza in memoria zidurilor sale de piatra si caramida amintirile unor insemnate evenimente din istoria medievala si moderna a Aiudului si imprejurimilor sale.
Cladirea prezinta in salile expozitiei de baza vestigii arheologice, insotite de material (texte, etichete, material ilustrativ), prin intermediul carora se reconstituie istoria meleagurilor aiudene. In cele doua sali de la parter se reconstituie istoria Aiudului si a imprejurimilor sale de la sfarsitul paleoliticului si pana in pragul constituirii statului dac centralizat condus de Burebista. Pot fi evidentiate vestigii apartinand unor culturi neolitice (Turdas, Petresti, Decea Muresului), din bronzul timpuriu (Cotofeni, inclusiv material din tumuli) si fazele evoluate ale epocii bronzului (Sighisoara - Wietenberg si Noua), din depozitele de bronzuri de la inceputul epocii fierului (de exceptie fiind depozitul de la Aiud), din cimitirele de factura scitica si celtica de la Aiud si zona, din asezari si locuinte dacice.
La etajul cladirii vizitatorul are posibilitatea sa vada marturii din epoca antica, perioada prefeudala, feudala si moderna. Acestea sunt vestigii (cu precadere ceramica) din asezari ce dateaza din faza clasica a culturii daco - getice (epoca Burebista - Decebal), material ceramic, podoabe, inscriptii si sculpturi de factura provinciala romana dar si de import, marturii ale convietuirii daco - romane iesite la suprafata cu ocazia unor sapaturi arheologice.
Sala de expozitii temporare a muzeului gazduieste diferite expozitii, preponderenta avind-o cele de arta, organizate in colaborare cu institutii de cultura din Aiud, din tara sau strainatate.
Alte obiective turistice și atracții în Aiud