Biserica Greceasca
Este situata pe Str. George Baritiu, vizavi de Biserica Neagra. In Transilvania, prezenta negustorilor greci, care aduceau tesaturi orientale si mirodenii, este cunoscuta inca de la sfarsitul veacului al XVI-lea, devenind mai activa in secolul urmator.
Dupa anexarea provinciei de catre Habsburgi, „carmuirea austriaca” a organizat companii, dintre care doua la Brasov si Sibiu, care cuprindeau si multi aromani pe langa greci. Ei au beneficiat de protectia bogatului si opulentului domn al Tarii Romanesti Constantin Brancoveanu.
Un descendent al sau, banul Grigore a construit pe cheltuiala sa, pentru negustorii greci ai Companiei, o biserica la Brasov, pe atunci orasul sasesc Kronstadt, chiar peste drum de Biserica Neagra a luteranilor. Insusi imparatul austriac Iosif al II-lea a autorizat constructia in anul 1787. Biserica s-a edificat intre 1787-1789. Mai tarziu, biblioteca ctitorului, care era printre „cei mai invatati boieri ai Tarii Romanesti”, cu carti grecesti, latinesti, italienesti, a fost adapostita intr-o cladire alaturata ca si arhiva Companiei.
In interiorul Bisericii Grecesti se mai pastreaza cateva icoane din tara lui Palamas, precum si fatada impodobita cu blazoane si arabescuri pline de fantezie, indica numaidecat „caracterul exotic al acestor straini”, pe care cetatea „s-a induplecat sa-i primeasca”. In curte se mai vad pietrele de mormant, „pe jumatate sterse” ale mitropolitilor Nectarie si Dionisie, care au murit in pribegie la Brasov dupe 1821. Cimitirul, cam inghesuit intre biserica si zidul medieval al cetatii, are si inscriptii moderne, ultima fiind din 1989, ca marturie ca, oricat de mica ar fi comunitatea, mai exista inca o constiinta a identitatii ei.