Casa memoriala Stefan Baciu
Cladirea (demisol, parter, etaj, pod/mansarda) a fost ridicata in anii 1930-1931, dupa planurile arhitectului Coloman Halasz. Este in stil modernist interbelic, cu acoperis in patru ape, cu invelitoare de tigla si lucarne dreptunghiulare, avand, la etaj, un bovindou pe coltul de sud-vest.
Muzeul ocupa un apartament la parter, compus din trei sali cu expozitia de baza si depozitul de documente. La demisol sunt organizate birourile si un depozit de carti, mobilier si obiecte. Casa "Stefan Baciu" este primul muzeu dedicat unui roman din diaspora, Stefan Baciu (Brasov, 1918 - 1993, Honolulu), poet, eseist, memorialist, ziarist, critic de arta, traducator, diplomat, profesor universitar.
Colectiile muzeului cuprind aproximativ 10.000 unitati: lucrari de arta decorativa si plastica (mobilier stil Biedermeier, portelanuri, fildes, picturi), fotografii, o biblioteca cu 3.700 de volume (in limbile romana, latina, germana, franceza, engleza, spaniola, portugheza, multe din ele, in prima editie) si peste 1.800 de manuscrise si documente, care au apartinut nu numai poetului, ci intregii familii Baciu: Ioan Baciu (tatal poetului - profesor de germana si latina la Liceul "Andrei Saguna"), Elisabeta (mama - n. Sager), Ioana (sora, teatrolog - casatorita Margineanu), Mira (sotia poetului, farmacista ca formatie de baza si ajunsa profesor universitar de Literatura franceza contemporana, iar in ultimul an de viata, pictorita - n. Simian) si Ovidiu-Corneliu Margineanu (cumnat, stomatolog - fondatorul muzeului).
In centrul atentiei se afla biblioteca, in care sunt expuse cca. 1.900 de carti si reviste (de mentionat, la reviste, cateva exemplare din Mele - "scrisoare internationala de poezie", in care s-au publicat scrieri originale in 8 - 10 limbi/numar) si trei din cele sase vitrine (in care se afla primele editii ale plachetelor publicate de Stefan Baciu in Romania, cateva editii ale lucrarilor sale in spaniola si portugheza, si diplome).