Casa Muresenilor
Casa Muresenilor s-a infiintat in anul 1968, ca urmare a donatiei facute de urmasii familiei Muresianu. Ei puneau astfel in opera testamentul cultural al lui Iacob Muresianu, oferind statului roman, in vederea organizarii unui muzeu, spatiul necesar, o foarte valoroasa colectie de mobilier, pictura, sculptura si mai ales o arhiva de o inestimabila valoare culturala, numarand peste 25.000 de documente.
Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite in viata culturala si politica a vremii lor.
Arhiva Muresenilor este una dintre cele mai bogate si importante arhive de familie. Conducind timp de mai bine de o jumatate de secol "Gazeta Transilvaniei", Muresenii au corespondat cu toti fruntasii politici ai vremii lor, atit din Ardeal cit si din celelalte provincii locuite de romani.
Pe langa corespondenta politica, in Arhiva Muresenilor se gasesc - sporindu-i valoarea culturala - numeroase manuscrise ale Muresenilor si ale corespondentilor ziarelor conduse de ei. Acestea atrag atentia si prezenta documentelor legate de istoria Imnului national "Desteapta-te, Romane", creatie a nemuritorului Andrei Muresanu.
Muzeul "Casa Muresenilor" se indreapta spre transformarea intr-un complex de case memoriale dedicate amintirii unor mari personalitati brasovene.