Orasul Gura Humorului este situat in depresiunea intramontana cu acelasi nume, dezvoltata la confluenta raului Moldova cu paraul Humor, la o altitudine de 490 metri.
La nord sunt culmile Obcinei Humorului, la sud Obcina Voronetului iar la vest Obcina Mare. Acesti munti sunt bine impaduriti, iar climatul de adapost confera orasului cu cca. 16.850 de locuitori un cadru placut si pitoresc. Localitatea apare pentru prima data mentionata documentar la 26 februarie 1490, intr-un act emis de cancelaria lui Stefan cel Mare, insa istoria sa ca oras incepe dupa 1900, cand devine centru comercial.
La 10 septembrie 1782 aici este mutat comandamentul militar austriac, care construieste o fortareata. Dupa anul 1800 in localitate incep sa se stabileasca germani, poloni, evrei, ucraineni etc., intemeind, in 1835, colonia cu numele "Bori". In 1835 localitatea este legata telegrafic cu Viena, iar in 1904 este declarata oras.
Istoria orasului este de data mai recenta, legata de ultimele doua secole. Satul, cu cateva zeci de case, ajunge dupa 1900 un orasel comercial, cu dezvoltare destul de accentuata in deceniile urmatoare.
Muzeul etnografic, infiintat in anul 1959, are cca 2000 de piese adunate din bazinul mijlociu al Moldovei, precum si din bazinul Dornelor.
este cel mai frumos oras ,imi place foarte mult.
Am sa incerc sa fiu cat mai obiectiv, mai ales ca NU am facut nicio tura pe skiuri pe aceasta partie, asa nu va pot spune nimic despre feelingul unei coborari aici. Ce trebuie sa stiti: 6...
Am fost in Gura Humorului intre craciun si revelion 2009. Obisnuim sa folosim perioada asta pentru concediul de iarna pentru ca in general hotelurile si pensiunile sunt libere si poti forta o oferta de cazare mai convenabila. Am ales ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat