Lacul Bucura
Se spune ca acest lac, Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania. Are aproape 9 ha, lungime echivalenta a unui numar de cinci terenuri de fotbal. Aflat la o altitudine de peste 2000 de metri, Lacul Bucura, este ascuns intre crestele masivului Retezat, ce-l inconjoara asemenea zidurilor unei cetati.
Apele sale limpezi provin de la 5 izvoare principale. Apoi deverseza cu un debit de peste 250 de litri pe secunda inspre Lacul Lia.
Loc ideal pentru cei indragostiti de natura, salbaticie si piscuri semete, Lacul Bucura presupune ceva efort pentru a ajunge la el.
De la lacul Bucura, se pot efectua ascensiuni catre:Vf Peleaga (2509 m) – cel mai inalt din Retezat, Vf. Bucura 1 si 2, Vf. Judele - precum si catre salba de lacuri: Ana, Viorica, Lia.
Cel mai impunator lac alpin din Carpatii romanesti este situat in caldarea ce-i poarta numele, sub Varful Peleaga si Saua Bucurei, orientat in directia nord - sud.
Lacul este alimentat de cinci izvoare principale. Apa lacului deverseaza printr-un singur emisar ce o trimite spre Lacul Lia, cu un debit de aproximativ 250 l pe secunda. Populatia piscicola este autohtona, in lac nefacandu-se populari artificiale. Accesul la lac: din soseaua Hateg - Caransebes, de la km 61 (Carnesti), prin Clopotiva - Grebla - Gura Zlata - Gura Apei, 35 km drum asfaltat. De aici pe drumul forestier ce se opreste la Dracsanu pe o distanta de 14 km.
Alte obiective turistice și atracții în Hunedoara